China vrea propriile procesoare. MIPS Technologies e in vizor

Scris de

Guvernul chinez planuieste alegerea unei arhitecturi nationale pentru proiectele guvernamentale, cu scopul de a scadea dependenta statului asiatic de tehnologia occidentala si pentru a opri “scurgerea” de bani din tara.

Intr-o tara in care companiile de stat si institutiile guvernamentale au comenzi de miliarde si sunt o portie imensa, motivul este unul evident. In fapt, este acelasi lucru pe care Apple il face prin incercarea de a se baza mai putin pe componente produse de conglomeratul sud-corean Samsung si acelasi motiv pentru care atat Samsung cat si HTC incearca o scadere a depenentei de Qualcomm.
In acest moment exista cinci arhitecturi luate in consideratie de chinezi: MIPS, Alpha, ARM, Power si UPU – ultima fiind realizata chiar de catre companii chineze.Prima intalnire intre oficiali guvernamentali, grupuri academice si companii ca Huawei si ZTE a avut loc deja in martie. Iar potrivit vicepresedintelui MIPS Technology Robert Bismuth o decizie finala va fi luata in cateva luni.

Cu ochii pe MIPS Technologies

Problema e asa: China are deja o lunga istorie cu MIPS. Procesoarele Loongson, care sunt “creierele” pentru milioane de computere din scolile chineze, folosesc MIPS. Aceasta arhitectura este folosita indeosebi in sistemele Linux si Android.

MIPS are deja un avantaj ca Google va introduce suport pentru aceasta arhitectura direct in sistemul de operare. In fapt, circa 1,8 milioane de tablete Android bazate pe MIPS au fost livrate deja pana acum, majoritatea din categoria celor foarte ieftine, potrivit lui Amit Rohatgi, principal mobile architect la MIPS Technology.
Asa cum compania britanica ARM Holdings acorda altor societati ca Nvidia, Marvell, Samsung, Rockchip, Texas Instruments, ST-Ericsson, Qualcomm sau Broadcom licente pentru productia de procesoare cu tehnologia lor, acelasi lucru il face si compania americana. Insa, daca ARM cere 5 milioane de dolari pe o licenta Cortex A9, o licenta MIPS costa doar “o fractiune” din aceasta suma. Una dintre companiile care produc procesoare MIPS este Ingenic Semiconductor, ale carei cipuri se gasesc chiar si in tabletele Philips de 7 inci. Ingenic are deja in ofera un procesor de 1,2 GHz care concureaza cu tehnologia Cortex A8 si are in plan sa lanseze in acest an un model dual-core tot de 1,2 GHz, care tinteste Cortex A9, insa care consuma ceva mai mult. Mai departe, un cip Ingenic pe 64 de biti are in vizor concurenta cu arhitectura Cortex A15. Alta companie care foloseste cipuri MIPS in tablete este Velocity Micro. Anual, cei circa 125 de parteneri ai MIPS Technology produc si livreaza aproximativ 500 de milioane de cipuri MIPS. In fapt, aproape 75% din playerele Blu-Ray din lume functioneaza pe aceasta tehnologie. Arhitectura MIPS mai este folosita si in echipamentele de retea, decodoarele media ale operatorilor de cablu sau o serie playere muzicale.

Ei bine, principala problema a MIPS Technologies, compania care dezvolta aceasta arhitectura, este ca aceasta nu sta foarte bine din punct de vedere financiar. In ultimele trei luni compania din Sunnyvale, California, a avut venituri de doar 15,3 milioane de dolari si o pierdere de 0,8 milioane. In ultima vreme tot mai multe zvonuri despre vanzarea companiei.

Alpha, Power, ARM

In acelasi timp, cipurile ShenWei, se gasesc in primul supercomputer facut in China – Sunway Bluelight MPP, iar acestea folosesc arhitectura Alpha. De asemenea, potrivit EE Times, 34 de companii chinezesti au licente ARM in China. Arhitectura Power, realizata indeosebi de IBM, in colaborare cu Freescale este mai ieftina dar nu are acelasi ecosistem de care dispun ARM si MIPS.
Cealalta optiune este dezvoltarea unei arhitecturi noi, numita UPU. Desi China sigur isi permite, problema e foarte complexa si presupune atat crearea unui ecosistem de la zero: de la software nou (compiler, dezvoltatori, aplicatii) pana la hardware (procesor, chipset, placi de baza).
Desigur, China ar putea lua totul de la zero si, cu expertiza din Silicon Valley, ar putea ajunge sa creeze un sistem prin care agentiile guvernamentale sa cenzureze internetul.

Sursa: Extreme Tech
Sursa foto: Tablet News

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] incinge lupta in domeniul mobil: compania britanica Imagination Technologies va cumpara MIPS Technologies intr-o tranzactie de 60 de milioane de dolari, astfel incat sa provoace insomnii rivalilor de la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.