Asus, Dell, Lenovo si Samsung vor lansa dispozitive Windows RT

Scris de

Panica la Microsoft: dupa ce Tohiba si HP au anuntat rand pe rand ca se vor axa doar pe dispozitivele Windows 8 pe platforma x86 iar seful Acer a criticat virulent decizia gigantului din Redmond de a lansa tableta Surface, compania a considerat de cuviinta ca e cazul sa-si arate asii din maneca.

Mike Angiulo, vicepresedinte al echipei Microsoft pentru Ecosistem si Planificare, a scris pe blogul Microsoft ca Asus, Dell, Samsung si Lenovo vor livra produse bazate pe sistemul de operare Windows RT si procesoare ARM. Acestea nu vor fi neaparat tablete, ci si dispozitive convertibile precum Lenovo Yoga sau hibrizi laptop-tableta in stilul Asus Transformer. De asemenea, Qualcomm are de gand sa provoace dominatia Intel prin smartbook-uri, laptopuri usoare care sa rivalizeze ultrabook-urile promovate de Intel sau MacBook Air de la Apple.

Initial Microsoft a cerut ca producatorii de procesoare Nvidia, Qualcomm si Texas Instruments sa se alieze cu maxim doi fabricanti de calculatoare pentru a se asigura ca gadgeturile vor fi de calitate.
Astfel, Nvidia a ales Asus si Lenovo, Texas Instruments a convins Toshiba iar Qualcomm a ales Samsung si Hewlett-Packard.
Insa de la dorinta la putirinta e cale mare iar de la calitate Microsoft e acum pe drumul spre singuratate. Mai intai, HP, cel mai mare producator de PC-uri din lume, a anuntat ca renunta la varianta ARM si ca se va concentra doar pe oferta x86. Asta a facut ca locul sau sa fie preluat de catre Dell.

Razmerita calculatoristilor

Cu putin timp inainte, un anunt al Toshiba arata anularea planurilor de a fabrica aparatele din cauza intarzierilor intampinate in obtinerea componentelor. Compania nu a mentionat componentele pe care nu le-a putut obtine insa acum va folosi doar silicoane Intel si Advanced Micro Devices (AMD). De asemenea, JT Wang, directorul Acer, a atacat Microsoft intr-un limbaj foarte virulent in privinta deciziei sale de a intra pe piata tabletelor. Razmerita calculatoristilor vine din faptul ca Microsoft le rapeste “obiectul muncii”, Acer neprimind permisiunea de a lucra la gadgeturi cu Windows RT deoarece nu a fost inclusa in program. Nici Dell nu se simte prea bine si a lansat un laptop cu Ubuntu.

Mai mult, acestia se vad inghesuiti intre Apple – care are o cota gigantica de piata prin iPad pe sectorul tabletelor si nou-venitii Amazon, Google si Microsoft, care controleaza sistemele de operare si o pleiada de servicii online. Concomitent HTC a fost lasata pe dinafara de Microsoft iar o alta absenta notabila este Sony – cu care deja se dueleaza la maxim pe zona de console video. Microsoft a recunoscut intr-un document trimis pietei de capital ca lansarea propriilor tablete ar putea aliena producatorii de PC-uri si ar afecta atasamentul acestora fata de Windows. Pe de alta parte mai toti au incercat deja sa realizeze tablete Android si nici macar n-au zgariat iPad.

Samsung, urmatoarea evadare?

Pe de alta parte, in curand si Samsung ar putea sa lase balta WinRT (de la “Runtime”-nr.) deoarece Microsoft nu a optimizat softul si pentru procesoarele sale, mai ales ca noul Exynos 5 cu arhitectura Cortex A15 este impresionant. Chiar daca a mai utilizat inainte cipuri Qualcomm si Nvidia in smartphone-urile si tabletele sale, e ilogic pentru Samsung sa nu foloseasca propriile procesoare, mai ales ca banii se scurg la competitori.

Vom vedea pe 26 octombrie ce se intampla…

Sursa: Engadget
Sursa foto: Phone Dog

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] In final o vor pati atat cumparatorii de calculatoare desktop si laptopuri, cat si proprii sai parteneri hardware, care isi vor vedea vanzarile afectate din cauza imaginii negative ce se va crea. Problema centrala este ca, in fapt, Microsoft lanseaza in acelasi timp trei sisteme de operare, o tableta si aduce si un update pentru controlul de bord al consolei Xbox 360. Avem, asadar, noul Windows 8, Windows RT pentru tablete, Windows Phone 8 pentru smartphone-uri, plus tabletele Surface. Scopul este o integrare mai buna, insa aceasta va duce la efecte nedorite. Pe langa Surface RT, mai multe companii vor lansa concomitent produse bazate pe procesoare ARM: Asus si Lenovo vor folosi cipuri Nvidia iar Dell si Samsung se vor baza pe Qualcomm. […]

  2. […] si-a anuntat intentia de a intra pe piata hardware. Acer a fost cel mai vocal critic, in vreme ce HP si Toshiba au renuntat la realizarea de tablete bazate pe Windows RT, varianta destinata cipurilor ARM. Toshiba si-a motivat strategia prin lipsa de componente, insa nu […]

  3. […] Mobile pentru smartphone-uri.  Este interesant de notat ca si Intel da o palma Microsoft pentru lansarea Windows pe arhitectura ARM. Microsoft a criticat Intel ca nu produce procesoare destul de economice energetic, in timp ce […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.