Zambia a castigat Cupa Africii pe Natiuni

Scris de

La 19 ani de la tragedia in care intreaga echipa de fotbal a Zambiei a murit intr-un accident de avion, selectionata acestei tari a castigat la penalty-uri Cupa Africii, cu scorul de 8-7, in fata mult mai titratei nationale a Coastei de Fildes, dupa 0-0 in timpul regulamentar.

“Camasa norocoasa” i-a fost de bun augur antrenorului echipei Zambiei, Herve Renard, care a aliniat la start o echipa motivata si incisiva. “Generatia de aur” a Coastei de Fildes, vazuta de unii drept cea mai buna chiar a intregii Africi, ramane fara trofeu castigat. Soarta meciului putea fi alta daca Didier Drogba nu ar fi ratat un penalty in prima repriza, la fel ca in meciul cu Guineea Ecuatoriala. Daca atunci scorul a fost, insa, 3-0, de data asta ulciorul nu a mai mers inca o data la apa.

Dupa cinci serii de lovituri de departajare scorul era egal, 5-5, insa ulterior au ratat vedetele Kolo Toure si Gervinho, in vreme ce de la zambieni a dat afara Kalaba. In final, fundasul Sunzu a inscris si a facut istorie.

Coasta de Fildes era vazuta drept marea favorita, alaturi de Ghana, la acest turneu final. De anul viitor vor trebui sa reia, munca de Sisif in cautarea trofeului pe care nu l-au mai castigat de 20 de ani. In paranteza fie spus, Ghana nu l-a mai castigat de 30 de ani… Deosebirea e ca la anul vor reintra in cursa si Camerun, Nigeria, Egipt si Algeria, care acum au urmarit competitia de la televizor.

De partea celalata, Zambia a fost marea surpriza a Cupei Africii din acest an. A inceput competitia cu prima surpriza, un 2-1 socant cu selectionata starurilor Senegalului, si a incheiat-o tot cu o surpriza, victoria finala. Pe drum a mai facut o victima celebra, Ghana, in semifinale, si tot dupa un penalty ratat de cel mai bun om al adversarilor – Asamoah Gyan.

Intre timp Chris Katongo, fratele sau Felix Katongo, Kalaba, Mayuka, Mulenga & compania si-au facut un renume si nu m-ar mira ca de la vara sa vedem o parte din noii campioni transferati prin Europa. Eu, cel putin, am pus ochii deja pe vreo 4-5 oameni pe care ii vreau la Dinamo…

Ne vedem in Africa de Sud!

PS: Jos palaria pentru antrenorul Herve Renard care l-a dus pe brate pe Musonda, accidentat grav in minutul 12, sa se bucure alaturi de ceilalti jucatori! RESpecT!

 

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.