SUA reiau relatiile diplomatice cu Myanmar

Scris de

Pentru prima data dupa 22 de ani, un ambasador american si-a preluat functia in Myanmar, semn ca strategia birmaneza a functionat. Ba mai mult, dupa Uniunea Europeana care, la sfarsitul lunii, a ridicat, pentru un an, sanctiunile impotriva Myanmarului, cu exceptia embargoului asupra armelor,  si SUA a autorizat comertul cu Naypydaw.

Pentru noul govern birmanez, compus in mare majoritate din generali ai vechii dictaturi, reluarea relatiilor diplomatice cu SUA a reprezentat obiectivul principal al politicii sale reformatoare.

Departamentul American al Trezoreriei va trebui sa emita doua licente pentru a autoriza investitiile si oferirea produselor financiare Myanmarului. Totusi, Washingtonul trebuie sa gaseasca un echilibru intre dorinta de a recompense guvernul birmanez pentru progresele facute si necesitatea de a controla ritmul ridicarii sanctiunilor. Intreprinderile americane vor trebui sa furnizeze rapoarte detaliate ale acordurilor incheiate in Birmania.

Actualmente, Birmania este vazuta ca o “democratie infloritoare si disciplinata”, condusa de o junta militara care s-a autodizolvat si care s-a transformat in martie 2011 intr-o putere civila.  In ciuda faptului ca sunt protejati de o lege care le da dreptul sa manifesteze, birmanezii nu beneficiaza, in realitate, de acest lucru. Sindicatele, desi recunoscute official, nu indreznesc sa apere drepturile muncitorilor, iar cenzura, desi mai redusa, impiedica jurnalistii si artizanii sa isi desfasoare activitate, acestia depinzand de decretele guvernamentale.

In pofida reformelor economice, Birmania nu beneficiaza de un sistem financiar adecvat, nici de o justitie independenta, aflandu-se si astazi in conflict cu multe dintre minoritatile entice. Raportul recent al Bancii asiatice pentru Dezvoltare arata ca, dupa ani de planificare anarhica, infrastructura este slab dezvoltata, iar  starea sistemului de invatamant este precara.

In prezent, Partidul Solidaritatii si Dezvoltarii, alcatuit din membrii fostei junte, detine majoritatea in ambele camera, neingaduind amendarea Consitutiei, indispensabila oricarui proces de democratizare real.

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: Free Actualite

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.