Ce jocuri si aplicatii vom avea pe BlackBerry 10

Scris de

Compania canadiana Research in Motion (RIM) a prezentat in aceasta saptamana viitorul sistem de operare BlackBerry 10, care se va afla pe smartphone-urile sale incepand din toamna.

Dispozitivul prezentat dezvoltatorilor de aplicatii, numit Alpha Dev, are un ecran tactil de 4,2 inci si rezolutie de 1.280 x 720. In privinta densitatii pixelilor, acesta are 355 ppi, depasind ecranul Retina de pe iPhone 4S, care are 326 ppi. Mai departe, gasim 1 GB de memorie RAM si 16 GB pentru stocare. Procesorul este Texas Instruments, acelasi de pe tableta PlayBook. Pe partea sa stanga se afla un slot microSD si doua porturi, microHDMI si microUSB. Aditional exista si NFC pentru platitle cu telefonul, in vreme ce la conectivitate se afla obisnuitele Bluetooth, Wi-Fi si internet tethering. In spate exista o camera si alta in fata, insa nu se stiu specificatiile acestora. Bateria nu se poate schimba.
In fapt, dispozitivul este numit “mini Playbook” si chiar carcasa este realizata din acelasi material. Sistemul sau de operare, BlackBerry 10, bazat pe QNX, este reminiscenta PlayBook OS 2.0, disponibil acum pe tableta RIM. De asemenea, e foarte asemanator cu webOS de la Palm/HP, atat prin existenta zonei de gesturi tactile, cat si prin sistemul de carduri.
La nivelul software-ului se remarca noua tastatura bazata pe ecranul tactil. Desi pare normala, “magia” incepe imediat cand incepi sa tastezi si, deasupra fiecarei litere apasate apar sugestii de cuvinte. CNET a descris aceasta facilitate “ca si cum ar citi mintea”. Desigur, tastatura trebuie sa fie grija de capatai a RIM deoarece telefoanele BlackBerry sunt cel mai folosite in corporatii.

Desi acesta nu este un telefon aflat pe piata si vandut utilizatorilor, el ofera dezvoltatorilor o platforma pentru viitoarele lor jocuri si aplicatii. Noile smartphone-uri de pe platforma trebuie sa fie foarte atractive pentru utilizatori, mai ales ca se vor lansa in toamna, intr-un moment cand va intra pe piata noul iPhone sau eventualul Kindle Phone.

Ultima sansa pentru RIM

RIM a anuntat deja ca lucreaza impreuna cu anumiti parteneri pentru a asigura prezenta continutului media si a aplicatiilor pe dispozitivele sale atunci cand vor fi lansate. Gameloft a anuntat ca lucreaza la aducerea a 11 jocuri pe noua platforma, inclusiv un puzzle numit “Shark Dash” si unu shooter complex “N.O.V.A 3: Near Orbit Vanguard Alliance”. De asemenea, este partener Endomondo – care e specializata in aplicatii despre fitness, PixelMags – un stand de reviste si ziare; si Wikitude – o aplicatie de realitate augmentata, care suprapune informatii de pe web pe imagini reale. De asemenea, mai sunt prezente Panorama – o aplicatie ce permite realizarea de fotografii panoramice; Poynt – ce permite conectarea la servicii locale si Mippin – ce permite crearea de aplicatii in doi timpi si trei miscari.

Ecosistemul este crucial pentru RIM, mai ales ca aplicatiile sunt calcaiul lui Ahile. Compania are 15.000 de aplicatii in magazinul sau online pentru PlayBook si 70.000 de aplicatii pentru smartphone-urile cu BlackBerry OS 7. Spre comparatie, Apple are 200.000 de aplicatii pentru iPad si 500.000 pentru iPhone. Cu toate ca recent RIM se lauda ca BlackBerry App World e mai profitabila pentru programatori decat Android Market, doar 16% dintre dezvoltatori sunt interesati in crearea de aplicatii pentru platformele sale, potrivit unui sondaj realizat de Appcelerator si IDC. Spre comparatie, 90% dintre dezvoltatori sunt interesati de Apple si 80% de Google.

Sursa: Reuters
Sursa foto: PC Magazine

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] sezonul sarbatorilor, numai ca atunci va avea de infruntat atat noul iPhone, cat si lansarea terminalelor cu BlackBerry 10, ca sa nu mai zic de viitoarea generatie a gamei Nexus de la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.