Samsung fuzioneaza Bada OS cu MeeGo

Scris de

Gigantul sud-coreean Samsung lucreaza la integrarea propriului sistem de operare Bada OS cu proiectul open source Tizen, dezvoltat de Intel, si care anterior a inglobat MeeGo si alte ramasite Linux.

Intr-un interviu de la CES, vicepresedintele Tae-Jin Kang a relevat ca in final aplicatiile scrise pentru Bada vor fi disponibile si pentru Tizen, aparandu-si dezvoltatorii convinsi cu greu pana acum sa scrie aplicatii pentru propria platforma. Noul sistem de operare va fi tot bazat pe Linux si, cel mai probabil, va fi destinat tot terminalelor ieftine, cu procesoare single core, iar cele high-end vor aparea tot cu Android si Windows Phone.
Oficialul a mai spus ca cel putin “unul-doua” telefoane cu Tizen vor aparea in acest an de la Samsung iar platforma va putea fi folosita si pentru altfel de dispozitive. Nu se stie daca asta inseamna tablete, asa cum Intel a prezentat la CES, sau sisteme auto de infotainment, ca in anuntul oficial de lansare pentru MeeGo.

MeeGo este fructul unei colaborari de un an intre Nokia si Intel, insa finlandezii s-au debarasat de el dupa ce au decis ca vor trece la Windows Phone 7 de la Microsoft. In doi ani de la lansare, Bada – care inseamna literalmente “ocean” in coreana – a avut un succes surprinzator, cota sa de piata fiind de 2% la nivel mondial, mai mult chiar decat Windows Phone 7. Samsung ofera terminalele din seria Wave pe aceasta platforma.

Pe piata exista un singur telefon cu MeeGo, Nokia N9, lansat in aceasta vara si care a fost laudat de entuziasti. Utilizatorii au deplans, insa, lipsa aplicatiilor.

Zvonuri despre interesul Samsung pentru MeeGo au aparut inca din vara, in urma achizitiei Motorola de catre Google, ceea ce va duce ca gigantul motoarelor de cautare si serviciilor online sa concureze direct cu partenerii sai.

Sursa: The Verge
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (8)

 

 1. Szabo says:

  Asta inseamna ca cei de la Samsung vor mai adauga in lista lor inca un sistem de operare. Pe un alt site scria ca or sa renunte la Bada, lucru putin probabil pentru ca e un OS care a prins si in care coreenii su investit… au si un concursul de aplicatii cu premii substantiale badadevelopers… si Bada 2.0 e lansat recent.

 2. Nu vor adauga altul si nici nu vor renunta la Bada. E acelasi, doar ca vor fi inglobate in el si MeeGo si LiMo, totul sub alt nume.
  Iar noua platforma va fi dezvoltata in comun cu Intel dar si o serie de alte companii, ca Panasonic sau NTT DoCoMo.

 3. Pavel says:

  Asa e nu dispare Bada, e practic o imbunatatire. Am gasit o informatie data de mobilerii samsung http://www.samsungmobilers.ro/post.php?id=292. Cred ca miscare o sa fie in folosul utillizatorilor, pentru ca vor avea la dispozitie un OS mai stabil, mai competitiv.

 4. […] propriu de aplicatii. De retinut ca pe vara Samsung se interesa de MeeGo dar in final a convenit unificarea Bada cu Tizen de la Intel. Acesta e la randul sau o fuziune intre orfanul MeeGo si alte platforme Linux mai mici. Serviciile […]

 5. […] mare decat Windows Phone pana in acest moment. Anul trecut, oficialii companiei anuntau ca acesta va fi integrat in Tizen, alaturi de MeeGo de la Intel. Multi au speculat anul trecut ca Samsung se va reorienta sa-si scada dependenta de Google, mai […]

 6. […] Google. De altfel, la inceputul acestui an, oficialii Samsung anuntau ca propriul sistem de operare Bada OS ar putea fuziona cu Tizen. Pe langa cei doi giganti, Tizen mai reuneste si LiMo, un grup care realiza tot un sistem mobil. […]

 7. […] cu o tableta Tizen, produsa tot de catre Samsung. Coreenii anuntau la finele anului trecut ca vor fuziona propriul Bada OS cu Tizen, insa ulterior nu au mai furnizat […]

 8. […] a fost incetata de catre Nokia, insa preluata de catre Intel. Mai mult, Samsung a anuntat ca va introduce in proiect si propriul sau sistem de operare Bada, alaturi de care mai sunt adaugate si alte initiative Linux, precum LiMo. Proiectul este supervizat […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.