O prapastie se casca la picioarele Microsoft si Intel: PC-urile nu mai alcatuiesc majoritatea comenzilor pentru RAM
Scris de Daniel Ionascu
Timpurile se schimba si numai cine sta cu capul in nisip nu-si da seama. Pentru prima data din anii ’80 incoace, calculatoarele nu mai aconteaza pozitia majoritara in randul comenzilor pentru memorie RAM din industrie, potrivit IHS iSuppli.
PC-urile detin acum 49% din comenzile de RAM si vor ajunge la 42,8% la finele lui 2013, dupa inca un declin de inca 6%, potrivit estimarilor IHS iSuppli. Restul de piata este impartit in principal intre tablete si telefoane, la care se adauga console de jocuri video, DVD playere, Blu-Ray, mediabox-urile oferite de operatorii de cablu sau instalatiile industriale automatizate.
Tablete detineau 2,7% din comenzile de memorii DRAM la finele celui de-al doilea trimestru si vor ajunge la 6% pana la sfarsitul anului viitor. Livrarile de tablete vor creste cu 24% in trimestrul al treilea si cu 55% in perioada Sarbatorilor de iarna. Spre comparatie, livrarile de laptopuri vor urca cu doar 9%, respectiv 12% in aceleasi perioade.
Telefoanele mobile experimenteaza o crestere si mai mare, acontand acum 13,2% din piata DRAM si vor ajunge la 19,8% in 2013. Portia combinata a acestor doua categorii va ajunge la 26,7% la sfarsitul lui 2013, aproape dublu fata de cei 14,1% de la inceputul acestui an.
Cipurile DRAM stocheaza pe termen scurt informatiile cu care opereaza un PC; in contrapartita hard-disk-urile si cipurile NAND sunt folosite pentru stocarea pe termen lung a filmelor, muzicii, emailurilor, fotografiilor, jocurilor sau a altor date.
Lansarea iPad in 2010 de catre Apple a dus la canibalizarea vanzarilor de laptopuri, ceea ce a dus mai departe la scaderea profiturilor pentru giganti ca Hewlett-Packard si Dell. Mai departe, ca o reactie in lant, urmeaza producatorii de procesoare x86 si Microsoft, care vinde licente pentru sistemul de operare Windows. Intel a avertizat recent de scaderea veniturilor pe trimestrul al treilea fata de estimarile initiale.
Concomitent, popularitatea Android pe telefoane si explozia vanzarilor de smartphone-uri afecteaza cei doi giganti deoarece acestea folosesc in marea majoritate procesoare ARM. Ambele companii au lansat recent initiative pentru a recuceri aceste piete. Intel a portat Android pentru procesoarele sale Atom, care se gasesc acum in cateva smartphone-uri si tablete. Microsoft a lansat sistemele de operare Windows Phone 8 si Windows RT pentru tablete. Cotele lor de piata sunt insignifiante.
Iar un grafic realizat de catre compania de consultanta Asymco arata cu adevarat dimensiunea dezastrului ce se prefigureaza, cu Apple si Google in prim-plan printre calai.
Etichete: Android, Apple, Asymco, automatizare, Blu-Ray, calculatoare, console, DVD player, extern, Google, industrie, Intel, Intel Atom, iPad, iSuppli, laptopuri, Microsoft, procesoare, RAM, recomandari, recomandari IT, sisteme de operare, smartphone, stiri, tablete, Windows 8, Windows Phone 8, Windows RT