Marea Britanie vrea ca Google sa filtreze cautarile
Scris de Daniel Ionascu
Parlamantul britanic vrea ca Google sa ecraneze rezultatele cautarilor pentru a bloca vizualizarea anumitor informatii pentru care exista ordine judecatoresti.
La baza se afla o lege anacronica din Marea Britanie, care permite “vedetelor” din show-biz sau fotbalistilor sa obtina in justitie interdictii de la scrierea anumitor povesti picante sau detalii despre viata lor. In final, se ajunge ca mass-media sa aiba interdictia de a scrie despre anumite subiecte, ceea ce, indirect, este o cenzura.
Sistemul care permite asta a fost calificat drept “justitie dubla”, una pentru cetatenii simpli si alta pentru cei bogati. Spre exemplu, fotbalistul Ryan Giggs a obtinut o astfel de interdictie iar presa nu a putut relata despre o presupusa amanta pe care o avea. Zvonul a ajuns, insa, pe Twitter, unde a fost retransmis de 75.000 ori.
Asa ca in loc sa refaca legislatia stramba, parlamentul britanic vrea ca informatiile despre care exista astfel de interdictii sa fie eliminate automat din cautarile Google. Gigantul internetului argumenteaza, insa, ca acest lucru nu este posibil decat pe baza unui algoritm, si deci este imprecis.
Mai exact, Google nu vrea sa fie facuta vinovata pentru posibilele cazuri in care cenzureaza “marfa” gresita. In momentul actual, compania elimina anumite linkuri din rezultatele cautarilor numai dupa ce ii este semnalat ca exista plangeri impotriva anumitor site-uri.
Google nu vrea sa fie fortata sa cenzureze anumite site-uri. Behemotul motoarelor de cautare a intampinat aceeasi problema si in China, unde guvernul ii cerea sa cenzureze anumite activitati, precum revolta din Tibet sau disidentii. In final, Google s-a retras din tara si si-a redirectionat cautarile prin Hong Kong, ca protest impotriva cenzurii, renuntand de bunavoie la cateva miliarde de dolari care i-ar fi putut proveni din China.
Etichete: cenzura, extern, Google, Internet, justitie, Marea Britanie, motoare de cautare, recomandari, stiri