Japonia salveaza Renesas de la faliment. Toyota si Nissan devin actionari

Scris de

Japonia va pompa 2,2 miliarde de euro in Renesas, cel mai mare producator de microcontrolere auto din lume, in vreme ce Toyota si Nissan, doi dintre clientii-cheie ai companiei, vor prelua actiuni la firma.

Actiunea va fi realizata prin intermediul Innovation Network Corp, o agentie detinuta de stat, care va detine in final doua treimi din titluri. Planul este de a evita ca Renesas sa cada in maini straine sau sa intre in faliment, asa cum s-a intamplat cu producatorul de memorii Elpida.
Un numar de opt producatori auto, inclusiv Toyota si Nissan, vor prelua si ei actiuni in valoare de 240 milioane de dolari la Renesas.

Statul nipon a gandit aceasta strategie pentru a evita o preluare din partea fondului privat american KKR & Co. Actiunile Renesas au crescut cu 16,6%.
Salvarea de la faliment vine dupa ce Renesas a obtinut in septembrie un imprumut sindicalizat de 1,96 miliarde de dolari de la patru banci japoneze. Anterior, firma a mai obtinut un alt miliard de dolari de la actionari si o alta serie de banci. Compania anunta recent concedierea a 7.000 de angajati si planuieste vanzarea sau inchiderea a 8 din cele 18 uzine din Japonia. Ziarul Nikkei a anuntat luni ca Renesas va primi un sprijin aditional de cate 12 milioane de dolari de la Hitachi si NEC, in vreme ce Mitsubishi Electric ia in considerare preluarea unor salariati de la producatorul de cipuri.

Istoria recenta arata cat de brutal au fost loviti producatorii japonezi de semiconductori. Elpida, formata din fuziunea diviziilor de memorii ale conglomeratelor Hitachi, NEC si Mitsubishi. Insa aceasta a intrat in faliment iar acum este preluata de compania americana Micron Technology.
La fel, Renesas a aparut ca urmare a unui proces asemanator si avea aceiasi proprietari niponi, care au, la randul lor, in aceasta perioada, probleme proprii.

Un alt grup a fost format recent pe acelasi calapod: Japan Display a aparut ca urmare a combinarii unitatilor LCD ale Sony, Toshiba si Hitachi – care au cate 10%, plus aceeasi Innovation Network Corp, care detine 70%.

Renesas concureaza cu Samsung si Freescale Semiconductor. Compania japoneza estimeaza o pierdere de 1,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal care se va termina in luna martie.

Update: in consortiul care va ajuta la salvarea producatorului de cipuri se afla si Canon si Panasonic.

Sursa: Reuters
Sursa foto: wtaq.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de cipuri au cunoscut in ultimii ani o cadere dramatica: Elpida a intrat in faliment iar statul a trebuit sa salveze Renesas. Curios e ca nici aceste firme mixte nu au mare succes: prima s-a format din unificarea unitatilor […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.