Microsoft vrea sa salveze Dell
Scris de Daniel Ionascu
Microsoft este in tratative pentru achizitia unui pachet de actiuni la Dell, al treilea producator mondial de calculatoare, intr-o tranzactie de circa 22 de miliarde de dolari prin care compania fondata de Michael Dell va fi delistata de la bursa, scrie Wall Street Journal.
Suma pe care Steve Ballmer este gata sa o puna pe masa este de circa 2 miliarde de dolari, potrivit sursei citate, in vreme ce CNBC scrie ca s-ar invarti intre 1-3 miliarde de dolari. O alta schema aflata in discutie este posibilitatea achizitiei de obligatiuni convertibile in actiuni. In orice varianta, Microsoft nu se va implica ulterior in conducerea gigantului, insa Dell se va angaja sa foloseasca Windows pentru vasta majoritate a produselor si serviciilor sale. Tranzactia va fi facuta impreuna cu Michael Dell, care detine 16% din companie, plus fondul privat Silver Lake Partners.
Nokia, Nook, Facebook
O astfel de tranzactie continua un lung sir de investitii pe care Microsoft le-a facut in ultimii ani si prin care colosul software isi cumpara practic un loc in viitor. In 2011, Microsoft a realizat un parteneriat cu Nokia, insa nu a cumparat actiuni la compania finlandeza. Dar s-a obligat sa verse miliarde de dolari ca marketing pentru sistemul de operare Windows Phone si s-a angajat sa foloseasca tehnologia Navteq pentru Bing Maps. In schimb, Nokia s-a obligat sa licentieze sistemul de operare al Microsoft pentru smartphone-uri.
Anul trecut, Microsoft a mai varsat 605 milioane de dolari intr-o divizie a Barnes & Noble care produce tabletele Nook si se ocupa de carti digitale si lucrari academice. Anterior, Microsoft a investit 240 milioane de dolari si in Facebook la o evaluare de 15 miliarde de dolari, dandu-i astfel 1,6% din actiuni. Iar acum reteaua sociala este cel mai mare dusman pentru Google, unul dintre rivalii traditionali ai Microsoft.
Sinergia faptelor
Scriind un cec de miliarde pentru Dell, Microsoft isi va folosi la potentialul maxim cele 66,6 miliarde de dolari pe care le are in conturi: cum majoritatea banilor se afla in afara SUA, Microsoft va reusi sa aduca in propria tara o parte fara a fi taxata. Legislatia permite subsidiarelor sa investeasca in corporatii americane atata timp cat nu investesc in compania-mama sau nu achizitioneaza mai mult de 25% din orice alta firma.
Pe de o parte, Microsoft vrea sa ajute o companie care ii este prietena sa ramana competitiva pe viitor, din moment ce se bazeaza aproape doar pe Windows. Mai mult, Dell ar putea fi bratul hardware al Microsoft, mai ales ca reprezentanti din Redmond au fost constant nemultumiti in ultima vreme produsele cu Windows 8 aduse pe piata de integratorii de calculatoare. Insa pe de alta parte sinergiile celor doi giganti pot fi mult mai mari, mai ales pentru ca Dell incearca sa se reinventeze drept o companie de servicii exact ca IBM. Mai precis, Dell va vinde corporatiilor produse si servicii bazate doar pe Windows iar Microsoft va profita deoarece propriile sale produse vor fi in continuare cautate. De asemenea, blocheaza Dell sa nu treaca in barca Linux/Android sau sa ofere servicii pentru corporatii prin care sa sprijine iPhone si iPad.
Vor da navala producatorii de PC-uri catre Google si Chrome OS?
Problema este ca miscarea este un mare pariu: ar putea fi interpretata de ceilalti producatori de PC-uri ca Microsoft face favoritisme, ceea ce mai departe i-ar trimite in bratele Google. Deja Acer si Samsung produc sisteme bazate pe Chrome OS iar tranzactia Microsoft-Dell va fi un stimulent pentru restul sa sprijine mai mult Chrome OS. Iar Google abia asteapta sa isi impuna propriul sistem de operare si Google Apps in locul Windows si Office.
Microsoft trebuie sa gandeasca bine ce face: in 1997 Bill Gates a salvat de la faliment Apple. Iar acum aceasta a schimbat regulile jocului pentru toati prin iPhone si iPad. Microsoft inca nu s-a adaptat… Si asta pentru ca cine joaca pe terenul adversarului de obicei pierde. Si, in plus, cine angajeaza pe altii ca sa lupte bataliile sale va sfarsi prin a ramane singur…
Etichete: Barnes & Noble, calculatoare, Chrome OS, Chromebook, Chromebox, Dell, extern, Facebook, Google, Google Apps, IBM, Microsoft, Nokia, Nook, parteneriate, recomandari, servicii, Silver Lake Partners, sisteme de operare, stiri, Windows, Windows 8