Texas Instruments renunta la procesoarele pentru smartphone-uri si tablete

Scris de

Texas Instruments se reprofileaza si va renunta la productia de procesoare pentru smartphone-uri si tablete in dauna celor industriale, precum cipurile folosite de producatorii auto in noile modele de autoturisme.

Miscarea este foarte brusca, mai ales ca afacerea cu procesoare OMAP era in profitabila si in crestere. Al treilea producator mondial de semiconductori era furnizorul principal pentru smartphone-urile Nokia cu Symbian, procesoarele sale erau “creierul” unei serii de produse Motorola, se regasesc in toate tabletele Kindle Fire oferite de Amazon, ba chiar si in linia de telefoane Galaxy Nexus de la Google┬ásau in tabletele Playbook ale canadienilor de la Research in Motion. Stirea e cu atat mai ciudata cu cat compania se lauda cu performanta viitoarei serii OMAP 5, bazate pe arhitectura ARM Cortex A15, care matura podelele cu tot ce insemna concurenta iar oficialii radeau de Apple.
Greg Delagi, vicepresedinte al diviziei de cipuri incorporate a justificat masura cu faptul ca, desi cresterea va fi mai mica, marjele de profit vor fi de 55-60%, fata de 30% pe segmentul de telefoane si tablete. De asemenea, veniturile vor fi mai stabile. Delagi a mai adaugat ca investitiile in acest segment nu vor mai fi la fel de extinse ca pana acum. Deja TI a demarat eforturi in a-si creste vanzarile de procesoare OMAP in zona industriala.

Analistii au interpretat comentariile lui Delagi ca o indicatie a faptului ca texanii vor iesi total de pe piata smartphone-urilor si tabletelor. Texas Instruments are de infruntat o mare concurenta din partea Qualcomm, dar si a Samsung si Apple care isi proiecteaza propriile procesoare. De asemenea, pe piata au intrat si noi jucatori precum producatorul de cipuri grafice Nvidia si cel de cipuri de retelistica Broadcom. Pe langa acestia exista o pleiada de firmulite care licentiaza tehnologiile ARM Holdings, precum Rockchip, Boxchip, Amlogic etc si apoi produc cipurile respective la companii care au capacitatile necesare, cum ar fi TSMC sau altele. Concomitent, Intel isi face intrarea pe aceasta piata.

Pe romaneste, concurenta se va intensifica iar marjele vor scadea. Actiunile TI au scazut pe bursa cu 3%, investitorii anticipand pierderi de venituri. Singura necunoscuta este cat timp clientii actuali ai texanilor vor avea suport pentru gama actuala.

Vor mai pierde si consumatorii, caci concurenta se va diminua prin plecarea unui gigant…

Sursa: Reuters
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Instruments a socat recent cu decizia de a iesi de pe piata procesoarele pentru tablete si smartphone-uri, insa asta nu va tine […]

  2. […] Texas Instruments anunta recent ca vrea sa se reorienteze dinspre segmentul procesoarelor pentru smartphone-uri si tablete catre cipurile ne…. […]

  3. […] si Texas Instruments a anuntat planuri de inchidere a diviziei care realize procesoare pentru telefoane…, urmand a se reprofila pe sectorul auto. Sursa: TechCrunch Sursa foto: […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.