Huawei ar putea prelua divizia de smartphone-uri a Motorola
Scris de Daniel Ionascu
Nici nu a terminat bine achizitia Motorola ca Google a si inceput sa curteze Huawei pentru a vinde divizia sa smartphone-uri.
Inca de la achizitia in urma cu 8 luni, toata lumea stia ca Google vrea Motorola pentru cele 17.000 de patente detinute, intre care unele standard in comunicatiile de azi – precum cele pentru care compania e acum crucificata de catre Uniunea Europeana, si altele de orgoliu – precum cel pentru inventarea telefonului mobil.
Ei bine, inca de atunci, multa lume s-a intrebat ce va face Google cu ditai diviziile de telefoane si decodoare media sau cu cei peste 20.000 de angajati ori cele 92 de fabrici din intreaga lume.
Fanii asteptau telefoane realizate de catre Google, care sa poarte numele de Motorola, sa aiba niste specificatii tehnice fantastice si sa ruleze Android stock, fara niciu fel de skin, cu atat mai putin mult-hulitul Moto-Blur.
Cum ar fi daca Samsung ar bifurca Android ca Amazon?
Ei bine, o astfel de varianta ar speria marii parteneri ai Google, precum Samsung, HTC, LG sau Sony, care ar putea parasi ecosistemul. Mai exact, cu cat mai mare ar fi profitul Google din hardware, cu atat mai alienati ar fi partenerii sai.
Care, mai rau, l-ar putea bifurca, asa cum a facut Amazon cu Kindle Fire sau cum a mai incercat si Facebook cu telefonul INQ. In acest caz toate serviciile Google ar fi inlocuite cu oferte proprii sau de la terti, ceea ce ar taia din joc tot profitul Google. Samsung e cel mai mare pericol pentru Google, din moment ce sud-coreenii au deja propriul sistem de operare Bada si magazin propriu de aplicatii. De retinut ca pe vara Samsung se interesa de MeeGo dar in final a convenit unificarea Bada cu Tizen de la Intel. Acesta e la randul sau o fuziune intre orfanul MeeGo si alte platforme Linux mai mici. Serviciile de localizare ar putea veni de la Microsoft, prin Bing, insa mai greu ar fi partea multimedia, respectiv filmele si muzica. De altfel, Citigroup spunea anul trecut ca Amazon pregateste un Kindle Phone, in vreme ce HTC se interesa de webOS de la Hewlett-Packard.
De aici ar putea veni o alta amenintare pentru Google, din moment ce Sony are deja studiouri de filme si de muzica. De asemenea, are o vasta experienta in materie de jocuri so, mai nou, un sistem de operare nou-nout – Vita OS – despre care oficialii companiei au spus ca nu se va rezuma la prezenta pe console. Deja Android a fost “dezbracat” de elementele Google in China de catre Baidu (avand ca partener Dell) iar o continuare a hemoragiei ar fi ca latina care s-a “spart” in final intr-o gramada de limbi: spaniola, portugheza, romana, franceza, latina, sarda, dalmata, friulana, provensala sau retoromana…
In vara trecuta Google a dat asigurari ca va opera Motorola ca pe o entitate separata iar viitoarele telefoane si tablete Nexus vor fi realizate de alte companii. Ba mai mult, a promis ca Motorola nu va avea acces la codul Android inaintea altora. Ba chiar vicepresedintele Google Andy Rubin spune ca va exista un “firewall” intre Google si Motorola. De altfel inclusiv Meg Whitman, sefa HP, declara in februarie ca odata ce tranzactia Google-Mororola e incheiata, Android nu va mai fi open source. Pe de alta parte, pentru actionari e o contradictie sa ai si softul si hardware-ul in curte si sa nu vrei sa faci bani asa cum face Apple cu iOS si iPhone. Insa Google vrea sa apere, in fapt, marjele de 70% pentru reclama pe dispozitivele mobile Android pe care o livreaza pe un numar imens de gadgeturi. O data ce “razboiul civil” ar incepe sa devasteze Android din dorinta producatorilor de a se diferentia tot mai mult, felia pe care Google ar livra reclame ar fi tot mai mica, in functie de cine paraseste terenul.
