Samsung lanseaza Galaxy S III si se distanteaza tot mai mult de Google

Scris de

Samsung a lansat aseara cu fast noua sa nava-amiral, modelul Galaxy S III, unul dintre cele mai anticipate gadgeturi din acest an.

Super-telefonul are un ecran de 4,8 inci, cu rezolutie de 1280 x 720 pixeli, insa nu este foarte mare, din cauza ca banda dintre ecran si margine nu este foarte mare. Designul a mai aparut anterior pe net si este un fel de combinatie intre mai multe variante vechi din seria Galaxy S, renuntand insa la formatul rectangulat de pe Galaxy S II. In partea din spate a disparut si “cocoasa” de jos, ce ingloba o serie de componente. Acum este gros de 8,6 milimetri iar greutatea este de 133 de grame.
Sub capota, gadgetul este echipat cu procesor quad-core Exynos, tactat la 1,4 GHz, cuplat cu 1 GB de memorie RAM. Pentru capacitatea de stocare exista trei variante, de 16 GB, 32 GB so 64 GB si , spre deosebire de rivalii HTC One X, iPhone 4S sau Nokia Lumia 800, are si slot microSD ce poate mari capacitatea cu inca 32 GB. Procesorul grafic este si el mai performant cu 65% fata de cel Mali 400 de pe generatia precedenta si este prezent si cipul NFC pentru plati cu telefonul sau transfer rapid de fisiere.
Bateria este de 2.100 mAh iar camera de 8 megapixeli in spate si 1,9 megapixeli in fata, pentru apeluri video. Sistemul de operare este Android Ice Cream Sandwich, peste care a fost pusa interfata TouchWiz.
Surprizele neplacute sunt si ele din plin: anterior se zvonea ca Galaxy S III va avea 2 GB de RAM si camera de 12 megapixeli, alaturi de o carcasa din ceramica. De asemenea, ecranul este doar Super AMOLED si nu Super AMOLED Plus.
Dupa lansare, actiunile companiei au urcat la maximul istoric, compania ajungand la o valoare de piata de 190 de miliarde de dolari, de 11 ori mai mult decat rivala japoneza Sony. Cu toate acestea, reprezinta doar o treime din capitalizarea Apple.

Grija pentru ecosistem

Insa marile surprize sunt la partea de software. Samsung a invatat bine lectia de la Apple si acum nu mai este in fruntea “razboiului specificatiilor”, insa ofera tot mai multe facilitati. Astfel, noii clienti vor primi 50 GB gratis pentru DropBox timp de doi ani. De asemenea, compania a introdus S Voice pentru comenzi vocale, un rival pentru Siri de pe iPhone. Aplicatia Flipboard – un fel de retea sociala utilitara – pentru Android va veni si ea exclusiv pe gadgetul Samsung pentru o perioada. Si in final, dar nu cea de pe urma, gigantul a anuntat serviciul Scan and Match pentru Music Hub. Acesta lucreaza ca si iTunes Match si iti scaneaza telefonul, dupa care permite accesul la respectivele melodii din serviciile cloud ale sale. Music Hub este un serviciu de streaming bazat pe un abonament lunar de 9,99 dolari daca este accesat de pe un telefon sau tableta sau 12,99 dolari daca e accesat de pe patru dispozitive, plus via web. Music Hub are 17 milioane de cantece in memorie, asa ca nu vor fi multe lipsuri pentru melomani. De asemenea, mai exista Games Hub pentru jocuri si Video Hub pentru filme si show-uri tv. Camera are si ea optiunea de a face mai multe fotografii la rand in burst mode, ca si HTC One X.

Va bifurca Samsung sistemul de operare Android?

