Lenovo, aproape de a detrona HP in industria calculatoarelor

Scris de

Hewlett-Packard (HP) se mentine pe primul loc in topul producatorilor de calculatoare din lume, insa distanta e incredibil de mica fata de Lenovo.

Atat Gartner, cat si IDC si-au dat publicitatii ultimele estimari si, desi masoara diferit cotele de piata, ambele arata ca distanta se micsoreaza pe zi ce trece intre cele doua companii.
Per total, Gartner estimeaza ca piata PC-urilor a fost de 87,47 milioane de calculatoare in al doilea trimestru, cu o fractiune sub cele 87,6 milioane din perioada corespunzatoare a anului trecut. HP a vandut 13,04 milioane de calculatoare, ceea ce echivaleaza cu o cota de piata de 14,9% la nivel planetar. Grupul chinez Lenovo, care a achizitionat acum cativa ani divizia de PC-uri a IBM, a vandut 12,82 milioane de unitati – adica 14,7% din piata. Partea importanta e ca vanzarile i-au crescut cu 15% datorita cresterii din China.
Conform Gartner, Lenovo a fost agresiva atat prin achizitii cat si la pret, ranind astfel HP si Dell. Batalia e similara si pentru pozitia a treia, dar intre Acer si Dell. Astfel, Acer a vandut 9,65 milioane (11% din piata) in vreme ce Dell a vandut 9,35 milioane, cu doar 0,3% in urma la cota. Pe de alta parte, “halca” obtinuta de Dell s-a micsorat cu 11% fata de anul trecut. Top 5 mai e completat de Asus.
In SUA, HP, Dell si Apple sunt pe primele trei pozitii, urmate de Acer si Toshiba. Cota de piata a Apple a urcat cu 12%.

Dincolo, IDC a estimat ca piata de PC-uri a coborat cu 0,1%, iar livrarile au fost de 86,73 milioane. In acest clasament distanta e ceva mai maricica intre HP si Lenovo, dar IDC estimeaza cresterea chinezilor la 25%. Astfel, HP a vandut 13,42 milioane de calculatoare, acontand 15,5% din “placinta”, in vreme ce Lenovo are 14,9% cu 12,89 milioane unitati date. Spre deosebire de clasamentul Gartner, Dell e mentionata pe podium, in fata Acer.

Acum e doar o problema de timp pana la detronarea HP. Aceasta si subliniaza cum jucatorii chinezi incep sa castige teren pe piata mondiala si vor deveni in curand o problema si in domeniul smartphone-urilor ZTE Corp iar Huawei este asteptat sa depaseasca Ericsson si sa devina primul furnizor de echipamente telecom din lume.

Chart: Top 5 Worldwide PC Vendors, Market Share (unit shipments)Description: Source: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, July 11, 2012Note: IDC’s Worldwide Quarterly PC Tracker provides PC market data for over 80 countries by vendor, form factor, brand, processor brand and speed, sales channel and user segment. The research includes historical and forecast trend analysis as well as price band and installed base data.For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=1Tags: Q2 2012 PC data, 2Q12, 2012Q2, Desktop, Notebook, PCAuthor: IDCcharts powered by iCharts
Sursa: All Things Digital
Sursa foto: writage.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] de calibru ale Microsoft, dupa ce anterior si IBM a scapat de divizia de PC-uri, preluata de Lenovo. In plus, cum Xbox Live vine ca parte integranta in Windows 8, Steam ar putea avea de suferit, mai […]

  2. […] vanzarilor de laptopuri, ceea ce a dus mai departe la scaderea profiturilor pentru giganti ca Hewlett-Packard si Dell. Mai departe, ca o reactie in lant, urmeaza producatorii de procesoare x86 si Microsoft, […]

  3. […] confrunta cu probleme financiare. In fapt, singurii producatori care si-au crescut vanzarile sunt Lenovo si Asus. Cu cat companiile vor amana trecerea la Windows 8, cu atat situatia producatorilor se va […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.