Organizatia Natiunilor Unite celebreaza Jazz-ul

Scris de

Conferinta generala UNESCO a decretat 30 aprilie drept Ziua Internationala a Jazz-ului, prilej de constientizare a muzicii jazz atat ca si instrument educational, cat si ca o adevarata forta aducatoare de pace si unitate.

”Jazz-ul reuneste majoritatea diversitatii lumii, trecand fara efort granitele si reunind oamenii”, afirma Irina Bokova, Director general al Programului pentru educatie al ONU, UNESCO. Limbajul muzicii este ”limbajul libertatii”.

Jazz-ul s-a nascut la inceputul secolului trecut pe teritoriul Statelor Unite si a imbinat muzica africana traditionala cu diferite stiluri europene pentru a ajunge la forme tot mai diversificate. Pentru acest motiv a ajuns sa reprezinte un element de solidaritate intre grupuri supuse opresiunii din intreaga lume siĀ  a inlesnit dialogul pentru pace intre comunitati.

Libertatea, diversitatea, intelegerea intre culturi si pacea sunt valorile pe care le incurajeaza muzica jazz, iar Irina Bokova declara ca le identifica cu valorile UNESCO.

Sarbatorirea evenimentului s-a manifestat si prin concerte la New Orleans, New York, Paris si in alte peste 100 de orase printre care Moscova si Havana.

Autor: Irimia Oana Iulia

Sursa: UN news
Sursa foto: School of Jazz

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.