Dell vrea sa se delisteze, dupa 25 de ani de prezenta pe bursa
Scris de Daniel Ionascu
Cum se mai schimba roata: intrebat in 1997 ce ar face daca ar conduce Apple, Michael Dell fondator si director al gigantului omonim, spunea ca ar lichida firma si ar da banii inapoi actionarilor.
Acum Apple este cea mai mare companie din domeniul tehnologiei si a detinut in ultimul an si coroana de cea mai valoroare companie de pe fata pamantului. Iar Dell, candva cel mai mare producator de calculatoare, se taraie la o capitalizare de doar 19 miliarde de dolari, dupa ce si-a pierdut anul trecut o treime din valoare.
Dell negociaza acum cu mai multe fonduri private o posibila tranzactie, scrie Bloomberg. Acestea sunt TPG Capital si Silver Lake Partners iar la final compania s-ar putea delista de pe piata de capital dupa 25 de ani de prezenta in ringul bursier.
De la dormitor la gigant
Michael Dell a fondat Dell cu doar o mie de dolari in 1984 in camera sa de camin, pe cand era student la Unviersitatea Texas. Pe atunci avea doar 19 ani. Asambland calculatoare din componente si vanzandu-le direct consumatorilor, Dell a inventat un nou model de afaceri. Reusind sa vanda PC-uri la preturi mai reduse decat rivalii IBM si HP, Dell a ajuns un gigant iar fondatorul sau, miliardar.
Dar vai, Dell a pierdut in 2006 statutul de lider de piata iar acum se bate pentru pozitia a treia cu Acer. Ba mai mult, de cativa ani incoace calculatoarele in sine au devenit desuete, fiind inlocuite de tabletele iPad de la Apple si smartphone-urile cu Androidul lui Google.
Potrivit Bloomberg, averea lui Michael Dell se situeaza acum la 13,7 miliarde de dolari iar firma sa de manageriere a activelor, MSD Capital LP, are sub supraveghere active de 9 miliarde de dolari. Avand in vedere ca Michael Dell detine deja 15,7% din companie, o achizitie impreuna cu fondurile private s-ar putea realiza foarte usor. Ba chiar el ar putea finanta o parte din tranzactie, in timp ce pentru restul se poarta discutii cu o serie de banci. Cum Dell are in conturi 5,15 miliarde de dolari, o astfel de tranzactie face de mai mult timp cu ochiul “vulturilor” bursieri.
Anterior, Michael Dell a mai vrut sa delisteze compania si in 2010. Daca o astfel de tranzactie ar avea loc, atunci ar fi cea mai mare achizitie a unui producator de calculatoare de la cumparea Compaq de catre Hewlett-Packard pentru 19 miliarde de dolari in 2002.
Problema este ca ultima delistare de acest gen si o magnitudine similara a avut loc haaaat in 2007, cand KKR & Co a cumparat First Data Corp contra a 25 de miliarde de dolari. In ultimii ani si alte companii din IT au mai incercat marea cu degetul, precum producatorul de harduri Seagate. Insa de cele mai multe ori tentativele au esuat, cel mai adesea din cauza neintelegerilor privind valoare companiei si a lipsei de finantare.
Revenire a la IBM sau spargere ca Motorola?
In cazul in care delistarea ar reusi, urmatorul pas ar fi ca Michael Dell sa restructureze rapid gigantul, departe de ochii publicului, fara rapoarte financiare din trei in trei luni si fara a mai da socoteala actionarilor. Dell ar putea sa devina mai sprintara dar pentru asta trebuie sa elimine din balast. Asteptati-va, asadar, la o vanzare a unor divizii catre terti. Prima luata in ochean? Cea de PC-uri. Cine ar fi interesat? Firme asiatice ca Lenovo sau Acer care profita de forta de lucru ieftina din China. In ultimii ani Dell a cumparat o serie de companii din domeniul stocarii, retelisticii, serverelor sau serviciilor, astfel ca firma incearca acum o reorientare a la IBM.
Alternativa ar fi spargerea pe bucati, pe modelul Motorola. Din aceasta s-au desprins rand pe rand Freescale – care producea procesoarele pe arhitectura Power a IBM; ON Semiconductor – ce realizeaza cipuri industriale; Motorola Mobility – producator de telefoane si tablete ce a fost achizitionat de Google; si Motorola Solutions – care flutura in continuare flamura independentei si realizeaza echipamente profesionale de comunicatii.
Partea proasta e ca ceva trebuie facut rapid, caci Windows 8 a esuat sa revitalizeze piata calculatoarelor. Ultimele rapoarte de la Gartner arata ca vanzarile de PC-uri au scazut cu 3,5% in 2012, in vreme ce in dreptul Dell este consemnata o gaura de 20% pe ultimul trimestru din 2012…
In final, daca Michael Dell rascumpara titlurile de la restul de actionari, atunci aproape ca am putea spune ca isi urmeaza propriul sfat dat in 1997…
Etichete: burse, calculatoare, Dell, extern, Freescale, IBM, Michael Dell, Microsoft, Motorola, Motorola Solutions, MSD Capital LP, ON Semiconductor, recomandari, Silver Lake Partners, stiri, Windows 8
Comentarii (4)
[…] tranzactie de circa 22 de miliarde de dolari prin care compania fondata de Michael Dell va fi delistata de la bursa, scrie Wall Street […]
[…] Dell sau chiar BlackBerry. In acest moment Dell, al treilea producator de calculatoare din lume, se afla in proces de delistare, fiind cumparat inapoi de fondatorul Michael Dell impreuna cu o serie de fonduri de investitii. […]
[…] problemele HP sunt mult documentate in ultimii trei ani, pe cand Michael Dell vrea sa isi rascumpere compania de la actionari si sa pivoteze in acelasi timp cam cum a facut-o IBM acum cativa ani, prin oferirea de software si […]
[…] Pentru ca planul sa fie aprobat era nevoie de majoritatea voturilor actionarilor, din care se exclude participatia de 15% a lui Michael Dell. Potrivit CNBC, votul a fost 65% pentru si 35% impotriva. Afacerea garanteaza si un dividend de 8% pentru profitul raportat in noiembrie. Dell se trage astfel dupa 25 de ani de prezenta pe bursa. […]