ST-Ericsson se dizolva, urmare a declinului Nokia si a incapatanarii Microsoft

Scris de

Producatorul de semiconductori pentru telefoane ST-Ericsson se va inchide dupa ce companiile proprietare, Ericsson si STMicroelectronics, nu au gasit un comparator.

Azi-dimineata, cele doua companii au trasat un plan formal de impartire a activelor. Ericsson va prelua dezvoltarea modemurilor 3G si 4G LTE, in vreme ce STMicro va prelua restul produselor, inclusive liniile de asamblare si testare. Concomitent, ST-Ericsson a prezentat si un plan de concediere a 1.600 de suflete din totalul de 4.450 de salariati vor fi concediati. Din cei ramasi, Ericsson va prelua circa 1.800 de angajati si contractori – majoritatea din Suedia, Germania, India si China – in vreme ce STMicro va prelua 950 de angajati din Franta si Italia. In fine, pentru alti 200 de oameni de la divizia de conectivitate Wi-Fi viitorul e inca incert, deoarece se incearca vanzarea unitatii. Ca parte a reorganizarii, noul presedinte-director general este Carlo Ferro, care va prelua fraiele de la 1 aprilie. Anterior, el a fost director operational. El ii succeed lui Didier Lamouche, care a anuntat acum cateva saptamani ca paraseste compania.

Procesoarele NovaThor, prezente in Samsung Galaxy S3 Mini

Chipseturile ST-Ericsson au fost implementate in mai multe telefoane Nokia cu Symbian dar si intr-o serie de smartphone-uri Android, ca Samsung Galaxy S3 Mini, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy Ace 2, Sony Xperia P, Sony Xperia U sau o serie de telefoane HTC si Lenovo dezvoltate special pentru China.

Format in 2009, ST-Ericsson nu a avut niciodata profit. In 2012 a raportat vanzari de 1,35 miliarde de dolari, dar si o pierdere de 749 milioane. Din 2009 incoace, compania a generat venituri de 7,82 miliarde de dolari si a produs o gaura totala de 2,72 miliarde de dolari. Carlo Bozotti, seful STMicro, a anuntat ca firma sa va realiza cipurile ST-Ericsson atata timp cat le mai doresc clientii sai. Ericsson si STMicro detin cate 50% din companie. Cele doua companii se asteapta sa termine transferurile in trimestrul al treilea, in functie de aprobarile primite de la autoritatile de reglementare.

Calaii: Qualcomm, Nokia, Microsoft

Anterior, compania a fost pusa la vanzare. Desi s-a zvonit ca Qualcomm vrea sa cumpere producatorul, americanii nu au facut oferta formala. Un alt pretendent ar fi putut fi Samsung, avand in vedere ca procesoarele NovaThor se afla in popularele telefoane Samsung Galaxy S3 Mini. Insa, cum Samsung se afla la cutite cu Ericsson, nici coreenii nu au fost tentati sad ea bani rivalilor.

Compania nu a putut concura cu Qualcomm, Samsung si MediaTek in privinta performante procesoarelor mobile si a gigantului taiwanez TSMC in privinta uzinelor de productie. O alta cauza a esecului a fost declinul Nokia, catre care mergeau 30% din vanzarile ST-Ericsson. Compania nu a reusit sa se diversifice sufficient de repede in anii de implozie a finlandezilor iar acum linia Symbian e moarta. In schimb, o vina mult mai mare o poarta Microsoft. In 2011, seful STMicro anunta ca procesoarele NovaThor vor fi prezente in viitoarele telefoane Windows Phone. Numai ca Microsoft nu a scris sistemul de operare astfel incat sa suporte si cipurile ST-Ericsson, fiind in continuare preferat doar Qualcomm…

Recent si Texas Instruments a anuntat planuri de inchidere a diviziei care realize procesoare pentru telefoane si tablete, urmand a se reprofila pe sectorul auto.

Sursa: TechCrunch
Sursa foto: Pocket-Lint

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. Cineva says:

    Prost tradus articolul, traducere mot a mot

  2. Si cam pe ce te bazezi cand spui asa ceva? Textul e o analiza asupra activitatii ST-Ericsson de la infiintare. Arata-mi tu unde scrie in textul de pe TechCrunch ceva de Microsoft si cipurile pentru Windows Phone ori procesul Samsung cu Ericsson? Sau unde e acolo pierderea totala suferita?

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.