DigiTimes: Microsoft va unifica Windows 8 cu Windows Phone

Scris de

Microsoft dezvolta Windows Blue ca un proiect independent care va unifica Windows 8 cu Windows Phone, scrie DigiTimes.

Astfel, Windows Blue ar fi dezvoltat de o echipa separata atat de divizia Windows cat si de cea care se ocupa de Windows Phone iar scopul final este sa fuzioneze cele doua sisteme de operare pentru a putea concura mai bine impotriva Android si Chrome OS de la Google, mai scrie publicatia.
Potrivit sursei citate, Microsoft este preocupata de cooperarea tot mai mare pe care producatorii de calculatoare o au cu Google in privinta realizarii de laptopuri bazate pe Android. Acestia si-ar fi listat drept confidentiale proiectele pentru a le feri de presiunea/influenta Microsoft.
Cu toate acestea, fuziunea celor doua sisteme de operare va pune mari dificultati celor doi giganti deoarece trebuie integrate multe tehnologii. Saptmana trecuta au aparut pe internet informatii ca Google va lansa la sfarsitul anului un Androidbook, adica un laptop cu Android.

Ce trebuie fuzionat

Microsoft trebuie sa integreze Windows 8 cu Windows Phone din cauza ca are in acest moment doua sisteme de operare pe arhitectura ARM. Pe langa sistemul destinat mobilelor exista si Windows RT, care nu este altceva decat Windows 8 transbordat pe ARM. Problema este ca Windows RT si Windows Phone au magazine diferite de aplicatii. Adica un dezvoltator trebuie sa scrie aplicatia de doua ori iar un utilizator sa o cumpere de doua ori, atat pe telefon cat si pe tableta.
De asemenea, are si cerinte hardware diferite: WP8 nu ruleaza decat pe procesoare Qualcomm, in timp ce WinRT suporta si Nvidia si Texas Instruments. In privinta ecranelor, WP8 suporta rezolutie 1280 x 768, care s-ar scala bine pe o tableta de 7 inci, pe cand WinRT necesita un minim de 1024 x 768 dar se recomanda 1366 x 768. Nu mai vorbim de faptul ca sistemul de operare ocupa circa 16 GB pe o tableta cu Windows RT, ceea ce ar face foarte scump de produs gadgeturile de 7 inci. O alta neconcordanta ce trebuie rezolvata de Microsoft o constituie faptul ca exista pe WinRT o versiune de Office optimizata pentru ecrane tactile, in timp ce pe Windows 8 nu exista pentru interfata moderna.
In fine, o integrare ar putea face ca procesoarele Intel Atom sa poata rula pe Windows Phone.

Microsoft nu trebuie, insa, sa repete greselile trecutului, cand a lasat utilizatorii cu ochii in soare. Mai precis, la trecerea de la Windows Mobile la Windows Phone 7 vechile dispozitive nu au putut primi noul sistem de operare si nici nu rulau aplicatiile acestuia; acelasi lucru a fost facut anul trecut la trecerea intre WinPho 7 la WP8.
Daca Windows Blue nu va putea rula pe hardware-ul actual iar cei interesati trebuie sa cumpere din nou alte calculatoare, tablete si telefoane atunci Microsoft isi taie singura craca de sub picioare.

Care este planul Google

Google ar putea sa adauge un mod desktop in Android, asa cum avea Motorola cu webtop-ul sau, pentru ca Android sa se transforme intr-un adevarat inlocuitor de laptop. Anul trecut Google a achizitionat suita QuickOffice. O dezvoltare a acesteia ar duce la un asalt asupra Microsoft Office, cealalta gasca de aur a gigantului din Redmond. Deja Android suporta rezolutii mari iar tableta Nexus 10 este un bun exemplu. Browserul Chrome e si el prezent pe platforma, ca si serviciile de stocare online prin cloud computing. Trebuie mentionat ca Android suporta acum procesoarele Intel iar cipurile ARM devin si ele din ce in ce mai puternice, asa ca Google are toate ingredientele pentru a provoca Microsoft in privinta Windows si Office.
Producatorii de calculatoare abia asteapta sa imbratiseze o alternativa deoarece ar putea reduce costurile cu licentele iar produsele s-ar ieftini, ceea ce le-ar creste vanzarile.

Sursa: DigiTimes
Sursa foto: The Verge

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.