iPad a zdrobit Acer si clatina HP

Scris de

Dupa ce ani de zile a fost pe val datorita popularitatii netbook-urilor ieftine, cota de piata a Acer s-a prabusit din cauza preferintei consumatorilor pentru tableta iPad de la Apple.

Companiile de cercetare Gartner si IDC au facut publice rapoarte din care reiese ca un alt gigant este afectat de Apple, si anume Hewlett-Packard (HP). Datele Gartner arata ca atat HP cat si Acer, primii doi producatori din lume, au avut scaderi in ultimul an in timp ce restul industriei a crescut, desi la o rata mai mica decat se estima.

Apple versus HP

HP si-a mentinut in continuare pozitia fruntasa, avand o cota de 18% in lume si 29% in SUA. Acer s-a mentinut pe locul al doilea. Ambele companii si-au vazut volumele totale scazand: pentru HP cu 200.000 de unitati in ultimul trimestru, sau un punct procentual, in vreme ce pentru Acer mai putin cu 220.000, adica doua puncte procentuale.

Dell, Lenovo si Toshiba si-au vazut livrarile crescand, cu chinezii de la Lenovo in varful haitei cu o crestere de 21%. Potrivit Gartner, livrarile mondiale pe cel de-al patrulea trimestru au fost de 93,5 milioane de unitati, in crestere cu 3%.
Mikako Kitagawa, analist Gartner, da vina pe iPad si pe alte tablete pentru scaderea ritmului de crestere. In mod ciudat, punctul luminos al industriei este sectorul corporatist, companiile cumparand noi calculatoare pentru angajati. Pe intreg anul, industria PC-urilor a crescut cu 14%, pana la 308 milioane de unitati.

Apple s-a mentinut pe pozitia a 5-a in SUA, cu o cota de 10%, mai putin de un punct procentual in urma japonezilor de la Toshiba. Calculul nu include, bineinteles cele 7,5 milioane de tablete vandute de Apple in ultimele doua trimestre dinaintea Sarbatorilor.

Vremuri grele pentru netbook-uri

IDC prezinta acelasi trend, dar cu putine diferente. IDC pune Dell pe pozitia a doua si pe Acer pe al treilea loc al podiumului din cauza metodologiei diferite de numaratoare.
IDC picteaza o imagine mult mai negativa pentru Acer, aratand ca declinul vanzarilor de pe trimestrul al patrules in 2010 fata de aceeasi perioada din 2009 este de 15%. Analistul Loren Loverde de la IDC spune ca pentru Acer drumul de a creste in industria PC-urilor prin mini-notebook-uri si expansiune geografica e inchis. A fost o strategie buna atata cat a durat.

Sursa: AllThingsDigital
Sursa foto: free-pc-guides.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de venituri si au inregistrat scaderi sau pierderi considerabile, precum Hewlett-Packard, Dell, Acer. Toti acestia vor face orice pentru a riposta impotriva colosului care ii […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.