Barroso apara taxa pe tranzactiile financiare si euro-obligatiunile

Scris de

Jose Manuel Barroso Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pledat pentru punerea in aplicare a unei taxe pe tranzactiile financiare si pentru crearea euro-obligatiunilor, odata cu “discursul despre starea Uniunii” tinut miercuri.

In fata parlamentarilor europeni, Josa Manuel Barroso a trecut in revista principalele proiecte care trebuie sa sprijine cele 27 de tari membre aflate in criza datoriilor.

“Grecia va ramane in Uniune”, a afirmat acesta. Ipoteza unei iesiri a Atenei din zona euro nu mai reprezinta un subiect tabu, din moment ce tara inca risca sa dea faliment. Presedintele Comisiei Europene si-a formulat propunerile in incercarea de a reglementa sistemul financiar european.

Comisia a adoptat un text ce vizeaza sa impuna taxa Tobin in sanul Uniunii Europene. “In cursul ultimilor trei ani, statele membre au adus un sprijin si au furnizat garantii de 4.600 de miliarde de euro in sectorul financiar, este timpul ca sectorul financiar sa asigure la randul sau o contributie la societate”, a justificat fostul prim ministru portughez.

Rata retinuta nu este cunoscuta inca, dar ar putea fi de 0,1% pe actiuni si obligatiuni si de 0,01% pe alte tipuri de produse financiare tranzactionate in interiorul frontierelor Uniunii.

Dezbaterea asupra acestui subiect risca sa devina bogata in evenimente. Daca Franta si Germania isi doresc aceasta taxa Tobin, vocile din Marea Britanie s-au opus clar. Teama unei pierderi a competivitatii in fata altor piete bursiere constituie cauza principala a acestor reticente.

Pe de alta parte, Jose Manuel Barroso a pledat de asemenea pt crearea euro-obligatiunilor. “Odata ce zona euro va fi complet echipata cu instrumente necesare integrarii si disciplinei, eliberarea de datoria comuna va aparea ca o etapa naturala si avantajoasa pentru toti”, a afirmat acesta.

Prezentate ca “obligatiuni de stabilitate”, ele trebuie sa fie percepute ca recompense pentru cei care indeplinesc obiective bugetare si descurajatoare pentru altii. Potrivit acestuia, o integrare economica a zonei euro va face posibila eliminarea acestei datorii comune.

Seful organului executiv al institutiilor europene a aparat de asemenea propunerea lui in fata propunerii franco-germane de a forma un consiliu special al zonei euro pentru problemele economice, care ar fi condus de Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene. Comisia “este guvernarea economica a Uniunii, pentru asta nu mai avem nevoie de alte institutii”, a atacat el, punand pe primul loc independenta institutiei pe care o conduce.

Autor : Ioana Brinzei

Sursa: La Tribune
Sursa foto: electionsmeter

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.