Viitorul Facebook, amenintat de aplicatiile mobile de chat
Scris de Daniel Ionascu
Creaza-ti un profil personal. Conecteaza-te cu prietenii. Partajeaza fotografii, clipuri sau muzica. Sau orice chestie amuzanta peste care dai pe internet.
Desi suna Facebook, nu e deloc asa. Sute de milioane de utilizatori ai dispozitivelor mobile au trecut la urmatorul val: aplicatii de mesagerie care au integrate componente sociale. Iar partea cea mai frumoasa e ca ele exista doar in mediul mobil, fara a mai fi nevoie de logare pe desktop sau internet. Intr-un cuvant, se scurtcircuiteaza total retelele sociale ca Facebook sau Twitter.
In Asia, aplicatia WeChat – realizata de chinezii de la Tencent – are acum 400 de milioane de utilizatori, mai mult decat Twitter sau Google+. Aplicatia LINE, realizata de NHN Group, cea mai mare companie IT din Coreea de Sud, are 120 de milioane de utilizatori. Iar KakaoTalk, tot din aceeasi tara, are 80 de milioane de utilizatori.
In Occident, Kik – realizata in Canada – are 40 de milioane de utilizatori, in timp ce WhatsApp are doar pe Android peste 100 de milioane de descarcari iar utilizatorii sai schimba zilnic 10 miliarde de mesaje intre ei. Acestea sunt disponibile pe majoritatea sistemelor de operare aflate in uz, de la iOS si Android pana la Symbian, Windows Phone, BlackBerry OS 7, BlackBerry 10 sau Bada.
De la aplicatie la platforma
Deja cele mai mari aplicatii de acest gen incep sa se extinda si sa devina adevarate platforme: in Coreea de Sud opt din cele mai populare aplicatii Android sunt jocuri construite peste KakaoTalk. Iar in China, Tencent a anuntat ca va include in WeChat o facilitate de portofel electronic. In plus, Tencent face bani si din folosirea locatiei, pentru a prezenta reclamele si promotiile comerciantilor din apropierea utilizatorilor.
In fapt, datele colectate de la cei din agenda telefonului sunt la fel de folositoare ca si cele ale prietenilor de pe Facebook si ale contactelor de pe LinkedIn.
Daca vi se pare cunoscut modul de operare este pentru ca totul e foarte asemanator cu Blackberry Messenger. Mai mult, canadienii ar fi putut fi cei care sa ia prin surprindere lumea mobila si sa aiba toate platformele la picioare daca ar fi avut intelepciunea sa ofere BlackBerry Messenger si pe restul de sisteme de operare. Dar n-au facut-o, desi au avut toate ingredientele.
Amenintarea fantomei
Asa ca degeaba a pompat Google bani in Google+ si tot degeaba a plusat Mark Zuckerberg un miliard de dolari pe Instagram. Competitia vine din alta parte…
De unde stim? Pentru ca Facebook a taiat recent accesul unor aplicatii ca Snapchat, MessageMe si Voxer de la lista de prieteni a utilizatorilor. Ceea ce inseamna ca teama este deja mare. Iar cand un gigant incepe sa devoreze ecosistemul pe care l-a creat pentru a-si proteja veniturile…drumul nu poate fi decat in jos.
Etichete: aplicatii, BlackBerry, China, Coreea de Sud, extern, Facebook, Google Plus, Japonia, KakaoTalk, Kik, LINE, MessageMe, Naver, NHN Group, recomandari, retele sociale, Snapchat, stiri, Tencent, Twitter, Voxer, WeChat, WhatsApp
Comentarii (2)
[…] analiza a Reuters de saptamana trecuta arata ca Facebook incepe sa fie devorata de aplicatiile mobile de chat, care scurtcircuiteaza retelele sociale prin simplul fapt ca nu mai este nevoie sa te loghezi pe […]
[…] migreaza catre servicii rivale, precum Snapchat, WhatsApp sau chiar catre propriul Instagram, scrie analistul Doug Anmuth, de la JPMorgan. Twitter se va […]