Coltul analistului: Marea mascarada de la Microsoft

Scris de

Desi Steve Ballmer se lauda ca Microsoft a reinventat PC-ul o data cu lansarea Windows 8, strategia gigantului se va lasa cu victime nevinovate din cauza confuziei pe care utilizatorii o vor face intre produsele sale.

In final o vor pati atat cumparatorii de calculatoare desktop si laptopuri, cat si proprii sai parteneri hardware, care isi vor vedea vanzarile afectate din cauza imaginii negative ce se va crea.
Problema centrala este ca, in fapt, Microsoft lanseaza in acelasi timp trei sisteme de operare, o tableta si aduce si un update pentru panoul de control (dashboard -nr) al consolei Xbox 360. Avem, asadar, noul Windows 8, Windows RT pentru tablete, Windows Phone 8 pentru smartphone-uri, plus tabletele Surface. Scopul este o integrare mai buna, insa aceasta va duce la efecte nedorite.
Pe langa Surface RT, mai multe companii vor lansa concomitent produse bazate pe procesoare ARM: Asus si Lenovo vor folosi cipuri Nvidia iar Dell si Samsung se vor baza pe Qualcomm.

Dezamagiri la Windows RT

Pe de o parte, multi dintre cumparatorii tabletelor sale sau smartbook-urilor cu Windows RT le vor cumpara fix pentru ca se cheama “Windows”, insa vor fi dezamagiti atunci cand vor incerca sa instaleze pe ele aplicatii clasice precum Photoshop, Illustrator, Outlook, Windows Media Player, programe complicate de editare video, software pentru programatori, baze de date sau software dedicat, creat in interiorul multinationalelor ori universitatilor. Ei bine, nu vor putea, pentru ca Windows 8 si Windows RT sunt sisteme de operare total diferite iar softurile scrise pentru unul nu vor rula pe celalalt. Si viceversa. De asemenea, versiunea de Office cu care vine este incompleta si va mai dura un an pana cand Microsoft va reusi sa o aduca la acelasi nivel cu cea full.

Microsoft se bazeaza fix pe celebritatea brandului Windows din zona de calculatoare pentru a conferi produselor avantaje asupra concurentei, astfel incat sa recupereze terenul pierdut in fata Apple pe segmentul tabletelor. De asemenea, vor fi foarte nefericiti atunci cand vor vedea ca aplicatiile se pot instala doar prin Windows App Store si ca, initial dupa lansare, nici nu vor fi prea multe. Deja site-urile de specialitate au scos o lista lunga de aplicatii importante care nu exista: Facebook, Twitter, Foursquare, Dropbox, Mint, PageOnce, TripIt, NPR, Angry Birds, Draw Something, Words with Friends, Temple Run, Spotify, Springpad, Remember the Milk, Amazon, Instapaper, Pocket, Flipboard, Steam, Instagram, Nook, Zinio si Rdio, dupa cum scrie Engadget. Culmea ironiei este ca Ballmer este cunoscut pentru celebra sa mascarada cu “Developers, developers, developers”

Arata la fel dar sunt din lumi diferite

Culmea este ca Windows 8 si Windows RT arata la fel. Ba mai mult, utilizatorii vor vedea si tablete cu Windows 8 si zeci de reclame la ele, care vor arata la fel ca Win RT dar vor face mult mai mult. Iar explicatiile trebuie sa fie date pe indelete, mai ales cand pui pe masa sute sau mii de euro pe un gadget. Pe de o parte pe Windows 8 poti instala programe si jocuri de unde vrei, pe WinRT doar din magazinul Microsoft; pe de alta parte WinRT nu are compatibilitate cu vechile aplicatii; in final, unele vor rula doar procesoare x86, altele doar ARM.

Cei care folosesc desktop-uri si laptopuri obisnuite vor fi lasati si ei in ceata. Si asta pentru ca Microsoft a eliminat butonul Start din sistemul de operare iar interfata primara este cea cu Tile-uri, fosta Metro. Adica o serie de patrate si dreptunghiuri care se schimba neintrerupt. Imaginati-va propria mama utilizand un calculator cu Windows 8 si va veti da seama despre ce vorbesc. Stiu, puteti zice ca fiecare trebuie sa stie ce cumpara, dar ganditi-va ca marea majoritate a celor care folosesc PC-uri nu sunt power-useri si nici entuziasti in ale tehnologiei. Ganditi-va de cate ori a trebuit sa instalati Windows XP pentru o colega care credea ca daca stergi iconita de Internet Explorer inseamna ca nu mai are net… Nu va faceti iluzii, acestia sunt cei mai multi. Iar ei cumpara de la magazin ce li se ofera, nu stau sa se intereseze pe net. Si vor primi de-acum inainte calculatoare si laptopuri cu Windows 8 preinstalat.

