Hitachi si Mitsubishi isi fuzioneaza diviziile energetice

Scris de

Conglomeratele japoneze Mitsubishi Heavy Industries si Hitachi Ltd isi vor combina unitatile producatoare de echipamente energetice pentru a concura mai eficient cu rivalii Siemens si General Electric.

Mitsubishi va detine 65% din noua societate, in vreme ce Hitachi va avea restul de 35%. Noua entitate va fi gata pana in ianuarie 2014 si nu va contine si unitatile nucleare. Mitsubishi are in derulare un parteneriat cu francezii de la Areva, cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume. Hitachi are o constructie asemanatoare cu General Electric.
Noua companie va avea vanzari anuale de 18,3 miliarde de dolari. In trimestrul iunie-septembrie Siemens a avut venituri de 27,9 miliarde de dolari iar GE, de 35,5 miliarde.

Hideaki Omiya, directorul executiv, al Mitsubishi Heavy a declarat intr-o conferinta desfasurata la Tokyo ca grupul va explora si alte parteneriate in alte domenii cu Hitachi. “Sunt multe companii japoneze care se lupta intre ele domestic si apoi cu ceilalti competitori straini”, a spus Omiya. “In loc sa isi iroseasca energia facand asta, ar trebui sa ne aliem impreuna pentru a deveni si mai mari si a ne lupta cu rivalii straini”, a completat el. In fapt, planurile au aparut inca de anul trecut.

Hiroaki Nakanishi, seful Hitachi, a declarat si el ca societatea mixta va deveni un lider global in zona afacerilor legate de schimbari climatice. Vanzarile de echipamente energetice contorizau o treime din vanzarile Mitsubishi si 80% din profitul operational, in vreme ce in cazul Hitachi acestea aconteaza 9% din vanzari.
Cum planurile nucleare au fost stopate in Japonia, companiile de utilitati mizeaza acum pe centrale pe gaze. General Electric a castigat licitatia realizata de Chubu Electric Power pentru extinderea unei termocentrale, intr-o oferta comuna cu Toshiba.

Hitachi si-a micsorat recent divizia de televizoare si a combinat unitatile Hitachi Cable Ltd si Hitachi Metals Ltd in tentativa de a se restructura. Conglomeratul are peste 320.000 de angajati. Recent, Hitachi a cumparat un proiect nuclear din Marea Britanie cu 1,1 miliarde de dolari, de la companiile germane RWE si E.ON. Profitul operational al Hitachi a scazut cu 15% in perioada iulie-septembrie din cauza economiei globale slabe si a costurilor cu restructurarea. Profiturile Mitsubishi Heavy, unul dintre cei mai mare producatori niponi de avioane, au scazut cu 35% in primul semestru, dar compania estimeaza castiguri anuale de 1,59 miliarde de dolari.
Mitsubishi Heavy se mai afla in discutii si pentru preluarea unui pachet de actiuni producatorul de turbine eoliene Vestas, unul dintre cei mai mari din lume.

Sursa: Reuters
Sursa foto: houseofjapan.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.