Producatorul de memorii Elpida a intrat in faliment, ingropat de iPad

Scris de

Elpida Memory a cerut azi protectie in fata creditorilor, acesta fiind cel mai mare faliment din partea unui producator japonez, cu o datorie de 5,6 miliarde de dolari.

In fapt, daca cititi acest articol de pe un calculator e o buna sansa ca memoria RAM sa fie realizata de Elpida, unul din producatorii de top alaturi de Toshiba si sud-coreenii de la Hynix Semiconductor si Samsung.
Japonia, care a investit 500 de milioane de euro in companie ca urmare a crizei, a anuntat ca spera ca firma sa se reabiliteze, un proces similar cu ceea ce au trecut General Motors sau Chrysler in domeniul auto.

Victima Apple

Principala problema a Elpida a fost… Apple. Compania, alatura de multi alti producatori de memorii a inceput investitii costititoare in memorii rapide. Totul ar fi mers perfect daca Apple nu ar fi lansat iPad si nu ar fi revolutionat industria calculatoarelor. Cum clientii a inceput sa cumpere tot mai multe tablete, acestea au “mancat” foarte mult din popularitatea PC-urilor, asa ca producatorii de componente au fost fortati sa scada foarte mult preturile.

Ca atare, au inceput sa acumuleze pierderi si datorii. Ramasa intre investitiile imense care nu-si mai vedeau rostul si concurenta puternica, Elpida nu a avut alta cale decat de a cere restructurarea. Elpida facea circa 12% din productia globala de DRAM, dupa Samsung (45%) si Hynix (22%), potrivit iSuppli. In mod paradoxal, compania este si furnizor al Apple, pentru Mac-urile sale.

Micron si Global Foundries, posibilii beneficiari

Actiunile companiei americane Micron Technology Inc au crescut cu 7,8% ca urmare a vestii, deoarece fabricile Elpida ar putea fi cumparate de aceasta pentru a produce memorii NAND. Luna aceasta directorul Micron, Steve Appleton, a murit intr-un accident de avion. De asemenea, ar putea fi cumparate de GlobalFoundries, care ar putea sa le converteasca la realizarea de procesoare sau a altor cipuri.

Dincolo de mormant, Steve Jobs mai face o victima, alaturi de Palm sau Symbian

Sursa: Reuters
Sursa foto: stockpickusa.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] Kyocera. Veniturile sale erau, insa, in scadere cu 10,5%. In schimb producatorul de memorii Elpida, care a intrat in faliment recent, a inregistrat o scadere de 39% a […]

  2. […] japonezi cad pe capete: dupa pierderile masive de la Sony, Sharp si Panasonic si dupa falimentul Elpida, iata a venit randul Renesas […]

  3. […] formata din fuziunea diviziilor de memorii ale conglomeratelor Hitachi, NEC si Mitsubishi. Insa aceasta a intrat in faliment iar acum este preluata de compania americana Micron Technology. La fel, Renesas a aparut ca urmare […]

  4. […] niponi de cipuri au cunoscut in ultimii ani o cadere dramatica: Elpida a intrat in faliment iar statul a trebuit sa salveze Renesas. Curios e ca nici aceste firme mixte nu au mare succes: […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.