Viitoarea generatie de procesoare ARM va ajunge la 3 GHz, datorita TSMC si GlobalFoundries

Scris de

Fabricile TSMC si GlobalFoundries sunt asteptate sa treaca la productia de cipuri mobile de 20 nm in 2014, ceea ce ar permite procesoarelor ARM viteze de 3 GHz, performante cu 30% mai bune si un consum cu 25% mai mic.

In acest moment, limita pentru productia pe 28 nm este de 2,3 GHz, iar aceasta viteza este maximul la care ajung Snapdragon 800 de la Qualcomm si Tegra 4i de la Nvidia. Si, oricum, ambele abia se gasesc in produsele de pe piata si urmeaza sa fie mai prezente abia spre sfarsitul acestui an. TSMC promite o densitate de 1,9 ori mai mare a semiconductorilor.

La viteze de peste 3 GHz cuplate cu o scadere a consumului, asta inseamna performante mai mari, ceea ce nu poate fi decat de bine, din moment ce inseamna o intensificare a concurentei cu Intel.
Acuma, logic ar fi ca acesta sa fie momentul in care Nvidia sa isi planteze cipurile grafice Kepler, aflate acum pe placile video high-end.

Pe de alta parte, Intel pune din ce in ce mai multa presiune pe producatorii ARM: Haswell a dublat bateria ultrabook-urilor, mentinand aceeasi performanta cu Ivy Bridge. Este de asteptat ca in 2014 Intel sa ajunga la procesul de 14 nm cu procesoarele Atom Bay Trail, care deja se anunta un concurent mega-serios. Concomitent si AMD are cativa asi in maneca pentru anul viitor, atat in zona procesoarelor pentru tablete/hibrizi convertibili cat si un procesor ARM pe 64 de biti pentru servere.

Anul viitor se anunta, astfel, exploziv, in principal prin reducerea diferentelor de performanta intre tablete si netbook-uri, chromebook-uri si ultrabook-uri. Plus o noua viata pentru Windows RT si Chrome OS

Sursa: Fudzilla
Sursa foto: 23century.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Snapdragon 800 de la Qualcomm si Tegra 4 de la Nvidia aducand salturi spectaculoase. Iar viitoarea generatie de procesoare ARM va ajunge la viteze de 3 GHz! Pe de alta parte, Windows RT nu are vreun succes, in ciuda faptului ca Microsoft si-a lansat […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.