Windows Phone 8 aduce suport multi-procesor, ecran HD, slot microSD si NFC

Scris de

Microsoft face un pas mare pentru dezvoltarea sistemului sau de operare destinat smartphone-urilor si aduce platforma aproape la zi cu ceea ce ofera Apple, prin iOS, si Google, cu Android.

Gigantul software a anuntat ca acum Windows Phone 8 are suport si pentru procesoare dual-core, quad-core, ba chiar si multi-core cu pana la 64 de nuclee. De asemenea, rezolutia ecranului va fi disponibila in trei variante, fata doar una in momentul de fata. Vor fi disponibile rezolutiile de 800 x 480 – disponibila acum pe Windows Phone 7 in format 15:9, dar si mai marile 1280 x 720 (format 16:9) si 1280 x 768 ( format 15:9), pentru cei dornici de ecrane-gigant.
Vor mai rasari si sloturi pentru cresterea stocarii, prin disponibilitatea cardurilor SD detasabile. Aceasta a fost pana acum una dintre marile critici la adresa Microsoft si a producatorilor de telefoane cu Windows Phone 7. Este prezent si un cip NFC pentru plati online cu telefonul sau transfer rapid de date. “Google are partea de plati NFC, Apple are Passbook (care stocheaza datele bancare ale cardurilor de credit-nr), noi le avem pe amandoua”, s-a laudat Greg Sullivan, manager de produs pe Windows Phone.
Mai sunt disponibile in noua versiune integrarea cu Skype, Microsoft facandu-se anterior de ras deoarece detine aceasta companie dar produsele sale nu erau compatibile cu WP7 insa rulau perfect pe Android.

Grafica DirectX
Un mare plus este disponibilitatea graficii DirectX pe noua generatie si usurinta cu care dezvoltatorii pot porta aplicatii si jocuri pe noua platforma. Acest lucru se datoreaza faptului ca Windows Phone 8 si Windows 8 impart acelasi nucleu, numit Windows Core. Gratie utilizarii kernelului NT, telefoanele impart acelasi sistem de fisiere si driverele cu viitoarele tablete realizate pe Windows RT.

Personalizare
Un nou ecran de start, mult mai personalizabil va fi si el disponibil, tile-urile putand avea acum mai multe dimensiuni si culori. Si aceasta a fost o critica la adresa companiei, pe ideea ca nu a evoluat tehnologia atat de mult pentru ca Microsoft sa puna cateva patrate pe ecran.

Aplecare catre corporatii
Concomitent, colosul incearca sa atraga si corporatiile drept clienti, anuntand o serie de caracteristici specifice: encriptie BitLocker, managementul dispozitivelor si aplicatii Office. Aici este o zona unde Microsoft poate avea o paine de mancat, deoarece dispozitivele BlackBerry nu mai au popularitatea de odinioara iar companiile incep sa foloseasca tot mai mult iPhone.

Nokia Maps
Datele Navteq vor fi baza pentru Nokia Maps, care vor inlocui Bing Maps pe intreaga platforma. Vor fi prezente hartile offline, navigatia turn-by-turn iar aplicatia va avea o acoperire globala mai buna, zone unde Bing scartaia anterior. Aceasta pare o caracteristica negociata inca de acum un an si jumatate, de cand Nokia a negociat trecerea in barca Windows Phone. Nokia a mai anuntat ca va elabora un software care va da posibilitatea realizarii de tethering pe modelele Lumia 710 si Lumia 800.

Windows Marketplace are 100.000 de aplicatii
O alta veste mare este ca Windows Marketplace, magazinul online de aplicatii si jocuri al Microsoft, a ajuns la un numar cu sase cifre. Mai exact, a trecut bariera de 100.000. Iar cele mai noi “cuceriri” sunt Draw Something si Words With Friends de la Zynga. De asemenea, va fi disponibil Internet Explorer 10.
Desigur, comparativ cu App Store si Google Play este inca foarte departe, dar partea buna este ca a depasit BlackBerry World, singurul contracandidat viabil pentru pozitia de al treilea ecosistem. In plus, Microsoft are o situatie financiara mult mai solida decat Research in Motion.
Microsoft a recunoscut oficial si ca actualele dispozitive cu Windows Phone 7 nu vor primi noua generatie, ceea ce presa a intuit deja de cateva luni. Partea buna este ca mare parte din noile elemente de interfata si unele de functionare din Windows Phone 8 vor fi disponibile si pe actualele smartphone-uri printr-un update la Windows Phone 7.8. Partea proasta este ca cine isi cumpara acum un telefon Lumia sau orice alt model disponibil cu WP 7 este, practic, pacalit. Noii clienti vor fi “consumatori captivi”. Informatia nu e deloc noua, inalti reprezentanti ai Microsoft fiind luati cu gura pe dinainte in luna aprilie. Platforma va fi lansata in toamna, o data cu Windows 8 pentru PC-uri si Windows RT pentru tablete iar cele mai noi dispozitive vor fi pe rafturile magazinelor la timp pentru Sarbatorile de Iarna.

