Hitachi si Mitsubishi Heavy vor sa creeze un imperiu industrial

Scris de

Colos

buy viagra canadian pharmacy

ii Hitachi Ltd si Mitsubishi Heavy Industries discuta o posibila fuziune, ce ar fi cea mai mare din istoria Japoniei. Noua entitate ar avea vanzari anuale de 150 miliarde de dolari.

Pana de curand companiile japoneze nu au recurs la astfel de strategii decat in ultima instanta, insa intarirea yenului forteaza gigantii sa ia astfel de masuri pentru a se putea reorganiza si concura mai bine pe plan international.

In primavara, Nippon Steel si Sumitomo Metal Industries, primul si al treilea producator japonez de otel, au anuntat ca vor sa fuzioneze.
Acum o combinatie intre Hitachi si Mitsubishi Heavy Industries, doua dintre cele mai vechi si mai cunoscute conglomerate, ar insemna o recunoastere a faptului ca fuziunea devine o solutie in Japonia pentru cresterea competitivitatii.
Companiile discuta o combinatii in zone precum operatiunile energetice si retele electrice inteligente. “Daca fuziunea se confirma, va fi o veste foarte buna pentru industria japoneza, deoarece companiile din Tokyo nu vor mai concura una impotriva alteia pentru proiecte de infrastructura de peste granita, crescandu-si astfel sansele si deci ajutand economia tarii”, spune Kiyoshi Noda, manager de fond la MU Investments.
Ziarul japonez Nikkei, care a prezentat pentru prima oara stirea, spune ca cele doua companii au infiintat un comitet de pregatire a fuziunii.

Yenul puternic distruge conglomeratele japoneze

Hitachi este cea mai mare firma de electronice industriale din Japonia si a prezentat pentru anul financiar terminat in martie primul profit din ultimii cinci ani. Behemothul incearca sa-si reduca imperiul, caci activeaza prin 900 de firme din interiorul grupului sau. In ultimii zece ani a pierdut in total 14,3 miliarde de dolari, in vreme ce rivala General Electric a generat un profit net de 160 miliarde de dolari in aceeasi perioada.

Mitsubishi Heavy, cel mai mare producator national de utilaje grele, are pierderi pe diviziile constructoare de nave si avioane. Profitul sau operational a scazut cu 1% in ultimul trimestru, pana la 486 milioane de dolari, dar unitatea sa aerospatiala a inregistrat pierderi.

O fuziune ar crea un gigant cu venituri anuale de 150 de miliarde de dolari, depasita in lume doar de General Electric. Totusi, noua entitate va fi mai mica in termeni de capitalizare bursiera, fata de alte grupuri industriale, precum GE, Siemens si ABB. Hitachi are o capitalizare de 27 miliarde de dolari, in vreme ce Mitsubishi Heavy este evaluata la 16 miliarde de dolari. Deocamdata nu s-a stabilit nimic, nici procentele fiecareia sau care va fi entitatea care va supravietui. O preluare completa a Mitsubishi Heavy ar costa Hitachi 28 de miliarde de dolari, incluzand aici si datoriile. Aceasta ar fi cea mai mare preluare, depasind achizitia de 17,5 miliarde de dolari a unitatii japoneze a Vodafone facuta de Softbank in 2004.

Ce face fiecare?

Hitachi are 360.000 de angajati. Compania a anuntat miercuri ca renunta la productia de televizoare. O alta contracandidata, Pioneer a iesit de pe aceasta piata in urma cu cativa ani, iar Sony si Panasonic inregistreaza pierderi de ani buni pe acest segment. Mitsubishi Heavy este cel mai mare producator japonez de avioane, contractor din industria de aparare, un mare producator de nave si integrator al programului spatial al tarii. Are vanzari anuale de 38 de miliarde de dolari si 69.000 de angajati. Amandoua produc reactoare nucleare, dar cu tehnologii diferite. Ambele concureaza cu francezii de la Areva si conationalii de la Toshiba.

Sursa: Reuters

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] putea pune mana pe secrete militare complexe in astfel de ofensive digitale. Mitsubishi Heavy este integratorul programului spatial japonez, este cel mai mare producator de avioane din Tara Soarelui Rasare, cel mai mare contractor al statului din industria de aparare, produce […]

  2. […] Hideaki Omiya, directorul executiv, al Mitsubishi Heavy a declarat intr-o conferinta desfasurata la Tokyo ca grupul va explora si alte parteneriate in alte domenii cu Hitachi. “Sunt multe companii japoneze care se lupta intre ele domestic si apoi cu ceilalti competitori straini”, a spus Omiya. “In loc sa isi iroseasca energia facand asta, ar trebui sa ne aliem impreuna pentru a deveni si mai mari si a ne lupta cu rivalii straini”, a completat el. In fapt, planurile au aparut inca de anul trecut. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.