Imagination Tech cumpara MIPS pentru a se duela mai bine cu ARM

Scris de

Se incinge lupta in domeniul mobil: compania britanica Imagination Technologies va cumpara MIPS Technologies intr-o tranzactie de 60 de milioane de dolari, astfel incat sa provoace insomnii rivalilor de la ARM Holdings.

In caz ca nu stiti, ambele companii fac parte din lista ilustrilor necunoscuti care ne-au schimbat viata fara sa stim. Aveti un iPhone sau un iPad? Atunci trebuie sa stiti ca procesoarele grafice PowerVR de pe acestea sunt creatia Imagination, care isi licentiaza tehnologia catre Apple. Sau catre Sony pentru consolele Play Stattion Vita, ori catre producatorii de procesoare Intel si Texas Instruments, ale caror produse le intalnim in laptopurile cu Intel Atom sau pe telefoanele Nokia cu Symbian sau o serie de terminale Android. Aveti un player Blu-Ray, vreun decodor media de la operatorul de cablu sau un router pe-acasa? Atunci trebuie sa bagati la cap ca folositi arhitectura MIPS, dezvoltata de compania californiana cu acelasi nume. Ba chiar aceasta se foloseste si prin televizoarele Toshiba sau consolele Sony de generatie mai veche ori camerele foto/video de la Kodak, Samsung, Nikon, Olympus sau Pentax. Iar mai nou o serie de producatori de cipuri, precum Ingenic Semiconductor realizeaza astfel de procesoare MIPS proiectate pentru smartphone-uri sau tablete.

Ei bine, Imagination va prelua 82 de patente vitale pentru arhitectura MIPS si echipa de 160 de ingineri pentru 60 de milioane de dolari, in vreme ce un consortiu numit Bridge Crossing LLC va prelua restul de 498 de patente pentru 350 de milioane de dolari. Din consortiu face parte compania de patente Allied Security Trust dar si rivalii de la ARM Holdings. Interesant este ca organizatia Allied Security Trust are ca membri gigantii Hewlett-Packard, IBM, Intel, Google sau Ericsson si a fost creata pentru a proteja companiile de asa-numitii trolli ca Intelectual Ventures, firme care cumpara patente si apoi vaneaza pe oricine le-ar folosi. AnandTech scrie ca in acest mod jucatorii din industrie au grija ca patentele MIPS sa nu ajunga pe maini gresite. La randul sau, Imagination Technologies va beneficia in continuare de licenta pentru aceste brevete, gratis si pentru totdeauna.

Broadcom vrea alternative

“Combinarea celor doua afaceri ar trebui sa creeze o forta de top in industria de procesoare si, in mod esential, va furniza o alternativa la bunii nostri prieteni din Cambridge”, a declarat Hossein Yassaie, directorul executiv al Imagination, referindu-se la ARM.
Pe scurt, aceasta este o miscare defensiva. MIPS a fost un pionier in domeniul procesoarelor pe 32 si 64 de biti iar annual 700 de milioane de cipuri MIPS sunt livrate in intreaga lume. Ei bine, problema este ca pe de o parte Imagination se vede amenintata de succesul avut de ARM in zona procesoarelor grafice de pe mobile si tablete prin cipurile sale Mali. In partea cealalta, cipurile MIPS nu au prins asa bine pe telefoane si tablete, chiar daca au aparut si astfel de produse, precum o serie de tablete Philips si Velocity Micro sau smartphone-uri Lenovo ori TCL Corp (Alcatel -nr) oferite pentru piata chineza. Iar mai nou ARM s-a extins pe segmentul jucariilor, electrocasnicelor si chiar si in telecomunicatii.

Yassaie spune ca producatorii de cipuri precum Broadcom au dorit sa aiba la alegere mai multe arhitecturi concurente, adaugand ca principalul atu al MIPS este ca e direct suportata de Google in sistemul de operare Android. E absolut logic de ce Broadcom vrea arhitecturi concurente: pentru ca un cvasi-monopol aduce cu sine preturi mari si dependenta, asa cum s-a intamplat cu Intel pe arhitectura x86 pentru calculatoare. Iar Broadcom, care licentiaza tehnologia, nu vrea sa ajunga captiva la ARM Holdings asa cum au ajuns producatorii de PC-uri cu marje minuscule de 5% in timp ce Intel se lafaie la 60%. In urma cu jumatate de an presa scria ca statul chinez vrea sa cumpere MIPS pentru a-si dezvolta o arhitectura proprie. Viitoarea generatie de procesoare MIPS, numita ProAptiv, va oferi aceeasi putere de calcul ca si Cortex A15 de la ARM Holdings, insa cipul va ocupa jumatate din spatiul echivalent, ceea ce va duce la economie de energie.

Festin fara litigii

Pe de alta parte, faptul ca ARM participa la festin si pluseaza 167,5 milioane de dolari din cele 350 pregatite pentru patente, arata ca firma britanica vrea sa prinda ultimul tren astfel incat sa nu ramana pe dinafara.

Warren East, seful ARM Holdings, spune ca acordul elimina potentialele probleme juridice, asa cum se intalnesc acum intre producatorii Android pe de o parte si Microsoft si Apple pe de alta parte. “Litigiile sunt scumpe si cosuma timp si, in acest caz, o abordare colectiva cu alti jucatori majori din industrie a fost cea mai buna cale de a elimina acel risc”. Actiunile ARM Holdings au atins maximul ultimilor 12 ani, dupa ce Bloomberg a scris ca Apple ar putea inlocui in doi ani cipurile Intel cu solutii bazate pe ARM, in Mac-uri.

Culmea e ca Apple cat si Intel sunt actionari in Imagination Technologies, cu 9,5%, respectiv 16,02%. Iar ironia sortii e ca Apple a pus bazele ARM Holdings…

Sursa: Reuters
Sursa foto: alvinet.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] Imagination Tech cumpara MIPS pentru a se duela mai bine cu ARM Ba chiar aceasta se foloseste si prin televizoarele Toshiba sau consolele Sony de generatie mai veche ori camerele foto/video de la Kodak, Samsung, Nikon, Olympus sau Pentax. Iar mai nou o serie de producatori de … Ei bine, Imagination va prelua 82 … Read more on Renne – Revista Online […]

  2. […] sofisticata PowerVR SGX Seria 5 de la Imagination Technologies. Nu de alta, dar aceasta din urma tocmai a cumparat in urca cu ceva vreme MIPS Technology. Demonstratia a fost facuta pe o tableta de 10 inci cu Android 4.1 Jelly […]

  3. […] A31 tactat la 1,2 GHz acompaniat de un cip grafic cu opt nuclee PowerVR SGX 544MP2 de la Imagination Technologies; 2 GB de memorie RAM; camere de doar 2 megapixeli atat in fata cat si in spate; sloturi microSD si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.