Luna nu este atat de prietenoasa pe cat se credea

Scris de

LunaStudii recente facute de o echipa internationala de cercetatori arata ca satelitul natural al planetei noastre este toxic pentru oameni.

Cu alte cuvinte, se pare ca nu doar atmosfera de acolo nu prea prieste, dar Luna insasi poate pune in pericol sanatatea. Acum nu va ganditi ca putem pati ceva, de aici de pe Pamant. Oamenii de stiinta au facut cercetari cu privire la efectul Lunii asupra sanatatii si asta in cazul in care vom trimite astronauti acolo pentru o perioada mai lunga de timp, in scopuri stiintifice. Pana acum, astronautii au petrecut un timp relativ scurt pe Luna. Cu toate acestea, praful lunar nu a priit, cum se poate vedea in cazul astronautilor din misiunea Apollo.

Studiile facute asupra prafului lunar au aratat ca acesta poate afecta sistemele respirator si cardiovascular. Acest fapt se datoreaza texturii prafului care, vazut la microscop, are aspectul unor ace. Si deci, nu-i de mirare ca poate afecta corpul uman in acest fel. Mai mult decat atat, poate mari riscul de cancer si poate vatama pielea si ochii.

Cu alte cuvinte, imaginati-va ca inaintati printr-un desert iar ca firele de nisip sunt niste ace microscopice. Mai mult decat atat, cum forta gravitationala a Lunii este mult mai slaba decat cea a Pamantului, nu tot nisipul este pe jos, ci si pluteste in aer. Iar acolo sus, daca un fir de praf lunar ajunge in ochiul tau, nu te poti grabi la un oftalmolog si deci consecintele pot fi foarte neplacute.

Administratorul Institului de Geostiinta Planetara din cadrul Universitatii din Tenesee a declarat ca praful lunar este atat de abraziv ca a reusit sa uzeze cizmele astronautului Harrison “Jack” Schmitt. Acestea erau facute din trei straturi de material ce se asemana cu kevlar-ul.

Evident, aceste probleme pot fi trecute cu vederea, infruntate si se pot chiar gasi solutii pentru combaterea lor dar parca altfel vedem acum Luna, stiind ca nu mai este tocmai doar o sursa de lumina nocturna si un satelit inofensiv.

Sursa: Dvice
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.