HP e inca regele PC-urilor, dar Lenovo vine puternic din urma

Scris de

Hewlett-Packard a livrat la nivel mondial 15,3 milioane de calculatoare in primul trimestru din 2012, in urcare cu 3,5% fata de aceeasi perioada de anul trecut, consolidandu-si astfel pozitia de lider, cu o cota de piata de 17,2%, potrivit unui raport  Gartner.

Cu toate acestea, chinezii de la Lenovo se apropie amenintator, avand un salt de 28,1% in vanzari, pana la 11,6 milioane de bucati. Locurile urmatoare sunt ocupate de catre Dell si Acer Group, ale caror livrari au scazut cu 1,6%, respectiv 9,2%. Dell a livrat 9,8 milioane de PC-uri, in vreme ce taiwanezii 9,6 milioane de unitati.
O alta mare surpriza o constituie ASUS, care a livrat in intreaga lume 5,3 milioane de calculatoare, consemnand o crestere de 21%. Categoria include netbook-urile insa nu si tabletele media.

Europa, surpriza placuta

Gartner mentioneaza ca intreaga piata a crescut cu 1,9%, peste estimarea initiala de 1,2%, din cauza cresterii cererii in Europa, Orientul Mijlociu si Africa cu 6,7%, mai ales din partea firmelor. In schimb, cererea din partea consumatorilor variaza puternic de la o tara la alta.
In total, in primul trimestru au fost livrate 89 de milioane de calculatoare desktop si laptopuri.
In zona asiatica, livrarile au urcat doar cu 2% dupa ce China a terminat un program de subventionare a costurilor unui PC in zonele rurale iar India a amanat un proiect al guvernelor locale de a furniza gratis laptopuri studentilor.
Astfel, industria PC-urilor nu ar trebui sa isi puna sperante foarte mari in cresterea inregistrata in tarile aflate in curs de dezvoltare, considera analistul Mikako Kitagawa, de la Gartner.

Cum arata era post-PC in SUA

O alta problema este ca in SUA, livrarile totale au fost de 15,5 milioane, ceea ce inseamna o scadere cu 3,5% a pietii, dar mai putin decat procentul de 6,1% pe care Gartner il estima anterior. Si aici HP a adus o supriza frumoasa, crescand cu 6,6%, mai mult chiar decat Apple, care a inregistrat un plus de doar 3,8% la vanzarile Mac-uri. Acer si Toshiba au fost aici cei mai mari pierzatori, cu un minus de 25,9%, respectiv 19%.

In asteptarea Ivy Bridge si Windows 8

Kitagawa mentioneaza ca cererea va reveni in cursul acestui an dupa lansarea procesoarelor Ivy Bridge de la Intel si a sistemului de operare Windows 8 de la Microsoft, insa a avertizat ca noile produse nu vor stimula cererea atat de mult pe cat se asteapta industria.

Iata prima stire pozitiva despre HP in mai bine de doi ani si primul rezultat palpabil de la instalarea lui Meg Whitman la conducerea gigantului.

Sursa: Reuters
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] inca de la anuntarea tranzactiei. Lenovo a mai cumparat anterior divizia de PC-uri a IBM si acum e al doilea producator mondial, cu o crestere […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.