Topul producatorilor de semiconductori

Scris de

Intel conduce haita, avand cea mai mare cota de piata din ultimii 10 ani, insa Qualcomm a avut o crestere de peste 40% a veniturilor, fata de doar 20% in cazul Intel, potrivit firmei de cercetare IHS iSuppli.

Cota Intel a urcat cu 2,5 puncte procentuale, pana la 15,6%. “Cresterea companiei a fost determinata de majorarea cererii pentru microprocesoarele sale orientate catre PC-uri si pentru memoriile NAND-flash utilizate in produsele destinate consumatorilor precum si cele wireless. Veniturile Intel au mai fost umflate si de catre achizitia unitatii wireless a Infineon“, a declarat Dale Ford, seful cercetarii in domeniile electronic si al semiconductorilor la IHS.

Samsung stagneaza, Renesas cade

Astfel, Intel a reusit sa blocheze ascensiunea rivalei Samsung, care se afla pe locul al doilea cu venituri de 28,5 miliarde de dolari, in stagnare. Intel a raportat insa venituri de 48,7 miliarde de dolari pe 2011, mult peste “amenintarea” Samsung. Coreenii produc procesoarele gadgeturilor Apple iar recent au demarat o operatiune de incetare a dependentei de Qualcomm, planuind sa foloseasca cipuri 3G si LTE realizate in-house pe produsele sale.
Podiumul este completat de Texas Instruments, cu venituri de 13,9 miliarde de dolari, in urcare cu 7,5%.
Urmatoarele locuri sunt completate de catre Toshiba (12,7 miliarde) si Renesas Electronics (10,6 miliarde). Acesta este un producator japonez iar recent a inceput productia si de cipuri ARM, procesoarele sale gasindu-se in telefoane Kyocera. Veniturile sale erau, insa, in scadere cu 10,5%. In schimb producatorul de memorii Elpida, care a intrat in faliment recent, a inregistrat o scadere de 39% a veniturilor.

Beneficiarii boom-ului din zona mobilelor

Qualcomm este unul dintre marii beneficiari ai boom-ului din zona smartphone-urilor si tabletelor, veniturile sale urcand cu 41,6%, pana la 10,1 miliarde de dolari, urcand de pe pozitia a 9-a pana pe cea de-a 6-a.
Advanced Micro Devices (AMD) se afla pe pozitia a 12-a, cu venituri de 6,4 miliarde de dolari, in stagnare. Cresteri impresionante au mai inregistrat si ON Semiconductor, fosta divizie de semiconductori a Motorola, care a urcat de pe pozitia a 26-a pe locul 18. In 2011, firma a completat achizitia Sanyo Semiconductor.
De asemenea, Nichia Corp are un mare succes cu LED-urile sale, inregistrand o crestere a veniturilor cu 34,1%.

Slabiciune per total

Per total, insa, piata semiconductorilor a urcat cu doar 1,3% in 2011, fata de estimarea initiala de 1,9%. O scadere scventiala de 5,9% in ultimul trimestru din 2011 a facut ca rezultatele sa aiba de suferit. Slabiciunea in domeniu este subliniata de faptul ca doar 302 furnizori de cipuri – sau 52,6% din total- a inregistrat o crestere a afacerilor in 2011. Per total, companiile cu sediul in America au inregistrat cele mai bune imbunatatiri, cu o crestere medie de 7,5%. Comparativ, cele mai mari scaderi le-au avut firmele din Japonia, cu un minus de 7,2% din cauza cutremurului de 9 grade inregistrat.

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: Monsterblog.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] este foarte brusca, mai ales ca afacerea cu procesoare OMAP era in profitabila si in crestere. Al treilea producator mondial de semiconductori era furnizorul principal pentru smartphone-urile Nokia cu Symbian, procesoarele sale erau […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.