Ambitii chineze peste masura
Problema se poate rezolva simplu: Wall Street Journal scrie ca Google planuieste vanzarea intregii divizii de smartphone catre Huawei. Publicatia noteaza ca Google a fost interesata doar de achizitia patentelor, care o pot apara de asaltul Apple si Microsoft si chiar ar putea extinde umbrela si catre partenerii sai hardware ca sa nu mai fie hartuiti atata. Reamintim, Apple a dat in judecata HTC, Samsung si Motorola, in vreme ce Microsoft a “santajat” companii ca HTC, Samsung si LG, care platesc acum un “bir” pentru fiecare dispozitiv Android vandut. Cei care nu au platit, precum Barnes & Noble si Motorola au fost trimisi in justitie de catre Microsoft.
WSJ scrie ca Google a propus afacerea catre Huawei, insa la un pret corespunzator. Avand in vedere ca la achizitie Moto avea deja 3 miliarde de dolari in conturi, Huawei ar trebui sa pluseze 6-7 miliarde de dolari pentru a pune mana pe fabrici, unitatile de cercetare dar mai ales pe brand.
In fapt, atat Huawei, rivala ZTE Corp cat si Lenovo au fost date ca posibili “petitori” pentru divizia de smartphone-uri a Moto inca de la anuntarea tranzactiei. Lenovo a mai cumparat anterior divizia de PC-uri a IBM si acum e al doilea producator mondial, cu o crestere fulminanta.
Viitoarea firma, al cincilea jucator global
Insa la CES si la Congresul Lumii Mobile de la Barcelona rivalii de la Huawei au avut o desfasurare de forte impresionanta. Compania a prezentat cel mai subtire smartphone din lume, o serie de tablete dar si-a etalat si ambitia de a vinde anual 60 de milioane de smartphone-uri. Spre comparatie, LG vrea sa vanda 35 de milioane… In cazul in care un producator asiatic ar cumpara Moto, Foxconn si Compal sunt dati drept alti mari castigatori, deoarece productia s-ar realiza preponderent in Asia pentru reducerea costurilor. Concomitent, noua compania rezultata ar fi una dintre cele mai mari din lume, cele doua urmand sa vanda combinat peste 80 de milioane de telefoane mobile si devenind al cincilea jucator mondial, conform datelor Gartner.
Pe de o parte s-ar putea ca grupurile chineze sa nu aibe banii necesari iar pe de alta parte, e posibil ca fix autoritatile SUA sa interzica tranzactia, dupa cum au blocat achizitia companiei 3Leaf in februarie 2011 din cauza temerilor legate de legaturile Huawei cu armata chineza.
Desigur, totul poate fi doar o sarada de PR a Google ca autoritatile chineze sa aprobe tranzactia de preluare a Motorola, dupa ce SUA si Uniunea Europeana au dat deja unda verde…
Etichete: 3Leaf, Android, Andy Rubin, Apple, Baidu Yi OS, Barnes & Noble, Compal, Dell, extern, Foxcon, Foxconn, Google, Hewlett-Packard, HP, HTC, Huawei, IBM, iOS, iPhone, Lenovo, LG, Meg Whitman, Microsoft, Motorola, recomandari, Samsung, sisteme de operare, smartphone, Sony, stiri, Vita OS, Windows Phone, ZTE Corp
Comentarii (4)
[…] mare pericol pentru Google si introduce un nou nivel de fragmentare. Recent au aparut informatii ca Google ar putea vinde divizia de telefoane a Motorola catre Huawei. Masura ar putea fi menita sa calmeze Samsung astfel incat sa nu renunte la Android. Coreenii […]
[…] Google a preluat Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari. Anterior, s-a mai zvonit ca Google ar dori vanzarea fabricilor de telefoane ale Motorola catre Huawei, urmand sa pastreze doar patentele, insa nu ar fi dispusa sa lase la […]
[…] a flirtat pana de curand si cu ideea preluarii diviziei de telefoane a Motorola, urmand ca Google sa ramana doar cu patentele. Intre timp, situatia s-a schimbat dupa scandalul din […]
[…] informatiile de pe internet dadeau ca posibila o vanzare a Motorola catre Huawei, un alt producator Android din China. Lenovo a ajuns al treilea mare producator de smartphone-uri […]