Un virus informatic sterge conturile bancare ale Iranului

Scris de

Dupa ce SUA si Israelul au dospit Stuxnet – un virus care a atacat centrifugile cu care Iranul isi imbogatea uraniul, iata ca o noua arma cibernetica a aparut.

Si, de data asta, vrea sa stearga toti banii din conturile bancilor iraniene. Viermele, numit W32.Narilam de catre Symantec, a inceput recent sa-si faca simtita prezenta pe serverele sistemului financiar din statul fundamentalist.
Si actioneaza in felul urmator: daca esti banca, asta inseamna ca folosesti baze de date pentru a stoca datele pretioase ale clientilor. Ei bine, Narilam face praf bazele de date. In cazul in care acestea nu sunt salvate ca backup problema e si mai mare, caci sunt foarte greu de restaurat. De regula, atunci cand hackerii ataca sistemul financiar, atacurile cibernetice se concentreaza pe spionaj si incercarea de deturnare a fondurilor. Iar de data asta nu apare un astfel de comportament.

Iranul neaga ca atacul ar fi o problema, dar aceeasi bravada au facut si cu ocazia Stuxnet. Deocamdata nu este clar cine este in spatele atacului, in afara faptului ca se poate deduce ca e cineva care vrea sa afecteze sectorul financiar iranian.

SUA si UE au impus de ceva vreme sanctiuni economice Iranului si blocheaza companiile si bancile occidentale sa mai deruleze tranzactii cu Iranul, inclusiv cu banca centrala, prin care statul isi vinde petrolul. Insa daca vesticii nu mai fac afaceri, asta nu inseamna ca prietenii de doctrina anti-Occident, precum China, nu mai cumpara petrol iranian. Ca atare persii ii dau inainte cu programul nuclear.

Sa vedem daca vor mai putea face asta fara bani. Banca centrala a Iranului are rezerve de 150 de miliarde de dolari. Cum ar fi ca acestia sa dispara peste noapte ca niste biti in neant?

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: TechSpot

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.