HTC lucreaza la un smartphone pe platforma Facebook

Scris de

Avand in vedere ca Google e de asteptat sa continue cooperarea cu Samsung Electronics pentru dezvoltarea viitoarei generatii a smartphone-urilor Nexus, HTC a decis sa dezvolte un smartphone personalizat in cooperare cu Facebook, scrie publicatia taiwaneza DigiTimes, care citeaza surse din domeniu. Acesta va fi lansat cel mai devreme in cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit surselor.

Anterior, HTC a conlucrat cu Google pentru lansarea Nexus One, primul telefon propriu Google. In acel moment HTC a ajuns cel mai mare producator Android. Cu toate acestea, ulterior gigantul cautarii s-a mutat cu arme si bagaje la Samsung, atat pentru a doua cat si a treia generatie a propriile smartphone-uri. Cum de atunci Samsung a devenit cel mai mare producator atat de smartphone-uri la nivel mondial, Google va continua sa se bazeze pe compania sud-coreana in privinta platformei Android, mai ales ca Samsung produce si componente.
Noul smartphone dezvoltat de HTC va avea o platforma exclusiva Facebook, care va integra toate functiile disponibile pe reteaua sociala, mai spun sursele. Anterior, HTC a lansat alte doua telefoane Android cu buton special Facebook, respectiv modelele Salsa si ChaCha.

Favorizarea Samsung impinge HTC in catre altii

Facebook este asteptata sa continue investitiile si sa-si diversifice sursele de venituri dupa ce se va lista pe Nasdaq, iar lansarea unor telefoane proprii va fi parte a acestei strategii, au comentat sursele. Gigantul social sufera de acelasi simptom avut de Google inainte de a dezvolta Android: este doar un portal de net si trebuie sa intre in lumea mobila. Desi aplicatiile sale sunt printre cele mai descarcate, acestea nu produc nici mari sume de bani si pot fi blocate oricand de cerberi ca Apple sau Google. E de observat ca recent Facebook a inceput sa isi imbunatateasca ecosistemul, pe langa jocurile de pe platforma sociala putandu-se acum asculta muzica prin Spotify sau o serie de alte servicii.
Pe de alta parte, HTC nu o duce prea bine in ultima vreme, mai ales din cauza Samsung, care a inceput sa-si foloseasca la maximul capacitatile proprii de productie a componentelor (ecrane, memorii, procesoare). Astfel, coreenii reusesc sa tina preturile jos si nu depind de altii pentru productie. In cazul HTC, taiwanezii trebuie sa cumpere componente de la terti iar problemele intampinate in aprovizionarea de ecrane sau nemultumirea fata de pretul procesoarelor Qualcomm sunt doar doua dintre problemele aparute.

“Forking” pentru Android

Pe de alta parte, integrand Facebook ca o platforma, HTC se va diferentia fata de restul de producatori, asemanator modului in care a operat Amazon cu Kindle Fire. In acest caz vor fi integrate serviciile Facebook si ale unor terti ca Microsoft Bing iar Google va fi “exmatriculat”. In final, interfata si modul de operare ar putea fi foarte diferite de telefoanele Android actuale. Spargerea Android prin “forking” este cel mai mare pericol pentru Google si introduce un nou nivel de fragmentare. Recent au aparut informatii ca Google ar putea vinde divizia de telefoane a Motorola catre Huawei. Masura ar putea fi menita sa calmeze Samsung astfel incat sa nu renunte la Android. Coreenii tocmai au facut 5,1 miliarde de dolari profit, asa ca e clar ca Android ii ajuta. Dar Samsung are deja un sistem de operare propriu, Bada OS, ca si un magazin propriu de aplicatii. Problema e ca aceste concesii facute de Google pentru a mentine Samsung in propria orbita nu sunt vazute cu ochi buni de catre ceilalti concurenti mai mici, dupa cum nu sunt iubite nici restrictiile impuse. O reorientare catre o platforma Facebook bazata pe Android dar mega-modificata ar asigura HTC o altfel de vizibilitate si ar pune gigantul social cu un picior in lumea mobila. Informatia e perfect compatibila si cu certificarea telefoanelor HTC cu jocurile PlayStation de la Sony, mai ales daca platforma nu va avea acces la Android Market. Anterior INQ a lansat telefonul Cloud Touch, bazat pe Android dar cu un skin puternic modificat.

Revolta impotriva Google

Ted Morgan – seful Skyhook Wireless – spunea recentca “o gramada de companii” vor sa faca versiuni proprii ale Android si ca “nimeni nu vrea sa fie doar un producator pentru Google”. Tot el a spus ca un dispozitiv Android non-Google major va fi lansat in a doua parte a anului. E posibil, astfel, sa fie vorba chiar de catre HTC. Pe de alta parte, din lista oficiala a dispozitivelor Android lipsesc multe nume: familia Nook de la Barnes & Noble, tabletele producatorului de televizoare Vizio, gadgeturile Archos sau Polaroid. De asemenea si tabletele Sony lipsesc, iar lumea uita ca si Intel are o versiune proprie, adoptata pentru procesoarele x86. Concomitent, Skyhook are propriile motive de a uri Google, dand in judecata motorul de cautare in 2010 atat pentru scoaterea produselor sale din telefoane Motorola sub influenta Google, cat si pentru incalcarea unor patente.

Pe de alta parte, Google incearca sa convinga producatorii ca Amazon are succes cu Kindle Fire doar pentru ca are un ecosistem propriu. Insasi existenta Android a venit ca alternativa la iPhone, insa alternativa la serviciile Google nu exista. Windows Phone nu exista ca vanzari, Microsoft favorizeaza Nokia iar serviciile Bing nu sunt nici pe departe asemanatoare ca performanta cu cele ale Google. Doar Facebook poate incropi o alternativa avand in vedere si apropierea de Microsoft, plus Sony – care beneficiaza de propriile servicii de muzica si filme, are avantaj in zona jocurilor si oricand e posbibil sa porteze Vita OS┬ápe telefoanele si tabletele sale.

Sursa: DigiTimes
Sursa foto: CNET

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] Recent, Facebook a dat un miliard de dolari pe Instagram, una din cele mai de succes aplicatii mobile, care ameninta sa se transforme intr-o retea sociala autentica. Presa a scris in ultima saptamana ca gigantul social e interesat sa cumpere producatorul browserului Opera, pentru a realiza o platforma mobila de succes. Opera este cel mai de succes browser pentru mobile si este omniprezent, de la iOS si Android pana la Symbian, BlackBerry sau chiar telefoanele simple cu Java. Recent, au aparut informatii ca Facebook va crea un sistem de operare iar HTC va lansa telefoane pe aceasta. […]

  2. […] argumenteaza Shaw. Pe romaneste, Facebook constuieste pe un sistem de operare deja modificat de HTC. Si la fel va fi si in cazul dispozitivelor de la Sony si Samsung pe care se va putea instala noul […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.