HP inventeaza serverele cu procesoare de netbook

Scris de

Hewlett-Packard a lansat Moonshot, un server revolutionar, care foloseste procesoare destinate netbook-urilor, tabletelor sau smartphone-urilor.

Acestea folosesc acum cipuri Intel Atom, insa in viitor vor fi disponibile si alte procesoare oferite de Advanced Micro Devices (AMD), Applied Micro, Texas Instruments si Calxeda, acestea din urma fiind bazate pe arhitectura ARM.
In fapt, HP a vrut inca de acum un an si jumatate, de cand a demarat proiectul, sa foloseasca procesoare ARM, aceleasi care se gasesc in smartphone-uri si tablete datorita consumului mic. Intre timp a preferat sa aduca mai intai de toate versiunea cu procesoare Atom datorita faptului ca exista software disponibil.
Chiar si asa Moonshot foloseste 89% mai putina energie decat serverele traditionale, ocupa cu 80% mai putin spatiu si costa cu 77% mai putin. Si este cu 97% mai putin complex.

Datorita aranjamentului modular 1.800 de servere pot fi inghesuite rack ce altminteri ar fi fost ocupat de doar 128 servere. Pretul porneste de la 61.875 dolari, in care sunt incluse carcasa, 45 de servere HP ProLiant Moonshot si un switch integrat. Dispozitivul partajeaza intre componente sursa de energie, sistemul de racire si partea de retelistica. Moonshot va rula Linux dar este compatibil si cu Windows si VMWare.

IBM este lider pe piata mondiala de 51,3 miliarde de dolari a serverelor iar HP se claseaza pe pozitia secunda. Oracle ironiza recent performantele serverelor IBM, bazate pe arhitectura Power PC, care sunt mult mai slabe fata de propria sa oferta, bazata pe procesoare SPARC. Problema este ca giganti ca Facebook si Google, care au nevoie de centre imense de date pentru serviciile pe care le ofera, au inceput sa isi proiecteze singure serverele. HP vrea sa isi vanda noul produs retelelor de socializare, companiilor care ofera servicii de cloud computing sau furnizeaza servicii destinate dispozitivelor mobile.

Veniturile HP din vanzarea de servere au fost de 14,1 miliarde de dolari anul, in scadere cu 7,5%. Gigantul incearca sa isi revina dupa scaderea rapida a vanzarilor de calculatoare si imprimante, punctata de schimbarea a patru directori general in trei ani. In aceasta perioada HP a achizitionat Palm dar a dat chix cu smartphone-urile si tabletele bazate pe WebOS. In acelasi timp, a cumparat Autonomy pentru 11,7 miliarde de dolari, pentru ca apoi sa ii rescrie in minus valoarea si sa produca pierderi imense. Intre timp au avut loc tot felul de spasme, precum ideea de a vinde divizia de PC-uri…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Topnuz.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] read MORE slug: hp netbook Posted in: notebooks.Tagged: Netbook. Last Modified: April 10, 2013 ‹ Intel Core i5-3570K Quad-Core […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.