Sony vrea sa porteze Vita OS pe telefoane si tablete

Scris de

Pe Sony scrie “tehnologie proprietara” tot atat de mult pe cat scrie si pe Apple. Si nu e de mirare din moment ce Steve Jobs admira Sony in tinerete si incerca sa-i emuleze spiritul inovator.

Ei bine, naravul nu piere cu trecerea timpului. Kazuo Hirai, presedintele-director general al corporatiei japoneze a anuntat ca Sony investigheaza portarea Vita OS pe alte dispozitive mobile precum smartphone-uri si tablete PC.
Raspunzand unei serii de intrebari, Hirai a spus ca nu vrea ca noi, utilizatorii, sa uitam Vita OS ca platforma mobila. Adica nu e facuta doar pentru jocuri. Recent, Sony a inceput sa adauge tot felul de noi caracteristici consolei Vita, precum navigatie, inregistrare video sau suport pentru Mac OS. Ba mai mult, si altii au inceput sa faca aplicatii pentru Vita, precum cea de Flickr de la Yahoo! sau pentru Twitter. Altele, precum aplicatiile pentru Facebook, Foursquare si Skype sunt in lucru.
Dar nu se opreste aici. Vicepresedintele Yoshio Matsumoto, de la divizia Sony Computer Entertainment a mai completat si el: “de intrebati daca am facut platforma expandabila, in asa fel incat sa fie posibil sa o aplici pe smartphone-uri sau tablete pe langa faptul de a avea responsivitatea mare necesara pentru dispzitivele de jocuri – este posibil”. Dar in fraza urmatoare si-a taiat elanul creator: “asta nu inseamna ca o aplicam pe smartphone-uri si tablete acum, dar este proiectata cu expansiunea in minte”.

Xperia face bani pentru Google, nu pentru Sony

Problema e ca Sony, desi a avut o crestere anuala cu 65% a livrarilor de smartphone-uri Xperia cu Android, acestea produc bani pentru Google nu pentru Sony. Si asta pentru ca Sony Ericsson a raportat o pierdere de 247 milioane de euro pe 2011, sau 325 milioane de dolari, din cauza competitiei intense. O platforma proprietara bazata pe gaming ar creste diferentierea fata de ceilalti competitori. Deocamdata, Sony este unul dintre pilonii Google, parteneriatul intinzandu-se si la televizoarele cu Google TV, nu doar la telefoanele si tabletele Android.
Iar o data cu asta Sony ar trebui sa o ia de la zero cu crearea unui ecosistem pentru noua platforma. De asemenea, multi utilizatori actuali de Android sau iOS ar putea fi reticenti sa schimbe platforma, stiut fiind ca Google si Apple aduc noi functionalitati o data cu fiecare upgrade, precum Google Navigation sau sistemul de notificari de pe iPhone. Compania deja are jocurile, muzica si filmele productie proprie, i-ar mai trebui doar aplicatiile. Care vor veni daca initial va avea succes. Pe de alta parte, cu cat isi vor face loc aplicatiile HTML 5, nu va mai fi nevoie decat de un browser bun.

In asteptarea Play Station Suite

Intrebat despre fezabilitatea portarii unor aplicatii de smartphone pe Vita, vicepresedintele Sony Kunimasa Suzuki a raspuns spunand ca “asta e exact motivul pentru care ne vom pune energia in construirea Play Station Suite in acest an”.

Daca ne gandim, insa, la capabilitatile hardware ale Play Station Vita, si anume procesor quad-core si ecran de 5 inci, si comparam cu faptul ca acum nici macar nu au aparut telefoanele cu patru nuclee, atunci PS Vita ar putea ramane in viata inca vreo 4-5 ani.
Problema e sa-ti imaginezi unde vor fi telefoanele peste 5 ani…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Tom’s Guide

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] un sistem de operare nou-nout – Vita OS – despre care oficialii companiei au spus ca nu se va rezuma la prezenta pe console. Deja Android a fost “dezbracat” de elementele Google in China de catre Baidu (avand […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.