Avand in vedere aceasta aplecare a gigantului catre ecosistem, este bine de stiu si ca magazinul online de programe si jocuri Samsung Apps a ajuns la 40.000 de aplicatii. Acestea sunt deja multe, insa reprezinta doar o fractiune din cele 500.000 disponibile la Apple sau 450.000 de la Google. Luna trecuta, Samsung a lansat propriul serviciu de reclama pe mobile, AdHub Market, care concureaza direct cu Google. Toate aceste preocupari pentru dezvoltarea ecosistemului au dus la speculatia ca Samsung va bifurca in curand Android. Gigantul are deja un sistem de operare propriu, numit Bada, care are chiar o cota de piata mai mare decat Windows Phone pana in acest moment. Anul trecut, oficialii companiei anuntau ca acesta va fi integrat in Tizen, alaturi de MeeGo de la Intel.
Multi au speculat anul trecut ca Samsung se va reorienta sa-si scada dependenta de Google, mai ales dupa preluarea Motorola de catre gigantul cautarii, cand va fi concurat direct de catre partenerul sau principal. Dilema Samsung este ca intr-un ecosistem deschis va ajunge sa fie concurat prin preturi mici de catre producatorii chinezi Huawei si ZTE. De asemenea, Google are acum o atitudine mult mai dura fata de producatori impunandu-le ce pot sa modifice si ce nu din Android, chiar daca e un sistem de operare open source. Actiunea Google este motivata de reducerea fragmentarii. O bifurcare a Android de catre Samsung sau o reorientare catre Tizen ar fi o lovitura puternica pentru Google, Samsung fiind cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. Daca si-ar controla propria platforma, Samsung ar putea integra mai bine serviciile intre gadgeturile pe care le produce, de la smartphone-uri, tablete si laptopuri la televizoarele Smart TV, Smart Blu-Ray playere, sau sistemele home theatre, exact asa cum face acum Apple.

Samsung are un motiv bun pentru a trece la o platforma proprie: in industria calculatoarelor Microsoft, proprietarul Windows, face profituri imense in vreme ce producatorii se chinuie sa reziste, din cauza faptului ca PC-urile nu se mai vand asa bine ca pe vremuri.

Sursa: Engadget
Sursa foto: www.thinkdigit.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (9)

 

  1. […] nu si nu! Dupa ce Samsung tocmai ce a lansat noul super-telefon Galaxy S III, rivalii de la LG nu s-au lasat mai prejos si au prezentat Optimus LTE […]

  2. Pavel says:

    E senzatie SIII-ul, reactii de nemultumire apar din cauza speculatiilor aparute inainte de lansare, cand toata lumea isi dadea cu parerea in privinta configuratiei… O sa vedem ce rezultate va obtine la vanzare, pentru ca au fost multi carcatosi care au luat in balon Galaxy Note si acesta s-a bucurat de un mare succes.

  3. Alex says:

    @Pavel
    Nemultumiti sunt numai cei care nu se pricep si nu au vazut reviewuri si teste pentru SIII . Benchmrkuri comparative ca Basemark Taiji, Quadrant, Browsermark, Sunspider arata ca SIII este cu pana la 50% mai performant decat cel mai puternic competitor, HTC One X.

  4. Szabo says:

    Eu cred ca nu are cum sa nu-ti placa SIII, decat daca esti un fan Apple cu ochelari de cal… e imposibil sa negi performantele, dupa spune si Alex mai sus, exista multe reviewuri si teste realizatte care dovedesc fara drept de apel performantele lui SGSIII. Sunt mai mult ca sigur ca urmatorul iPhone nu va putea sa-l depaseasca pe SIII.

  5. […] buna este ca deja Samsung a trecut la alt design prin modelul Galaxy S III. Alte companii, precum Google, Motorola sau HTC au inceput si ele sa inlocuiasca din sistemul de […]

  6. […] se vor raci instant daca Samsung va face acest lucru, ia coreenii isi dezvolta tot mai multe servicii proprii in afara ecosistemului Google: S-Voice, Music Hub, Games Hub sau propriile aplicatii dezvoltate pentru stylus. In plus, are un […]

  7. […] inseamna cam jumatate din vanzarile Android, ceea ce este imens. Mai mult, in 2012 Samsung a lansat tot mai multe servicii proprii in afara ecosistemului Google, de la S Voice – contracandidatul Siri de la Apple, pana la Music Hub si Games Hub. De asemenea, […]

  8. […] Cea mai buna utilizare a acestui tip de procesor este atunci cand se ruleaza mai multe aplicatii pe ecran in acelasi timp. Ca sa vezi, fix Samsung ofera astfel de functionalitati, la tabletele Galaxy Note de 10 inci. Astfel, putem intui ca viitorul Galaxy S IV va veni cu aceasta functionalitate, cu stylus si cu ecran full HD. Anul trecut procesorul Exynos 4412 a debutat pe smartphone-ul Galaxy S III. […]

  9. […] procesor quad-core de 2,3 GHz si camera de 8 megapixeli. Dupa cum arata specificatiile, acesta pare a fi construit pe „scheletul“ modelului Galaxy S3, lansat in urma cu doi ani si care avea procesor propriu Samsung Exynos. Pe de alta parte, noul […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.