Zvon: Microsoft va cumpara Nokia

Scris de

Microsoft, cea mai mare companie software de pe planeta, vrea sa cumpere Nokia, primul producator mondial de telefoane mobile potrivit lui Eldar Murtazin, un cunoscut blogger rus. In afara de faptul ca se asteapta ca tranzactia sa se definitiveze pana la finele anului, nici el nu da multe detalii

Murtazin este redactor-sef al revistei Mobile Review si si-a creat un renume din faptul ca a prezentat mai mereu in premiera prototipuri de telefoane mobile ale companiei finlandeze. Ba chiar o data Nokia s-a suparat atat de tare incat a trimis politia dupa bloggerul rus, pentru a recupera dispozitivele. El a avut in mana atat un prototip al nelansatului (atunci) Nokia N8, ca si a unui dispozitiv cu MeeGo – acesta fiind cel pentru care Nokia a apelat la serviciile politiei.

Recent el anunta ca Nokia va renunta la numele Ovi din serviciile oferite (Ovi Store, Ovi Maps etc), ceea ce s-a confirmat exact astazi.
De asemenea, el a fost printre primii care anunta in decembrie 2010 ca finlandezii negocieaza cu Microsoft trecerea la Windows Phone 7, desi la nivel declarativ nordicii ii dadeau bataie in continuare cu Symbian.

Caderi comune

Un raport al IDC din martie spunea ca in 2015 telefoanele cu Windows Phone 7 vor depasi ca popularitate iPhone de la Apple, in principal datorita parteneriatului cu Nokia.

Pe de alta parte, atat Nokia cat si Microsoft au pozitii din ce in ce mai precare pe piata. Nokia a scazut la o cota de piata de doar 24,3% de la 46% in 2009. Si este de asteptat ca in sase luni sa piarda coroana smartphone-urilor in fata Apple, care acum are 18,7%. De asemenea, Samsung a depasit Nokia si si livreaza cele mai multe telefoane in Europa.

De asemenea, Microsoft a ajuns insignifianta in domeniul smartphone-urilor, dupa ce a avut un avantaj initial. Ba mai mult, compania a pierdut un aliat puternic in HTC, care acum isi realizeaza marea majoritate a veniturilor din telefoane Android, chiar daca este, deocamdata, cel mai mare producator de dispozitive WP7.
Microsoft a hotarat ca trebuie sa joace agresiv pentru a nu pierde avantajele date de inca popularele sale sisteme de operare Windows si a suitei Office si utilizeaza imensa “pusculita” de 50 de miliarde de dolari pentru a face achizitii. Saptamana trecuta, colosul a anuntat preluarea Skype pentru 8,5 miliarde de dolari. Mai trebuie mentionat si ca actualul director al Nokia, Stephen Elop, a venit de la Microsoft.

De ce o preluare?

Inca de acum cateva luni scriam ca picajul in care a intrat Nokia este atat de mare incat la un moment dat Microsoft va trebui sa cumpere compania pentru a putea pune in practica parteneriatul stabilit, astfel incat sa devina relevanta in lumea mobila.
Asta va strica cel mai probabil relatiile Microsoft cu ceilalti parteneri ai sai ce fac telefoane WP7, precum Samsung, Dell si HTC.

Sursa: Engadget
Sursa foto: noknok.tv

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] ce am postat aceasta ipoteza inca de la inceputul anului. Ulterior o serie de zvonuri aratau ca Microsoft vrea sa cumpere divizia de telefonie cu 19 miliarde de dolari. Ba chiar si Samsung ar fi vrut Nokia. Acum normal ca achizitia are sens, din moment ce telefoanele […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.