Steve Jobs a demisionat din functia de CEO al Apple. Inlocuitorul sau: Tim Cook

Scris de

Tim Cook si Steve Jobs, fostul si actualul CEO de la AppleSteve Jobs si-a dat demisia din fruntea Apple in urma cu cateva ore, insa aceasta miscare era una asteptata, atat de catre cei din companie, cat si de catre liderul ei. Nu este prima oara cand Jobs se retrage, din motive de sanatate, prima oara facand-o in 2004, in timp ce se lupta cu o forma de cancer. Apoi, in 2009, a lipsit din nou, pentru un transplat de ficat. Anul acesta, in ianuarie, co-fondatorul Apple a anuntat ca isi va lua un concediu medical, si s-a intors abia in martie pentru a ajuta la lansarea iPad 2.

Apple l-a avut ca CEO (Chief Executive Officer) pe Steve Jobs pana azi, cand locul sau a fost preluat, conform planurilor existente, de catre fostul COO (Chief Operating Officer) al companiei, Tim Cook.

Michael Janes, primul manager general al magazinului online al Apple, declara in trecut despre noul CEO: “Tim conduce Apple. Steve este fata companiei si este foarte implicat in dezvoltarea produselor, dar Tim este cel care ia aceste produse si le transforma intr-o gramada mare de bani”.

Tim Cook a fost cel mai bine platit director al Apple, si s-a alaturat companiei in 1998, ca vice presedinte in cadrul departamentului operational, si a fost promovat in 2002 ca sef al departamentului de vanzari. In 2005, a fost din nou promovat, de data aceasta fiind numit COO. Inainte sa vina la Apple, a lucrat pentru Compaq. Cu o diploma in inginerie industriala, Cook a venit cu cateva proceduri care au ajutat la crearea profitului imens realizat in ultimii ani. In managementul inventarului, e important ca la sfarsitul ciclului de viata al unui produs sa ai foarte putine exemplare ramase din acesta, pentru a preveni situatia in care, pentru a fi vandute versiunile vechi, acestea sunt oferite cu reduceri substantiale. Cand consumatorul afla ca o companie pregateste un produs mai bun, poate fi influentat sa nu le mai cumpere pe cele deja existente, in asteptarea acestuia. Cook a gandit toate procesele pentru o tranzitie cat mai buna intre generatiile de produse.

In scrisoarea in care isi anunta demisia, Steve Jobs declara:

“Am sustinut mereu ca, daca va veni vremea cand nu o sa imi pot indeplini sarcinile si sa ma ridic la inaltimea asteptarilor avute de la CEO-ul Apple, voi fi primul care sa anunte asta. Din nefericire, acea zi a venit.

Renunt la functia de CEO si as vrea sa continui, daca si consiliul de administratie considera ca e potrivit, ca Presedinte al Consiliului, director al Apple si angajat al companiei.

In ceea ce il priveste pe succesorul meu, va recomand cu tarie sa executam planul succesiunii si sa il numim pe Tim Cook ca si CEO al Apple”.

Apple a confirmat ca Jobs va ramane in cadrul companiei si ca a primit functia ceruta. “Consiliul are incredere ca Tim este persoana potrivita pentru a fi urmatorul nostru CEO. Cei 13 ani de serviciu in cadrul Apple au fost marcati de o performanta iesita din comun, si a demonstrat un talent remarcabil si o judecata sanatoasa in tot ceea ce face”, a declarat Art Levinson, membru in consiliul de administrare al Apple.

Miscarea a facut actiunile Apple sa scada cu 7% imediat dupa anunt, pentru a se redresa la un minus de 5% in momentul de fata.

Sursa: Business Wire
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] concediu medical de la conducerea Apple, din cauza unui cancer care a revenit. In luna august, el i-a predat oficial stafeta lui Tim Cook in pozitia de director general al […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.