Ericsson da in judecata Samsung pentru incalcarea unor patente

Scris de

Ericsson, cel mai mare producator de echipamente telecom din lume, a anuntat ca da in judecata Samsung Electronics pentru incalcarea unor patente, dupa ce timp de doi ani negocierile au batut pasul pe loc si nu s-a ajuns la o intelegere.

Compania depus o plangere intr-un tribunal din Texas, SUA, motivand ca Samsung a refuzat sa semneze o licenta pentru a folosi tehnologia in termeni corecti si rezonabili (FRAND). Suedezii spun ca 40% din traficul mondial realizat pe dispozitive mobile este realizat prin retele construite de ei.
Ericsson a incercat mult si bine sa ajunga la o intelegere amiabila cu Samsung pentru a licentia tehnologia in termeni FRAND. Am recurs la litigiu ca ultima masura”, a declarat Kasim Alfalahi, director de proprietate intelectuala la Ericsson.

Apocalipsa dupa Steve Jobs

Compania detine peste 30.000 de patente si are peste 100 de intelegeri cu principalii jucatori din industrie. Suedezii argumenteaza ca tehnologia sa este esentiala pentru cateva standarde de telecomunicatii si retelistica folosite de Samsung in produsele sale. Societatea spune ca numai in 2011 a cheltuit 5 miliarde de dolari pentru cercetare si dezvoltare, ceea ce a dus la sute de patente si inventii care sunt esentiale pentru standardele globale precum GSM, GPRS si EDGE.
“Samsung si-a propus sa duca negocieri rezonabile si corecte cu Ericsson in ultimii doi ani, insa Ericsson a cerut sume prohibitive, mult mai mari, pentru reinoirea aceluiasi portofoliu de patente”, a anuntat compania sud-coreana.

Cresterea vanzarilor de tablete si smartphone-uri a dus la schimbarea traficului din retelele telecom de la apeluri de voce la muzica si filme, care necesita capacitati mai mari.
Dar desi traficul creste spectaculos, operatorii nu pot sa faca utilizatorii sa plateasca mai mult, ceea ce le scade profiturile. Si deci scad si investitiile. Potrivit propriilor proiectii ale Ericsson in 2018 vor exista 3,3 miliarde de abonamente pe smartphone-uri in intreaga lume.

Precedentul Apple

Cum vanzarile de la unitatea de retelistica au scazut cu 17%, suedezii au recurs la procese pentru a-si mentine veniturile din patente. In fapt, acesta este un trend mai mare in lumea tehnologiei, declansat in principal dupa ce Steve Jobs a inceput cruciada impotriva Android in 2010.

Apple a castigat in august 1,05 miliarde de dolari in urma unui verdict legat de incalcarea unei serii de patente de catre Samsung. Coreenii sunt angrenati cu Apple in 20 de dispute din 10 tari. Acum, dupa ce Samsung a pierdut procesul usturator cu Apple, Ericsson are o gramada de probe pentru a cere interdictia dispozitivelor produse de sud-coreeni. Recent, un alt gigant din telecom, Alcatel-Lucent, a facut drumul invers si a dat in judecata Apple pentru o serie de patente folosite in iPhone si iPad.

Sursa: Reuters
Sursa foto: ctocio.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Ericsson si Qualcomm au cele mai puternice portofolii de patente wireless. Licentierea brevetelor aduce […]

  2. […] vedere ca procesoarele NovaThor se afla in popularele telefoane Samsung Galaxy S3 Mini. Insa, cum Samsung se afla la cutite cu Ericsson, nici coreenii nu au fost tentati sad ea bani […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.