Cum a distrus Israelul centrifugile nucleare din Iran

Scris de

Complexul Dimona din Desertul Negev este faimos pentru ca este e inima programului nuclear israelian, pe care statul nu l-a recunoscut niciodata. E ultra-pazit si aici se realizeaza combustibil pentru arsenalul sau.

Asa incepe un articol din New York Times, care povesteste de-a fir a par cum viermele Stuxnet, dezvoltat de Israel si SUA, a dat in urma programul nuclear al Iranului.
In ultimii doi ani Dimona a avut un rol secret de importanta egala – testare a solutiilor comune americano-israeliene de a submina eforturile iraniene de a face o bomba nucleara, potrivit unui grup din serviciile militare si de spionaj care cunoaste detaliile.
Dincolo de gardul ghimpat de la Dimona, Israelul a luat la puricat centrifugi identice cu cele iraniene de la Natanz, unde cercetatorii iranieni se chinuie sa imbogateasca uraniu. La Dimona a fost testata eficacitatea viermelui Stuxnet, un program care a distrus o cincime din centrifugile iraniene si a ajutat la intarzierea, desi nu oprirea totala, a abilitatii Iranului de a face arme nucleare.

Gasirea de vulnerabilitati

Motivul pentru care Stuxnet a fost asa de eficient este ca Israelul a incercat pe propiile centrifugi.
Mai mult, de la inceputul lui 2008 gigantul german Siemens, care a vandut centrifugile Iranului, a cooperat cu laboratoarele nationale din SUA pentru a identifica vulnerabilitatile controllerelor de la masinile industriale pe care le vinde. “Intamplator”, Idaho National Laboratory — unde au avut loc testele – este parte a Departamentului Energiei din SUA, cel responsabil si pentru armele nucleare americane. Bineinteles, Siemens spune ca activitatile din Idaho fac parte din programul de rutina de securizare a produselor proprii in fata atacurilor cibernetice.

Eficacitate recunoscuta

Recent, atat Secretarul de Stat american Hillary Clienton, cat si seful Mossad, Meir Dagan, care se va retrage curand, au anuntat ca eforturile iraniene de a face arme nucleare au fost intarziate cu cativa ani. Hillary Clinton a citat sanctiunile impuse de americani, care au lovit abilitatea Iranului de a cumpara componente si de a face afaceri in intreaga lume. In schimb, Dagan a spus in fata Knessetului ca Iranul are dificultati tehnologice care pot intarziar realizarea bombei pana in 2015.
Ceea ce este o schimbare cu 180% a retoricii din ultimii ani, cand curgeau avertizarile ca Iranul ar putea testa primele bombe nucleare foarte curand. Ce s-a intamplat intre timp? Stuxnet, care a inceput sa circule de la mijlocul lui 2009. Mossad a fost acuzat ca ucid cercetatorii din cadrul programului iranian.

Fara control

Stuxnet are doua componente. Una este destinata sa distruga centrifugile invartindu-le in afara oricarui control. Cealalta e desprinsa direct din filme. In timp ce masinile se invart aproape de spargere, viermele trimite calculatoarelor date cum ca totul este in regula…

Sursa: New York Times
Sursa foto: www.thetechherald.com

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] ce SUA si Israelul au dospit Stuxnet – un virus care a atacat centrifugile cu care Iranul isi imbogatea uraniul, iata ca o noua […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.