Utilizatorii simpli vor uri noua interfata

De altfel, nici nu merita upgrade-ul de la Windows 7 la Windows 8 decat daca vrei sa iti scoti peri albi, caci modul desktop nu aduce imbunatatiri semnificative fata de versiunea anterioara. Oamenii opun rezistenta la schimbare, mai ales daca totul functioneaza bine. Exista sute de milioane de oameni care au Windows XP si Internet Explorer 6 iar Microsoft inca se chinuie sa ii convinga sa faca upgrade. Interfata Metro va fi un cosmar pentru oamenii simpli. In fapt, expertii deja au avertizat ca utilizatorii vor uri noua interfata: Raluca Budiu de la Nielsen Norman Group a declarat pentru Laptop Magazine ca mai mult de un miliard de utilizatori s-au obisnuit cu experienta Windows din ultimii 17 ani (de la Windows 95) incat vor avea dificultati masive in a trece la Windows 8. In fapt, Microsoft incearca sa renunte la desktop si sa controleze ecosistemul tot mai strans, ceea ce a atras deja critici inclusiv din industria jocurilor, de la nume grele ca Valve, Activision Blizzard sau creatorul Minecraft.

Multinationalele nu vor trece la Windows 8 prea curand

Mai mult, multinationalele din intreaga lume nu vor trece rapid la Windows 8 deoarece noua interfata este mai mult o “jucarie” si o distragere a atentiei, pe cand acestea folosesc Windows pe segmentul de productivitate. Jakob Nielsen, si el de la Nielsen Norman Group, spune oamenii vor avea greutati in a trece de la ecranul de start bazat pe Tile-uri la modul desktop normal. Multinationalele nu-si permit asta, deoarece scade productivitatea angajatilor.
Ceea ce ne duce la urmatoarea problema: producatorii de calculatoare vor incepe sa aibe probleme tot mai mari. Deja Hewlett-Packard si Dell se indeparteaza tot mai mult de calculatoare si se reorienteaza catre servicii IT si software, fix din cauza ca tabletele erodeaza vanzarile de PC-uri. Altii ca Acer se confrunta cu probleme financiare. In fapt, singurii producatori care si-au crescut vanzarile sunt Lenovo si Asus. Cu cat companiile vor amana trecerea la Windows 8, cu atat situatia producatorilor se va inrautati, pana cand, eventual, unii se vor retrage de pe aceasta piata, altii vor fuziona iar altii vor falimenta.

Apple a incercat aceeasi momeala

Si Apple a incercat aceeasi schema in 2007, cand Steve Jobs spunea in lansarea iPhone ca acesta ruleaza Mac OS X. Nimeni nu mai pretinde acum ca OS X e acelasi cu iOS, dupa cum la Google nimeni nu pretinde ca Chrome OS este acelasi lucru cu Android.
Or, Microsoft intretine aceasta confuzie, desi singurele dispozitive pentru care interfata Metro e potrivita pentru Windows 8 sunt hibrizii laptop-tableta sau desktop-urile all-in-one cu ecran tactil. In rest, pe laptopuri si desktopuri, e doar o paguba si o grija in plus. O vorba veche spune asa: “If ain’t broke, don’t fix it”.

Timpul va arata daca Microsoft va castiga pariul la aceasta “ruleta ruseasca”. Problema este ca fix timp nu are…

Sursa: RENNE
Sursa foto: rumpitekno.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (7)

 

  1. alexandru says:

