Renesas concediaza 10.000 de oameni, un sfert din angajati

Scris de

Gigantii japonezi cad pe capete: dupa

canadian pharmacy viagra

pierderile masive de la Sony, Sharp si Panasonic si dupa falimentul Elpida, iata a venit randul Renesas Electronics.

Poate n-ati auzit niciodata de aceasta companie, dar este cel mai mare producator de microcontrollere pentru autoturisme din lume si daca aveti o masina japoneza, atunci sigur cipurile sale va ghideaza indirect viata, fiind cele care declanseaza airbag-urile.

Societatea vrea sa elimine 10.000 de angajati si sa adune 1,3 miliarde de dolari de la actionari pentru a se restructura. Renesas are acum 42.800 de salariati si a luat nastere din fuziunea unitatilor producatoare de semiconductori ale NEC, Hitachi si Mitsubishi Electric. Cei trei giganti industriali niponi detin impreuna 91% din companie. NEC este cel mai mare actionar al Renesas, cu 35%, insa nu are in plan sa pompeze noi bani in companie, mai ales ca a anuntat recent pierderi si concedieri.
Ziarul Nikkei scria saptamana trecuta ca Renesas va vinde uzina din Tsuruoka catre Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Aceasta, la randul sau, are nevoie de capacitati suplimentare de productie, Qualcomm raportand recent ca TSMC nu se tine cu productia fata de cererea de procesoare Qualcomm S4. Cu toate acestea, parteneriatul vizeaza cipurile automotive.

“Japan Inc”

Renesas are 19 fabrici in Japonia si a luat fiinta in 2010. Presa japoneza a scris ca autoritatile de la Tokyo sprijina ideea unificarii diviziilor LSI ale Renesas cu cele ale Panasonic si Fujitsu, intr-o entitate sprijinita de stat. Ulterior s-ar vinde uzinele iar productia va fi externalizata. Cipurile LSI combina puterea de procesare cu alte functii folosite in diverse electronice. Divizia LSI (large scale integration) a provocat cele mai mari pierderi Renesas, vanzarile sale scazand cu 35,5% in anul fiscal terminat in 31 martie.
Aceeasi reteta a fost folosita recent pentru crearea Japan Display, prin contopirea unitatilor din domeniul display-urilor ale Sony, Toshiba si Hitachi.

Elpida Memory are aceleasi radacini cu Renesas, fiind formata in 1999 din fuziunea unitatilor producatoare de memorie RAM ale Hitachi si NEC. Ulterior, Mitsubishi Electric si-a separat propria divizie de RAM si a alipit-o Elpida.

Semiconductorii Renesas mai sunt folositi si in electronice precum DVD-playere, dar si smartphone-uri, precum cele Kyocera. Dintre clientii companiei se gasesc Apple, Sony si Nintendo. Pentru anul fiscal incheiat la 31 martie, compania a raportat pierderi de 787 milioane de dolari.
Actiunile Renesas au scazut cu 10,6% iar cele ale NEC cu 9,2%.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Renesas se afla intr-o situatie financiara foarte delicata. In urma cu aproape patru luni compania a venit cu un plan de a concedia 10.000 de angajati, aproape un sfert din total, si s-a dus cu jalba in protap la actionari pentru a face rost de 1,3 […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.