Dinastia Samsung se razboieste la mormantul fondatorului
Scris de Daniel Ionascu
Descendentii lui Lee Byung-chull, fondatorul conglomeratului Samsung, vor tine pentru prima data in istorie ceremonii separate de comemorare la 25 de ani de la moartea acestuia, dupa ce o disputa a izbucnit intre cei trei frati care si-au impartit imperiul.
Acum doua ramuri ale familiei Lee, cea mai bogata din Coreea de Sud, sunt angajate intr-o mega-batalie asupra mai multor subsidiare ale Samsung Group, in scandal fiind implicat atat Lee Kun-hee, presedintele Samsung Electronics, cat si CJ Group, un alt conglomerat sud-corean. Lee Kun-hee are o avere estimata la 8,3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.
El a fost acuzat de fratele sau mai mare, Lee Maeng-hee, de “lacomie” si ca este “copilaros”. Acesta din urma l-a dat in judecata in acest an pe motiv ca la succesiunea facuta asupra averii tatalui sau, el a ascuns diverse active. Ei bine, Lee Maeng-hee este fondatorul CJ Group si tatal actualului presedinte al acestuia, Lee Jay-hyun. CJ Group este compus dintr-un musuroi de companii care se ocupa de la distributie de mancare si farmaceutice pana la biotehnologii, divertisment si mass-media.
CJ Group a acuzat ca Samsung Hoam Foundation, care se ocupa anual de evenimentul de omagiere a fondatorului Samsung, ca presedintele CJ nu poate folosi intrarea principala. Famiglia se reuneste anual pentru ceremonia din 19 noiembrie, o traditie cu radacini confucianiste si cu mare simbolistica in Coreea de Sud. Anterior, boss-ul Samsung, a anuntat ca fratele sau mai mare a fost “expulzat” din familie.
Proces la 70 de ani
Lee Kun Hee este dat in judecata si de catre sora sa, Lee Sook Hee. Lee Kun Hee are 70 de ani, fratele sau are 80 de ani iar sora 76. Cei doi solicita o parte din actiunile detinute de mezin la Samsung Life Insurance. Din cauza structurii complicate a Samsung Group, cine controleaza unitatea de asigurari, detine puterea si in Samsung Electronics, “perla” intregului holding. Aceasta a depasit Sony la televizoare si Apple la smartphone-uri si este cel mai mare producator de telefoane din lume, in fata Nokia.
Lee detine 41,5 milioane de actiuni la Samsung Life, si, cu 21%, este cel mai mare actionar al acesteia. Fratele sau mai mare doreste 8,24 milioane de titluri iar sora sa alte 2,23 milioane. In total, cele 10,4 milioane de actiuni ar valora combinat 850 de milioane de dolari. Insa impactul este mult mai mare.
Samsung Life este placa turnanta care tine impreuna un hatis intreg de alte companii si prin care se controleaza, in fapt, intreg grupul. Astfel, unitatea de asigurari este cel mai mare actionar al Samsung Electronics, care la randul sau este cel mai mare actionar la Samsung Card.
Viata bate filmul
Iar povestea este mai complicata decat orice telenovela. Caci daca presedintele Lee isi va pierde actiunile respective, atunci el ar cadea drept al doilea actionar, dupa Samsung Everland. Aceasta opereaza cel mai vechi parc de distractii din Coreea. Ei bine, daca asta s-ar intampla, atunci Everland va trebui, potrivit legilor coreene, sa se declare drept compania holding a Samsung Life. Ceea ce va duce la o adevarata lovitura pentru presedintele Lee. Caci reglementarile spun ca unitatile financiare sau de asigurari din cadrul holdingurilor nu pot controla subsidiare non-financiare. Ceea ce ar duce la posibilitatea ca Samsung Life sa fie obligata sa vanda actiunile la Samsung Electronics. Ceea ce in mod clar presedintele Lee nu ar vrea.
Dar boss-ul Samsung a anuntat public ca “nu vrea sa dea nicio letcaie”. Mai mult, si-a ponegrit sora pe motiv ca s-a casatorit in familia Keumsung, care controleaza LG Group. Iar despre fratele sau a spus ca a fost ostracizat de familie pe motiv pentru ca nu a fost loial tatalui lor.
Presedinte-jucator-infractor
Anterior, presedintele Lee a fost condamnat in 1996 pentru mituirea unor fost presedinte sud-corean pentru primirea de contracte. In acelasi an a fost exonerat de presedintele Kim Young Sam.
In 2007 a fost iar condamnat pentru evaziune fiscala, in urma acuzatiilor fostului avocat al Samsung Group. Drept rezultat, a fost obligat sa paraseasca functia de presedinte al grupului si pozitia de director general la Samsung Electronics. Dar s-a intors in 2010 dupa ce in 2009 a fost iar iertat, de data asta de presedintele Lee Myung Bak.
Daca Samsung ar fi o tara…
… atunci ar fi a 35-a din lume ca marime a produsului intern brut. Are venituri anuale de 247 miliarde de dolari, active totale de 384 miliarde si 370.000 de angajati in intreaga lume. Samsung e cel mai mare grup din Coreea de Sud si asigura 20% din exporturile acesteia. Grupul are o influenta puternica asupra economiei, politicii sau culturii din Coreea.
Pe langa “perla” Samsung Electronics – cea mai mare companie IT dupa venituri din lume, grupul controleaza Samsung Heavy Industries – al doilea constructor naval din lume; Samsung Engineering – 35-a companie de lucrari din lume; Samsung C&T – a 72-a firma de constructii din lume care a fost contractorul Burj Khalifa din Dubai sau a turnurilor Petronas din Malaezia. De asemenea, Samsung Life Insurance este a 14-a companie de asigurare din lume in vreme ce Cheil Worldwide este a 19-a agentie de publicitate dupa venituri. Alte subsidiare notabile sunt Samsung Techwin, care produce de la tancuri si munitie pana la turbine de gaz si motoare de elicoptere; si Samsung SDI – care realizeaza baterii pentru telefoane, tuburi catodice pentru monitoare si televizoare si componente pentru display-urile cu cristale lichide.
Hyundai, Relliance
Samsung a devenit cel mai mare chaebol din Coreea de Sud dupa ce Hyundai s-a spart in doua tot din cauze asemanatoare si certuri intre doi frati. O bucata a devenit Hyundai Motor iar alta este Hyundai Group.
Razboaie asemanatoare s-au derulat si in familia Ambani din India care a spart in doua grupul Reliance. Mukesh Ambani detine Reliance Industries, cu afaceri de la petrochimie, energie, petrol, gaze, avioane, textile, retail si IT. Reliance Industries este cea mai mare companie a Indiei dupa venituri. Fratele sau Anil Ambani controleaza Reliance Anil Dhirubhai Ambani Group, numit uzual Reliance Group, care este si el unul dintre cele mai mari conglomerate private cu afaceri in zona resurselor minerale, infrastructurii, asigurarilor, energiei electrice si telecomunicatiilor. In 2008, Anil a pierdut 32,5 miliarde de dolari din cauza crizei, insa tot mai are o avere estimata la 6 miliarde de dolari. Fratele sau Mukesh are o avere de 21 de miliarde de dolari.
Etichete: chaebol, Cheil Worldwide, CJ Group, Coreea de Sud, extern, industrie, Lee Byung-chull, Lee Kun-hee, Lee Maeng-hee, recomandari, Samsung C&T, Samsung Card, Samsung Electronics, Samsung Engineering, Samsung Everland, Samsung Group, Samsung Heavy Industries, Samsung Life Insurance, Samsung SDI, Samsung Techwin, stiri