Analist: Facebook va disparea pana in 2020

Scris de

Daca povestea scaderii cu 33% a actiunilor Facebook de la listare nu v-a impresionat pana acum, iata o veste si mai buna.

“In cinci pana la opt ani ei vor disparea in felul in care Yahoo a disparut”, a spus la CNBC Eric Jackson, fondatorul Ironfire Capital. “Yahoo inca face bani, inca e profitabila, inca are 13.000 de angajati, dar este 10% din valoarea pe care o avea in maximul din 2000”, a adaugat Jackson.
Pentru toate scopurile pe care si le propusese, Yahoo a “disparut”. Compania are acum o capitalizare de 18,3 miliarde de dolari.

Cum crede el ca puterea Facebook se va eroda? El arata cu degetul spre continua crestere a web-ului mobil si lupta Facebook de a se adapta acestei noi paradigme. “Lumea se misca rapid, devine mai competitiva, nu mai putin”. El mai spune ca exista trei generatii de firme in IT si ca cele care au aparut inainte au probleme in a trece la urmatorul pas.
Din prima generatie fac parte pionierii internetului Google si Yahoo – care structurau informatia de pe web; urmeaza social media iar a treia generatie sunt firmele care folosesc si monetizeaza numarul mare de utilizatori ai aplicatiilor de pe mobile.

Apocalipsa mobila

Google, din prima generatie se chinuie in a se adapta la social media – iar Google+ este cel mai bun exemplu, in vreme ce Facebook are probleme in a se adapta la era mobila.
Acum numarul de vizitatori de pe Facebook e aproape la paritate, 50-50% intre vizitatorii de pe web si cei care intra de pe dispozitive mobile, precum smartphone-uri, tablete sau e-readere. Ei bine, Facebook nu face bani decat din site, unde afiseaza reclame, chiar daca si aplicatiile sale sunt foarte populare.
In primul trimestru veniturile Facebook au scazut in mod surprinzator (din cauza migrarii utilizatorilor pe aplicatiile mobile) iar in prospectul de listare compania insasi a recunoscut ca uzul gadgeturilor mobile este o problema.
In fapt, dupa ce a prezentat aceste noi date, chiar analistii de la Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice initiale de 16 miliarde de dolari, au scazut proiectiile pentru veniturile si evolutia companiei, din cauza acestei probleme.

Achizitii pe banda rulanta

Recent, Facebook a dat un miliard de dolari pe Instagram, una din cele mai de succes aplicatii mobile, care ameninta sa se transforme intr-o retea sociala autentica. Presa a scris in ultima saptamana ca gigantul social e interesat sa cumpere producatorul browserului Opera, pentru a realiza o platforma mobila de succes. Opera este cel mai de succes browser pentru mobile si este omniprezent, de la iOS si Android pana la Symbian, BlackBerry sau chiar telefoanele simple cu Java. Recent, au aparut informatii ca Facebook va crea un sistem de operare iar HTC va lansa telefoane pe aceasta.

PS: mai tineti minte ce populare erau blogurile acum cativa ani si cum orice blogaras scria despre periuta de dinti si plopul colt? La fel e si cum cu Facebook, companie care o va lua pe urma MySpace, Hi5 si a altor sfinte inutilitati…

Sursa: Mashable
Sursa foto: Digital Trends

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.