AMD se reinventeaza si va realiza procesoare ARM din 2014
Scris de Daniel Ionascu
Advanced Micro Devices (AMD) se aliaza cu ARM Holdings si va produce procesoare bazate pe aceasta arhitectura din 2014, destinate serverelor.
Ramasa in urma Intel pe segmentul calculatoarelor si fara vreun succes notabil in zona tabletelor si smartphone-urilor, AMD va trece la utilizarea acestei tehnologii. Oferta va fi insa pentru procesoare dedicate serverelor. AMD a anuntat ca a asteptat pentru ca ARM Holdings, care proiecteaza si licentiaza apoi tehnologiile sale mai departe, sa lanseze in oferta cipuri de 64 de biti. Acestea pot utiliza mai mult RAM, ceea ce le face mai rapide in realizarea de sarcini complexe. Analistul Chris Green, de la Davies Murphy Group Europe, estimeaza, insa, ca ulterior AMD va trece ulterior la productia de cipuri destinate tabletelor, telefoanelor si laptopurilor ultra-subtiri si ultra-usoare.
Servere si servicii web
Tinta AMD o constituie realizarea de servere foarte dense, in care mai multe procesoare sunt adunate intr-un spatiu mai mic, cu un consum mai mic si care sa disipeze mai putina caldura. Acestea vor gestiona serviciile de cloud computing oferite in gadgeturi. Recent, AMD a preluat SeaMicro, o companie care produce servere utilizand procesoare x86 low-power. Anuntul a fost facut dupa ce oficialii companiei au indicat ca vor sa faca procesoare care sa combine arhitecturile x86, ARM, MIPS sau PowerPC. Producatorii de calculatoare HP si Dell, care se confrunta si ei cu propriile probleme, au anuntat anterior planuri pentru producerea de servere bazate pe procesoare ARM.
Qualcomm si era post-PC
Era post-PC isi arata coltii din plin la AMD: compania a anuntat pierderi, concedieri si scaderea vanzarilor ca urmare a trecerii utilizatorilor catre smartphone-uri si tablete, dar si a crizei mondiale. In schimb, Qualcomm, un producator clasic de cipuri cu un consum redus este unul dintre beneficiarii noului trend. Produsele sale se gasesc acum in gadgeturi precum Nexus 4 de la Google, smartphone-urile de top ale LG si Sony, dar si in variantele americane ale Samsung Galaxy S III si HTC One X, datorita conexiunii 4G LTE integrate. Profitul sau a crescut puternic ca urmare a cresterii vanzarilor iar pe vara chiar aparusera informatii pe Wall Street ca Qualcomm va prelua AMD.
Se incinge competitia
Pe de alta parte, nici trecerea la cipurile ARM – care ofera mai putina putere de calcul – nu este un succes garantat. Piata este dominata de Qualcomm iar o serie de mari producatori precum Apple, Samsung si Huawei isi fac propriile procesoare ARM. De asemenea, Nvidia are deja un avantaj pe aceasta piata deoarece a facut deja trecerea iar cipurile sale Tegra 3 se gasesc deja intr-o pleiada de tablete si telefoane.
In plus, competitia este atat de intensa incat Texas Instruments – ale carei procesoare se regasesc in tabletele Kindle Fire HD de la Amazon – a anuntat ca vrea sa iasa de pe piata.
Etichete: AMD, Apple, ARM, ARM Holdings, cloud computing, extern, nVidia, Qualcomm, recomandari, Samsung, servere, stiri, Texas Instruments, x86
Comentarii (3)
[…] bine, acum intra in joc AMD. Compania a anuntat acum cateva saptamani ca va incepe din 2014 sa produca procesoare pentru servere bazate pe arhitectura ARM cu 64 de biti. Ba mai mult, AMD incearca si “combinarea” x86 cu ARM intr-un singur cip. Ceea ce ar […]
[…] Pe de alta parte, Intel pune din ce in ce mai multa presiune pe producatorii ARM: Haswell a dublat bateria ultrabook-urilor, mentinand aceeasi performanta cu Ivy Bridge. Este de asteptat ca in 2014 Intel sa ajunga la procesul de 14 nm cu procesoarele Atom Bay Trail, care deja se anunta un concurent mega-serios. Concomitent si AMD are cativa asi in maneca pentru anul viitor, atat in zona procesoarelor pentru tablete/hibrizi convertibili cat si un procesor ARM pe 64 de biti pentru servere. […]
[…] Compania nu trebuie confundata cu Applied Micro Circuits. Aceasta a anuntat in luna iulie ca va realiza procesoare low-power pentru servere, urmand sa concureze Intel cu cipuri realizate pe arhitectura ARM. Numite X-Gene “microserver”, acestea ar putea deveni o alternativa pentru centrele de date, mai ales ca o sa consume mult mai putin. Problema este ca nu exista deocamdata programe compatibile, iar marii producatori prefera inca solutiile traditionale. Si Advanced Micro Devices (AMD) va scoate pe piata un procesor de servere ARM pe 64 de biti. […]