Analiza: Apple ar putea prelua AMD

Scris de

Apple, Qualcomm, Microsoft sau Samsung ar putea cumpara producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD). Compania a angajat banca JP Morgan pentru “a-si explora optiunile”, scria Reuters acum cateva zile.

Alti posibili pretendenti pot fi chiar Google sau chiar Facebook, potrivit analistilor de pe Wall Street, insa aceasta ar fi o racheta cu raza lunga de actiune. In fine, o alta mutare ar putea fi posibila vanzare a unei parti din patentele sale sau a diviziei de cipuri grafice, cumparate o data cu ATI in 2006 pentru 5,6 miliarde de dolari. Dar sa le luam pe rand.

Alegerea cea mai logica

Apple este acum cea mai logica alegere. Gigantul isi are propriul sau program de scadere a dependentei de Intel, care ii furnizeaza acum procesoarele de pe Macbook si iMac. Si dupa cum stim cu totii, procesoarele Intel sunt scumpe. Intel si-a gasit si ea loc in Mac-uri in anul 2006, cand Apple a renuntat la arhitectura POWER si la procesoarele fabricate de Motorola si IBM.
Acum Apple deruleaza un proiect prin care Mac-urile sa fie trecute de la arhitectura x86 la cea ARM, pe care o foloseste in procesoarele de pe iPhone si iPad. Compania licentiaza setul de instructiuni de la firma britanica ARM Holdings si plateste o anumita suma pentru fiecare cip folosit in produsele sale. Oricum ar fi, este mult mai putin decat costa procesoarele Intel, chiar daca acestea au mult mai multa putere. Pe de alta parte, cipurile ARM devin tot mai puternice.

Ei bine, acum intra in joc AMD. Compania a anuntat acum cateva saptamani ca va incepe din 2014 sa produca procesoare pentru servere bazate pe arhitectura ARM cu 64 de biti. Ba mai mult, AMD incearca si “combinarea” x86 cu ARM intr-un singur cip.
Ceea ce ar putea fi solutia perfecta pentru Apple. Mai ales ca gigantul are in conturi 120 de miliarde de dolari iar capitalizarea AMD este acum de doar 1,37 miliarde de dolari. In 2008 Apple a facut o miscare similara, cumparand producatorul de cipuri PA Semi iar Apple a ajuns astfel sa isi proiecteze propriile procesoare. O achizitie ar da colosului si divizia de cipuri grafice, mai ales ca linia MacBook Pro cu ecran Retina a fost criticata pentru grafica integrata furnizata de procesoarele Intel. In plus, Apple ar putea folosi echipele de ingineri talentati: AMD a fost prima companie din lume ce a scos pe piata un procesor pe 64 de biti, prima cu procesor dual-core, cu opt sau cu 16 nuclee din lume. In plus, procesoarele sale se afla acum in cel mai rapid supercomputer din lume, Titan, realizat de Cray.

Qualcomm, inamicul numarul unu pentru Intel

Qualcomm a aparut in scena tot ca reactie la Intel. Daca AMD a fost inamicul perpetuu al Intel, in ultima vreme Qualcomm a preluat banderola, pe masura ce PC-urile sunt inlocuite de smartphone-uri si tablete. Compania a raportat cresteri fulminante in ultimii ani, ca urmare a folosirii pe scara tot mai larga a cipurilor 3G/ 4G LTE. In plus, compania este cel mai mare producator de procesoare ARM, livrand cipuri Snapdragon pentru companii de la HTC, LG si Sony pana la variantele americane pentru Samsung Galaxy S III. Qualcomm e privita a potential cumparator al AMD pentru ca inca din 2009 intentiona concurarea Intel prin smartbook-uri, o categorie de laptopuri ultra-usoare care sa incorporeze cipurile sale Snapdragon. Iar prin lansarea Windows RT de catre Microsoft acest lucru va fi foarte posibil. Qualcomm ar putea folosi expertiza AMD de la realizarea APU-urilor, cipurile care imbina atat procesorul central cat si pe cel grafic si care ofera performante video impresionante. In plus, are in conturi 26,8 miliarde de dolari. Anterior, Qualcomm a preluat divizia de grafica mobila Imageon de la AMD, pe care a rebotezat-o Adreno (anagrama de la Radeon.)

Samsung, Microsoft, Google

Unde sunt Apple si Qualcomm, e si Samsung. Rival cu cele doua companii pe sectoare ca smartphone-urile sau procesoarele din dispozitivele mobile, Samsung ar putea achizitiona AMD pentru a ajunge independenta, intocmai ca si Apple. Conglomeratul corean a angajat deja mai multi ingineri de top de la AMD. In plus, Samsung ar putea realiza “silicoanele” in propriile fabrici, nu ca acum, cand AMD se roaga de TSMC pentru capacitati de productie (pentru chipseturile video). Procesoarele AMD ar putea face conexiunea intre cele de mare performanta si cele foarte economice si s-ar putea gasi in tot felul de electronice si electrocasnice fabricate de Samsung, de la televizoare pana la masini de spalat sau frigidere inteligente.

Microsoft ar putea folosi AMD din alta perspectiva: puterea grafica. Daca pe calculatoare Nvidia are tot mai multa cota de piata, ATI este regele consolelor. Cipurile sale grafice se regasesc aproape peste tot, de la consolele Xbox 360 si Nintendo Wii U pana la viitoarele Play Station 4 de la Sony. Actuala generatie a japonezilor foloseste tehnologie Nvidia.

Finalmente, Google, IBM si Intel pot tinti patentele detinute de AMD. Google a preluat deja Motorola pentru patente iar achizitia nu e insa prea bine digerata, provocand pierderi, insa IBM a fost mai mereu in centrul tranzactiilor cu patente. Finalmente, optiunea Intel e pe masa deoarece aceasta are un acord complicat de cros-licentiere cu AMD, ca parte a proceselor anti-trust.

Cea mai logica operatiune este cumpararea din partea unui consortiu si demantelarea companiei pe bucati, intocmai cum s-a intamplat recent cu MIPS Technologies, impartita intre ARM Holdings, Imagination Technology si o entitate ce achizitioneaza patente.

Sursa: RENNE
Sursa foto: ZD Net

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.