A murit Steve Jobs, “magicianul” de la Apple

Scris de

Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, omul care a digitalizat viata mai mult ca nimeni altul, a murit in urma cu cateva ore la varsta de 56 de ani.

La inceputul acestui an, Jobs isi luase un concediu medical de la conducerea Apple, din cauza unui cancer care a revenit. In luna august, el i-a predat oficial stafeta lui Tim Cook in pozitia de director general al companiei.

Steve a avut unul dintre cele mai mari si mai profunde efecte asupra lumii tehnologiei. Ca sa rezumam in cuvintele magnatului media Rupert Murdoch, “el a inventat calculatorul asa cum este astazi, si tot el l-a omorat”.

Confundat cu tehnologia si simplitatea

Remarca lui Murdoch, facuta in 2010 imediat dupa lansarea iPad, se traduce prin faptul ca Jobs, impreuna cu un alt Steve, Wozniak au construit un calculator pe care “Woz” l-a prezentat companiei la care lucra atunci: Hewlett-Packard. Cum aceasta l-a refuzat, cei doi au inceput intr-un garaj. Jobs a vazut potentialul interfetei grafice la Xerox, ulterior a implementat ideea in primele Mac-uri. Succesul sau a atras in cursa gigantul IBM, care a tocmit o firmulita numita Microsoft pentru a-i realiza un sistem de operare. Intre timp se nastea Windows, iar Jobs il acuza pe Bill Gates de furt intelectual. Restul e … istorie. Microsoft a ajuns cea mai mare companie IT a lumii, avand o capitalizare de circa 600 de miliarde de dolari la finele anilor ’90 iar IBM a fost aproape de faliment si si-a vandut divizia de calculatoare catre Lenovo in 2005. Apple a fost si ea aproape de a da faliment in 1997, dar revenirea lui Jobs dupa 12 ani de lipsa a readus compania la viata printr-o atentie deosebita la detalii si design industrial atragator si total diferit de ceea ce oferea concurenta.

Revolutia digitala si era post-PC

In cativa ani, Jobs a aruncat pe piata iPod, care a revolutionat lumea muzicii dupa ce Apple oferea o melodie la 99 de centi. Legenda spune ca inainte de lansare, Jobs insusi a cerut demontarea produselor care urmau prezentate pentru a fi sigur ca totul e in ordine. Tot cam pe atunci HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a fuziona cu Compaq astfel incat sa devina primul producator mondial de calculatoare, dupa ce cu ani in urma il refuzase pe Woz. Iar Larry Page si Sergey Brin, fondatorii Google, il doreau pe Jobs sa conduca propria lor companie. Dar Jobs avea propria misiune, asa ca cei doi s-au reorientat asupra lui Eric Schmidt.
In 2007 a urmat alta revolutie, iPhone. Desi nu era nici primul smartphone cu ecran tactil, nici primul cu sistem de operare, Apple a oferit utilizatorilor o experienta integrata de neuitat.
Anul trecut Jobs a omorat calculatorul prin lansarea tabletei iPad si a decretat trecerea in era post-PC. Ideile si inovatiile sale au avut atat de mult succes incat Apple a devenit cea mai mare companie a lumii dupa capitalizare, intrecand Exxon. Apple are in conturi 76 de miliarde de dolari.

Fara inspiratia oferita de iPhone si iOS, astazi n-am fi avut nici Android de la Google.

Kudos, Steve Jobs!

Sursa: Engadget
Sursa foto: Badassdigest

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Alex Costea says:

    felicitari pentru articol, Daniel:)..intr-adevar, Steve Jobs a fost unic..primul in multe si ii datoram multe:)

  2. Foxcrawl says:

    A fost un geniu. poate cel mai luminat. Era atat de simpatic cand prezenta cate un nou produs. Desi era previzibil sfarsitul lui parca totusi nu-mi vine a cred. Probabil si datorita faptului ca a fost prezent pe “scena” pana in ultimele momente

  3. […] de director executiv al Apple pentru a ramane doar presedinte, iar in urma cu trei saptamani ne-a parasit pentru Nirvana lui […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.