Facebook preia Instagram cu un miliard de dolari

Scris de

Gigantul social Facebook va achizitiona Instagram, o aplicatie pentru partajarea de fotografii veche de doi ani, pentru un miliard de dolari.

Aceasta este cea mai mare achizitie a Facebook si vine fix in mijlocul procesului de listare la bursa a companiei, asteptat sa se deruleze in mai. Pretul este socant de mare pentru un dezvoltator de aplicatii fara venituri semnificative si subliniaza din nou “bula” care se formeaza in Silicon Valley in privinta companiilor din IT.
Achizitia de catre Facebook a venit la doar cateva zile dupa ce startup-ul a incheiat o runda de finantare de 50 de milioane de dolari in urma careia a fost evaluata la 500 de milioane de dolari. Este posibil ca Mark Zuckerberg sa fi fost aproape fortat sa absoarba aplicatia fie pentru a nu cadea in mainile rivalelor Google sau Twitter sau pentru a bloca un potential rival de la a creste. Pinterest, care era complet anonima acum cateva luni, a ajuns mai populara decat LinkedIn si Google+.

Partajare de fotografii

“Ar fi fost mai bine daca ar fi cumparat Twitter in stadiu asemanator”, a declarat despre Facebook Paul Buchheit, partener la incubatorul de firme Y Combinator si co-fondator al FriendFeed, companie achizitionata de Facebook in 2009.
Aplicatia Instagram, care permite utilizatorilor sa adauge efecte si filtre la fotografiile facute cu iPhone sau dispozitivele lor Android si de a le partaja cu prietenii, a atras 30 de milioane de utilizatori de la lansarea din ianuarie 2011.
“Acesta este un moment important pentru Facebook deoarece este pentru prima data cand achizitionam o companie cu atatia utilizatori”, a declarat Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook.

La finele lui 2011 utilizatorii Instagram incarcasera pe servere 400 de milioane de poze, ceea ce inseamna 60 de fotografii pe secunda. Recent, managerii Instagram au analizat o serie de optiuni pentru a se extinde si a deveni o retea sociala completa.

Pe urma YouTube

Spre deosebire de alte companii cumparate de Facebook, ale caror aplicatii sau servicii au fost stopate de gigantul social dupa achizitie, Instagram va functiona mai departe separat. Preluarea este asemanatoare cu achizitia de catre Google a YouTube in 2006 pentru 1,65 miliarde de dolari. Acesta a ajuns cel mai mare site video din lume si opereaza in mare parte independent de Google.
Facebook va obtine intre 5 si 10 miliarde de dolari la oferta publica primara de pe Nasdaq, operatiune care va evalua compania la 75-100 de miliarde de dolari. Facebook a generat in 2011 o suma de 3,7 miliarde de dolari ca venituri si a terminat anul cu 3,9 miliarde in conturi.

Pinterest, viitoarea tinta a Google si Yahoo?

Facebook are 845 milioane de utilizatori, insa are de infruntat o competitie tot mai darza. Google pluseaza mult cu Google+, care a trecut acum cateva luni de 100 de milioane de utilizatori, la care se adauga vechii rivali Twitter si LinkedIn, ca si mai noul Pinterest – care ar putea fi vanat de alte companii acum, precum Google sau Yahoo!.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.mnn.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (6)

 

  1. […] e pe cai mari: dupa ce recent a cumparat Instagram pentru un miliard de dolari, iata ca gigantul social a mai facut o […]

  2. […] sociala Facebook este intr-o manie a cumparaturilor: dupa ce tocmai a dat un miliard de dolari pe Instagram si tocmai ce a mai adunat in desaga Lightbox, Karma, Tagtile si Glancee, iata ca gigantul mai vrea […]

  3. […] Facebook a dat un miliard de dolari pe Instagram, una din cele mai de succes aplicatii mobile, care ameninta sa se transforme intr-o retea sociala […]

  4. […] publice fotografii private. Aceasta este prima modificare sanatoasa a politicilor Instagram de la cumpararea de catre Facebook. Noile modificari vor intra in vigoare incepand cu 16 ianuarie 2013, insa utilizatorii au inceput […]

  5. […] ca degeaba a pompat Google bani in Google+ si tot degeaba a plusat Mark Zuckerberg un miliard de dolari pe Instagram. Competitia vine din alta parteā€¦ De unde stim? Pentru ca Facebook a taiat recent accesul unor […]

  6. […] foarte populare. Numai anul trecut a cumparat Sparrow, un client de email, plus suita QuickOffice. Facebook a preluat anul trecut Instagram, tot cu un miliard de dolari. Iar in domeniul mesageriei, Facebook a cumparat Beluga in 2011 pentru […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.