Partenerii: Nokia, Huawei, Samsung, HTC
Microsoft a mai anuntat si principalii parteneri pentru punerea in vanzare a noului sistem de operare. Acestia sunt Nokia – cu care are un parteneriat extins, dar si Samsung si HTC – care platesc sume de bani pentru patentele Microsoft folosite in Android. Surprinde prezenta Huawei, cu care Microsoft avea la un moment dat o serie de scrasnete din cauza patentelor; de asemenea surprinde si lipsa ZTE Corp, care tocmai recent isi anunta sprijinul pentru Windows Phone. LG a anuntat recent ca nu va mai produce noi telefoane pe platforma din cauza insuccesului la vanzari, iar Dell, Acer si Fujitsu sunt jucatori prea mici sa conteze.

Ce lipseste
Momentan, doar procesoarele Qualcomm sunt suportate, astfel ca in continuare va fi practic un monopol, desi se anuntase ca si cele ST-Ericsson vor aparea in program. Ganditi-va ca pe Android concurenta producatorilor de procesoare a dus la scaderea preturilor, astfel ca in final au beneficiat consumatorii. Pe Android gasim de la companii mari Nvidia, Texas Instruments si Samsung pana la o puzderie de producatori mai mici, precum Broadcom, Freescale, MediaTek, chinezii de la Huawei si Rockchip sau japonezii de la Renesas. De mentionat ca Android suporta deja mai multe arhitecturi pe langa ARM, respectiv x86 si MIPS… Pana si RIM are ca surse doi furnizori, atat Qualcomm cat si Marvell.

“Diavolul sta in detalii”
Cu toate ca viitorul Windows Phone 8 va fi pe picior de egalitate cu iOS si Android iar noile specificatii sunt mai mult decat binevenite, o alta problema este ca “diavolul sta in detalii”. In folosirea zilnica a unui smartphone, micile probleme fac diferenta. Spre exemplu, nu exista browsere alternative, precum Opera sau Dolphin, tastatura virtuala nu se poate schimba ca pe Android, si nici functia de cautare de pe butonul fizic nu poate fi modificata pe Google, fiind setata doar pe Bing. In continuare telefoanele nu suporta Flash

Nu trebuie sa uitam ca lansarea Windows Phone 8 va veni intr-o perioada de mare agitatie, in toamna urmand a aparea noul iPhone, BlackBerry 10, Android Jelly Bean pe viitorul Nexus de la Google, dar si noul Tizen – fructul colaborarii dintre Samsung si Intel. In plus, am putea asista si la cateva surprize, mai specific lansarea unui telefon HTC pe o platforma Facebook si un Kindle Phone de la Amazon. Astfel ca Microsoft va cadea din nou in urma inovatiilor oferite de competitori…

Sursa: The Verge
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] cu Android sau iPhone iar Microsoft practic s-a mai impuscat o data in picior anuntand ca actualele telefoane cu Windows Phone 7 Mango nu vor primi upgrade la Windows Phone 8. Astfel, utilizatorii au primit un nou motiv de a evita telefoanele Nokia Lumia, ceea ce a obligat […]

  2. […] Chiar daca a vandut 4 milioane de telefoane Lumia cu Windows Phone, compania finlandeza se va chinui sa atinga acelasi nivel deoarece Microsoft a anuntat oficial ca acestea nu vor putea primi noul Windows Phone 8. […]

  3. […] se stiau noutatile aduse pe partea hardware, respectiv ecrane HD, suport pentru procesoare dual-core, slot microSD si NFC, specificatiile pe partea software au ramas un mister pana la lansare. Iata, asadar, cele mai […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.