Microsoft: nu suntem in era post-PC, ci in era PC-plus

Scris de

Odinioara, Steve Jobs a comparat tranzitia de la desktop si laptop catre tablete ca tranzitia de la camionetele mari, de teren, folosite de fermieri la sedanurile utilizate de oraseni.

O data ce natiunea nu a mai fost preponderent agrara si s-au dezvoltat comunitatile urbane, atunci masinile au inceput sa fie mai populare. Inovatii precum cutia de viteze automata, ceva despre care nu-ti pasa prea mult intr-un pick-up, a inceput sa fie un standard. PC-urile vor fi ca pick-up-urile. Vor mai fi pe-aproape, inca vor mai fi valoroasa, dar vor fi folosite doar de putini oameni, avertiza Jobs in 2010.

Ei bine, la doi ani dupa aceasta declaratie, Microsoft inca se lupta cu ideea de era post-PC. Directorul operational Kevin Turner a declarat miercuri la Worldwide Partner Conference ca, de fapt, traim in era PC-plus. Ce-i aia?, poate va intrebati.
“Vreau sa stiti ca noi credem ca Apple a gresit. Ei au vorbit despre epoca post-PC. Ei vorbesc despre cum tableta si PC-ul sunt lucruri diferite. Dar (in) realitatea din lumea noastra, noi credem ca este complet incorect. Noi chiar credem ca Windows 8 este noua era pentru PC-plus, si credem ca este foarte strategic pentru noi sa mergem mai departe. Si credem ca poti avea un dispozitiv minunat pentru consumarea si crearea de continut si sa fie acelasi. Noi credem ca doar cu o singura apasare de buton poti sa te misti unitar in cele doua lumi. Credem ca poti avea ecran tactil, un stylus si un mouse si o tastatura. Si mai credem ca poti avea securitate si management”, a spus el.

Infatuare fara margini

Pe langa infatuarea Microsoft de a crede ca iPad e un gadget doar pentru distractie si consum multimedia, citatul de mai sus ofera de ce gigantul din Redmond va cadea de sus. Cand iPhone a fost lansat de Steve Jobs, Steve Ballmer radea ca e prea scump si ca nimeni nu vrea un dispozitiv doar cu ecran tactil. Acum cota Microsoft pe smartphone-uri e aproape non-existenta.
Specific pentru Microsoft, da, ne aflam in epoca PC-plus. Pentru ca ei extind de la calculatoare o experienta integrata catre tablete si smartphone-uri sau catre dispozitivele hibride de genul Lenovo Yoga. Importanta Windows 8/Windows RT/ Windows Phone 8 e colosala pentru Microsoft, pentru ca e singurul bilet catre viitor.
Dar insemnatatea PC-ului se va reduce tot mai mult: oamenii vor cumpara un PC la cativa ani si il vor folosi mai mult ca pe un “server” care va stoca imagini, filme si muzica, eventual vor juca jocuri cu grafica puternica. Insa restul experientei umane se va translata catre alte gadgeturi. Ganditi-va la Asus Transformer sau la varietatile de tastaturi existente pentru iPad. Numai companiile vor avea nevoie de o astfel de experienta integrata PC – tableta – smartphone. Acum Windows exista pe 75% dintre PC-urile lumii. Dar banii nu se vor mai face din calculatoare. Producatorii au probleme in a face profit din PC-uri pentru ca oamenii prefera sa cumpere iPad. Care va deveni tot mai puternic si mai destept cu timpul. Microsoft va trebui sa se declare multumita daca va avea 15% cota de piata pe tablete.

Cloud-centric, adevarata cale

Iar partea cea mai frumoasa este ca atat Apple cat si Microsoft se inseala: ne aflam in era cloud-centrica. In care platformele si sistemele de operare vor incepe sa conteze tot mai putin si vor fi inlocuite de cloud computing iar fiecare dispozitiv va fi doar un “satelit” care va gravita in jurul internetului, care va fi adevaratul creier al experientei noastre. Deocamdata oamenii echivaleaza cloud-computing-ul doar cu stocarea de date online, dar nu e doar atat. Deja Onlive si Gaikai demonstreaza ca si jocurile vor fi revolutionate. Rularea acestora se va face doar pe serverele firmei, care iti transmite cum “te joci” prin streaming, indiferent de ce dispozitiv vei avea. Tot ce iti trebuie e un abonament catre serviciile unei companii. Super-computerul Watson de la IBM a castigat concursul cu cei mai puternici adversari umani fara ca macar sa fie in incapere. Iar Siri iti da raspunsuri de oriunde ai fi. Aplicatiile vor suferi si ele un soc din partea web-ului, mai ales dupa cresterea in popularitate a HTML 5. Asteptati-va ca Google sau Amazon sa rada la urma…

Sursa: All Things Digital
Sursa foto: www.gsdfind.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

  1. […] post-PC isi arata coltii chiar daca sefii Microsoft neaga cat ii tin rarunchii. Iar efectele se pot vedea cel mai bine in sectorul […]

  2. I simply want to tell you that I am beginner to blogging and site-building and truly liked you’re blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with very good articles. Cheers for sharing with us your website page.

  3. Jane D. says:

    If it weren’t for my site translator plugin, I would’ve missed this great article. thanks for sharing this..
    J.D.

  4. […] caz ca Steve Ballmer inca mai neaga, iata un argument ca era post-PC e deja in toi: Apple face un profit atat de mare incat depaseste […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.