Analist: Apple e o bula si va decadea exact ca Microsoft, Dell si BlackBerry

Scris de

Odinioara copilul-minune al Wall Street si cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare de peste 600 de miliarde de dolari, Apple a intrat in vrie chiar daca face inca profituri fabuloase.

“Apple este o bula. Arata ca o bula, se comporta ca o bula si se prabuseste ca o bula”, scrie Clem Chambers, directorul executiv al ADVFN.com, un site specializat care ofera date financiare si servicii investitorilor din intreaga lume. “O bula nu trebuie neaparat sa fie creata de o fantezie totala, o bula este ceva umflat de circumstante reale sau altele, care trebuie sa se dezumfle pana la un anumit nivel de normalitate. Obligatiunile sunt si ele o bula in acest moment si acea bula se va sparge si ea”, a scris Chambers, intr-un editorial publicat de revista americana Forbes, citat de Boy Genius Report.
El a continuat: “bulele isi propriile motive dar legea mediilor combinata cu legea numerelor mari inseamna ca bulele se sparg”.

Chambers a dat si o serie de exemple cu graficele variatiilor bursiere pentru companii ca Microsoft, Dell si BlackBerry. Ba chiar a spus in cazul Microsoft ca “aceasta este probabil viitorul Apple”. Microsoft a atins o capitalizare de peste 600 de miliarde de dolari la inceputul anilor 2000, insa o data ce bula IT s-a spart, compania a revenit la o capitalizare in jur de 240 miliarde de dolari, desi este cel mai mare producator software din lume si inca genereaza profituri de circa 6 miliarde de dolari in fiecare trimestru. Apple a trecut de 600 de miliarde anul trecut.

Cum se intoarce roata

Chambers spune, insa, ca o serie de investitori percep Apple ca si cum ar calca pe urmele Dell sau chiar BlackBerry. In acest moment Dell, al treilea producator de calculatoare din lume, se afla in proces de delistare, fiind cumparat inapoi de fondatorul Michael Dell impreuna cu o serie de fonduri de investitii. BlackBerry tocmai ce a lansat un nou sistem de operare, singura sansa pentru a supravietui. Nu mai departe de acum trei ani BlackBerry inca facea profituri frumusele iar Mike Lazaridis si Jim Balsilie faceau bascalie de Apple si tineau cu dintii de tastatura fizica.

Google, cu inovatia in suflet

Actiunile Apple au scazut cu 37% in ultimele cinci luni. In schimb, Google este in crestere iar titlurile sale au trecut cu 800 de dolari bucata, ducand compania la o capitalizare de circa 265 miliarde de dolari. Desi e inca departe de cele 423 miliarde, cat este capitalizarea Apple, Google este vazuta drept compania care inoveaza mai mult. De la dominatia asupra motoarelor de cautare si pietei mobile cu Android, pana la “traznaile” privind Google Glass si masinile care se conduc singure, Google e perceputa ca fiind cu un pas in viitor.

Sa vedem daca iWatch si iTV vor schimba cu ceva aceasta impresie… Sau macar iPhone Mini

Sursa: Boy Genius Report
Sursa foto: www.laptopsandlullabies.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de alta parte, Apple ar trebui sa ia rapid lectii, caci BlackBerry, Dell sau Microsoft sunt protrete ale sale din viitor. Si asta pentru ca gigantul va ajunge la fel ca rivalii sai in urmatorii cinci ani daca nu se […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.