Tensiunile diplomatice dintre Turcia si Franta, pe cale sa inceteze

Scris de

Joi, 21 iunie, Turcia a anuntat ca a ridicat sanctiunile impotriva Frantei, sanctiuni cauzate de genocidul armean, si si-a manifestat dorinta de a restabili relatiile bilaterale, tensionate in timpul mandatului presedintelui Nicolas Sarkozy.

Ankara a suspendat cooperarea politica si militara cu Franta dupa ce aceasta din urma a dat un proiect de lege care sustinea ca negarea genocidului armean din perioada 1915-1917 reprezinta o infractiune. Suspendarea s-a produs insa doar la nivel declarativ, caci, in realitate, cooperarea politica dintre cele doua tari a continuat, in special in ceea ce priveste problema referitoare la frontiera de peste 900 de km dintre Siria de Turcia, problema ce a reprezentat una dintre prioritatile diplomatiei franceze.

Premierul turc Recep Tayyip Erdoğansi presedintele francez Francois Hollande s-au intalnit marti, la Rio de Janeiro, in cadrul summitului pentru dezvoltarea durabila. In timpul acestei intrevederi, primul ministru turc l-a invitat pe Francois Hollande intr-o vizita oficiala in Turcia.

Presedintele francez a acceptat invitatia, considerandu-se onorat de ea. Francois Hollande a reafirmat importanta reluarii relatiilor bilaterale dintre Franta si Turcia, care, in ultimii cinci ani, au fost destul de tensionate din cauza opunerii lui Nicolas Sarkozy in problema integrarii Turciei in Uniunea Europeana.

Actualul presedinte francez este mai putin transat in acest subiect, in timpul campaniei electorale aratandu-se prudent in ceea ce priveste aderarea Turciei la Uniunea Europeana. Guvernul turc spera sa dinamizeze relatiile si sa inceapa astfel negocierile cu UE, suspendate din 2005. Ankara isi doreste ca Parisul sa isi reconsidere pozitia fata de anumite capitole ale negocierilor, care au ramas intr-un punct mort, deoarece doar 13 din cele 35 de capitole au fost dezbatute.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: MediaTerranee

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Levi says:

    Cum nu a fost un nici un Presedinte al Frantei in ultimii 20 de ani in Turcia? Acum 1 sau 2 ani a fost fostul Presedinte Sarkozy in Turcia intr-o vizita oficiala. Nu prea sunteti informati…jurnalistilor.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.