    Draga comentatorule, sincer ? Te repezi, cam ca fata mare la maritat… Sa zic si de ce. Sunt un fan al tehnologiei dar cedez greu la schimbari, aici ai perfwcta dreptate ca oamenii raman in “ciorba” lor acolo si considera ca e ok asa. Dar a considera ca XP ul sau 7 este mai ok decat 8 ca si functionalitate este o mare greseala, de fapt cred ca nici nu ai rulat cateva zile in sistem. Eu sunt de vreo 2 luni zi de zi la office si Rupe !!!! Nu sunt nici angajatul lui MS nici dusmanul lui iOS. Totul pleaca de la cum iti faci treaba cu el. Se misca senzational, eate extrem de optimizat – pt cine nu stie starteaza in aprox 8 sec pe un i5 cu 4 Gb ram, si este intradevar un sistem bine pus la punct. Acuma da , aste adevarat ca daca te obisnuiesti 1000 de ani cu acea fata clasica a ecosistemului W ,da , e greu acum sa te reobisnuiesti cu tile uri sau lipsa. Start ului. Iar legat deconfuzii, dragilor toate corporatiile ne tin in confuzie ca asta e sistemul acum. Lumea stie ca ia o masina ecologica si cand colo are o mega baterie cu o tona de chimicale in ea…foloseate hartie reciclata dar nu stie ca este megaprocesata ca sa se retransforme in hartie, si chimia e mult mai daumatoare decat folosirea substantelor naturale. Si exemplele pot continua la infinit… A sa nu uitam avem smartphone uri, (sunt fan Android si schimb telefoanele 1 data la 3 luni…). Nu e mai nimic smartphone e doar o cutiuta interesanta care a adunat in ea mai multe fnctii, si sustine si intretine.un defect major al omului , lenea , cred ca sunteti de acord….
    Una peste alta salut W8 si astept cu Mare Interes Surface cu W8 Pro, cea cu Ivy Bridge i5 si 4 Gb Ram. Cred ca va schimba comportamentul omului si va corecta disfunctionalitatea asta creata de cand cu tableta ca un device folositor. Scuze , daca e ceva neclar aici : eu sustin ca tableta ,orice model…, este o bashina folositoare doar pt epatarea in public sau la piscina., mall, si etc etc.
    In rest sa asteptam sa vedem ce se intampla ai ce se va alege si de aceasta noua lansare. Sunt si eu curios…
    AlexT

  2. Ai spus singur ca ai Win 8 de 2 luni, e exact situatia entuziastului care nu se aplica la clientul obisnuit. 🙂

    Din partea mea, lacomia Microsoft si a Intel va distruge tabletele Windows 8. Fiecare vrea marje de cate 60-65%, ceea ce e o aiureala. Pana acuma fiecare si-a permis pentru ca nu aveau concurenti, Linuxul era prea tehnic pentru oamenii simpli iar AMD nu facea nicio branza desi incerca.
    Dar de cand au aparut Apple/iOS si Google/Android si a progresat arhitectura ARM, totul se reseteaza.
    O sa fie ceva interes timp de 2 luni, pana la Sarbatori, ca e lumea curioasa ce si cum. Dar astia sunt tot entuziasti. Cand vor lua mama cu tata un calculator cu Windows 8 sau departamentul IT de la o multinationala vine cu upgrade-ul, o sa avem o gramada de oameni care se uita ca vitelul la poarta noua.

    In plus, pentru corporatiile care au trecut deja la Windows 7 nu e nicio branza Windows 8, pentru ca oricum nu se poate face productivitate in interfata Metro. Ba mai mult, te incurci cu lipsa butonului Start sau a vechilor comenzi.

    Marea amenintare va fi Android 5.0, cand Google va face un mod desktop in sistemul de operare, sau il va fuziona cu Chrome OS si va rula quad-core Cortex A15. Producatorii hardware vor vedea ca e un mod de a economisi 100 de dolari la fiecare bucata produsa, consumatorii vor cumpara pentru ca e mai ieftin.
    Decat un Surface RT de 499 dolari, mai bine un Nexus 7 si un Samsung Chromebook.

    La fel se entuziasma lumea si cand a facut Nokia parteneriat cu Microsoft pentru Windows Phone. Au fost, totusi, cativa rationali care au pus la indoiala miscarea si acum se vede ca au dreptate.

    Desigur, fiecare ramane la parerea lui.

  3. […] a fost cea mai mare schimbare a Windows de la versiunea 95 incoace. Concomitent, Microsoft a adus pe piata si Windows RT, o platforma destinata dispozitivelor cu […]

  4. […] Asa se intampla cand incerci sa impusti doi iepuri dintr-un foc… Si nu e ca si cum n-ar fi fost avertismente. […]

  5. […] si simplu Microsoft a facut o struto-gaina si acum se intreaba de ce nu poate sa zboare… Sursa: All Things Digital Sursa foto: […]

  6. […] e de vina? Pe langa confuzia creata printre clienti, lucru pentru care Microsoft a fost avertizata inca din toamna anului trecut, alti doi sunt calaii: Android si Intel. Android a ajuns acum sa domine si piata […]

  7. […] Sony de pe piata PC-urilor confirma “predictiile” enuntate de RENNE, legata de iesirea unor producatori din acest […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.