Vaccinul contra hepatitei C este pe cale sa fie creat

Scris de

O echipa de cercetatori francezi a facut public un studiu care ar putea conduce la elaborarea unui vaccin impotriva hepatitei C, boala infectioasa de care sufera peste 150 de milioane de oameni din toata lumea.

Studiul, realizat de oameni de stiinta de la Centrul Natioanal de Cercetare Stiintifica (CNRS) din Franta si de la Inserm, ar putea permite nu numai elaborarea primului vaccin contra hepatitei C, ci si dezvoltarea de vaccinuri impotriva altor infectii, cum ar fi HIV.

Pornind de la teste facute pe animale, cercetatorii au pus la punct o noua strategie de dezvoltare a unui ser.

Studiul are la baza o tehnologie care presupune utilizarea de „pseudo-particule virale”. Este vorba de structuri artificiale care se aseamana cu particulele virale, dar care nu sunt periculoase pentru ca nu contin materialul genetic ce permite multiplicarea virusului. Aceste pseudo-particule virale sunt deja folosite in vaccinul contra virusului papiloma.

In urma testelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca organismele animalelor vaccinate au produs anticorpi care au neutralizat virusul hepatitei C. „Aceste rezultate sunt importante pentru dezvoltarea unui vaccin preventiv contra hepatitei C”, au afirmat principalii autori ai studiului.

In prezent, nu exista niciun vaccin impotriva acestei maladii care se transmite pe cale sanguina.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hepatita C afecteaza intre 130 si 170 de milioane de oameni din intreaga lume. In fiecare an, la nivel mondial, 50.000 de persoane mor ca urmare a complicatiilor care apar din cauza virusului hepatitei C.

Spre deosebire de hepatitele A si B, hepatita C devine cronica la foarte multi pacienti pentru ca organismele lor nu sunt capabile sa inlature virusul.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: France Soir
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.